Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Ossobuco Milanese

ossobuco

Ossobuco Milanese

Een paar maanden geleden heb ik een verassingetentje voor Frank georganiseerd. Ik geniet ervan om etentjes voor vrienden te organiseren. Je moet er alleen tijd voor hebben en doorheen de week is dat niet altijd simpel. Daarom zette ik een gerecht op tafel dat je makkelijk op voorhand kan maken. Ossobuco! Een heerlijke Italiaanse stoofpot met kalfsschenkels. Je kan ossobuco op verschillende manieren maken: tomatensaus of niet, met of zonder gremolata, je kan hem serveren met pasta of risotto, … Frank eet hem het liefst met risotto. Ik met pasta. Maar voor hem dus speciaal met risotto! Als dat geen liefde is πŸ˜‰ Haha. Zelf heb ik ook graag dat de saus getomateerd is. En oregano, moet er van mij ook echt in. En terwijl je stoofpotje op het vuur staat te pruttelen, vult je hele keuken zich met geuren die je doen watertanden. Knoflook, uien en verse en gedroogde kruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano. Heerlijk die geur! Bij een stoofpotje geldt vaak, hoe langzamer hoe lekkerder. Hoe langer het vlees stooft, des te zachter en malser het wordt.

Ik maak de ossobuco altijd de dag voordien. Dan kan alles nog wat trekken en is het eten nog beter van smaak. 

IngrediΓ«nten voor 4 personen:

  • olijfolie
  • 4 kalfsschenkels + bloem
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 teentjes look, fijngesneden
  • 3 stengels selder, in blokjes
  • 4 wortelen, in blokjes
  • 70 g tomatenpuree
  • verse rozemarijn, tijm, oregano
  • eventueel ook gedroogde kruiden zoals rozemarijn, tijm & oregano
  • 800 ml kalfsfond
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl oregano & tijm
  • peper en grof zout
Voor de gremolata:
  • 1 bos peterselie
  • 2 teentjes look
  • 1 biocitroen, zeste + sap

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 150Β°C.
  2. Kruid het vlees aan beide kanten met peper en zout. Bestrooi met bloem. Doe olijfolie in een ruime stoofpot en bak daarin kort en krachtig de kalfsschenkels. Haal ze eruit.
  3. Doe er wat extra olijfolie bij en bak nu de ui en look. Voeg dan de stukjes wortelen, de selder en tomatenpuree toe. Leg na enkele minuten het vlees terug in de pot.
  4. Blus met witte wijn en laat wat inkoken. Voeg dan de kalfsfond en de tomaten uit blik toe.
  5. Voeg de takjes rozemarijn, tijm en oregano toe. Zet het deksel op de pot en laat nu alles 2 tot 3 uur pruttelen in een warme oven.

De gremolata

  1. Pel de look en plet tot pulp. Rasp daarover een deel van de schil van de citroen. Hak een stevige portie peterselie fijn en meng het kruid met de citroenzeste en de look.
  2. Serveer de ossobuco met de gremolata en saffraanrisotto.