Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Lamskroon met muntpesto en wilde paddestoelen roomsaus

lamskroon met muntpesto

Lamskroon met muntpesto en wilde paddestoelen roomsaus

Een beetje inspiratie voor jouw kerstmenu nodig? Wat denk je van lamskroon met muntpesto en wilde paddestoelensaus? Wat maak jij klaar met de feestdagen? Mijn menu heb ik vandaag op punt gezet. Op kerstavond ga ik bij mijn ouders. Ik moet koken en dan eten we samen met mijn ouders, broer, schoonzus en oma. Heel intiem en gezellig. Op kerstdag komen mijn nonkels en tantes af en dan eten we gourmet. Niet echt iets waar ik achtersta, want ik kook het liefst zelf. Maar mama wou iets makkelijks waar ze geen werk aan heeft en aangezien we op kerstavond al alles zelf bereiden, leek het me inderdaad wel makkelijk om de volgende dag dan een gourmetschotel af te halen.

Op kerstavond start ik met drie hapjes. Gravad lax met rode biet, bloemkoolcouscous met avocadocrème en komkommerespuma met verse garnaaltjes. Het voorgerecht is een ideetje uit deze blog van Annelies. De carpaccio van coquilles neem ik over. Daar ga ik een maltaisesaus bij maken (das een sausje op basis van appelsien), een krokantje van schorseneer en blokjes pompoen en paddestoelen komen ook op het bord. Het hoofdgerecht wordt hert met een gratin van knolselder en aardappel en de garnituur worden spruitjes en raapjes. Dit ideetje komt van deze blog van Jozefien. Het dessert is eentje van Chef Baumann van Spermalie. Chocolade-ijs, speculaas, chocoladecrunch en gekarameliseerde peer. 

Ingrediënten voor de lamskroon:

  • 2 lamskronen, gekuist
  • 1 el mosterd
  • zonnebloemolie of geklaarde boter
  • enkele teentjes look, geperst
  • een bussel munt
  • 150 gr geroosterde pijnboompitten
  • goede olijfolie
  • sap en zeste van 1 citroen
  • 100 gr geraspte parmezaanse kaas

Bereiding:

Meng de mosterd met 2 eetlepels zonnebloemolie of geklaarde boter, en enkele teentjes geperste look. Wrijf hiermee het lamskroontje rondom in. Zet in een voorverwarmde oven van 180°C. Altijd moeilijk om te weten wanneer het juist gaat klaar zijn. Ik gebruik meestal een kerntemperatuurthermometer. Als het vlees rond de 65°C binnen is, is het goed.


Maak ondertussen de muntpesto. Hak de munt grof, en doe in de blender samen met geroosterde pijnboompitten, goede olijfolie, sap en zeste van 1 citroen, een teentje geperste look en de parmezaanse kaas. Laat goed blenden, en breng op smaak met peper en zout. Als de lamskroon klaar is, haal uit de oven en laat nog even rusten onder aluminiumfolie. Snij in koteletjes, en serveer met een laagje muntpesto.

Wilde champignonroomsaus

  • 400 gr gemengde wilde champignons
  • 2 dl room
  • Een flinke scheut Cognac
  • Een potje bruine fond
  • Boter
  • Peper en zout
  • Een snuif sausbinder (Maizena voor donkere sauzen)
  • Peterselie

Bereiding:

Kuis de champignons, en scheur ze in gelijke stukjes. Bak ze aan in goed wat boter, en kruid met peper en zout. Overgiet met een scheut Cognac, en flambeer. Laat de vlam uitdoven, en voeg de fond toe. Laat reduceren, en voeg de room toe. Als de saus nog te lopend is, bind je bij met sausbinder. Breng op smaak met peper en zout, en werk eventueel af met peterselie.

Met dank aan: Carrefour, Avocado van de Duivel en Walkie Talkie