Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Makkelijke salade met geroosterde bloemkool en linzen van HAK

salade-met-bloemkool

Makkelijke salade met geroosterde bloemkool en linzen van HAK

Vandaag post ik deze makkelijke salade van geroosterde bloemkool en linzen. Hierbij heb ik me laten inspireren door Karolien van Karola’s Kitchen. Meestal vind ik mijn inspiratie voor gerechten altijd wel ergens. Soms komt het helemaal uit mezelf en anders laat ik me inspireren door tv-koks zoals Jeroen Meus of Jamie Olivier. Thuis staat onze tv heel vaak op kookprogramma’s. Vooral dankzij mijn lief. Dagelijks zet hij de zender op Njam en als hij één aflevering van Dagelijkse kost mist, vraagt hij die altijd opnieuw op. Hoewel we een heel andere stijl van koken hebben, zijn we beiden erg fan van Jeroen & Jamie. Naast kookprogramma’s laat ik me ook graag inspireren door nieuwe kookboeken of kookmagazines. Meestal voeg ik nog allerlei ingrediënten toe of pas ik het gerechtje wat aan naar mijn gevoel. Maar dit slaatje met geroosterde bloemkool zat eigenlijk al helemaal goed. Ik heb een beetje gevarieerd met de hoeveelheden en kruiden. Karolien haalde haar inspiratie voor dit gerechtje ook bij één van mijn favoriete blogs ‘The Green Kitchen’. Een heerlijk groentegerecht dat perfect is als lunch of als bijgerecht bij het avondeten.
Het is ook een heel makkelijke en snelle salade. Je legt de roosjes bloemkool en stukjes venkel op de bakplaat. Strooi er dan wat komijn, kaneel en gember over om helemaal in Midden-Oosterse sferen te komen. Wat hou ik van die Midden-Oosterse keuken. De heerlijke geur, de krachtige en kruidige smaak. Je keuken vult zich echt in een oase van kruiden. Eens de groentjes geroosterd zijn, voeg ik een zakje linzen van HAK toe. Wat zijn die kant-en-klare zakjes van HAK super handig. Ze hebben nog steeds een pure smaak en stevige bite doordat ze in het zakje gaar worden gestoomd. Linzen zijn ook heel vezel- en eiwitrijk waardoor ze goed passen in een gezond voedingspatroon. Ik kook echt nooit nog zelf linzen. Waarom zou ik ook, als het veel sneller en lekkerder is om snel zo een zakje van HAK onder mijn slaatjes te mengen? De HAK pouches staan dus standaard in mijn voorraadkast. 

 

Ingrediënten voor 2 grote eters:

  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 1 venkel, in stukjes
  • 2 rode uien, in stukjes
  • 2 el olijfolie
  • 4 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl baharat
  • snuifje cayennepeper
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout
  • twee handenvol veldsla, worteltjes verwijderd of spinazieblaadjes
  • 1 handje pecannoten, fijngehakt
  • 1 zakje linzen van HAK
Tahindressing:
  • 2 el tahini (= sesampasta)
  • 2 el citroensap + 1 el citroensap
  • 1 goede scheut honing (of agavesiroop)
  • 1 à 2 el water
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 200°C.
  2. Snij de bloemkool in kleine roosjes. Verwijder de harde kern uit de venkel en de steeluiteinden en snijd in reepjes. Snij de rode uien in grove partjes. Leg alles op een bakplaat.
  3. Kruid de groenten met alle specerijen, zwarte peper en grof zeezout. Voeg er een goede scheut olijfolie over. Je mag ook best overdrijven met de kruiden. Plaats de bakplaat met groenten ongeveer 30 minuten in de oven.
  4. Klop de tahini om met citroensap, honing en wat water om alles vloeibaarder te maken. Proef en voeg naar smaak nog extra citroen en honing toe. Voeg indien nodig wat extra water toe om de dressing vloeibaarder te maken. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zout.
  5. Haal de groentjes uit de oven.
  6. Doe de veldsla in een mengschaal samen met de groentjes. Verdeel er de kant-en-klare haklinzen en de tahinidressing over. Voeg er de geroosterde pecannoten bij. Schep alles goed om en werk af met wat de overgebleven gehakte noten.