Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Pasta vongolé

pasta vongole

Pasta vongolé

Pasta vongolé is de lievelingspasta van zowel Maarten als ikzelf. Dus ik vond dat dit gerecht zeker op tafel mocht komen op valentijnsavond. Zeevruchten zijn ook heel gezond, ze bevatten weinig calorieën en veel eiwitten. Traditioneel worden venusschelpen bereid in olijfolie, look en peterselie, maar ik maak ze altijd klaar in een smaakvolle tomatensaus. Als ik mijn venusschelpen heb gekookt, dan doe ik altijd wat van het vocht in de tomatensaus, zo krijgt de saus een zilte en vollere smaak.

Venusschelpen moet je goed spoelen om het zand eruit te krijgen. Ik spoel ze meestal 4 keer in water met zout.
Ik gebruik altijd volkorenpasta. Persoonlijk vind ik ze het lekkerst met linguini of dikke spaghetti.

Voor 2 personen

  • 1 kg venusschelpen, schoongemaakt
  • 350 ml noilly prat (of droge witte wijn)
  • 3 el pernod
  • 6 teentjes knoflook, 4 ervan geperst, 3 in plakjes
  • 4 sjalotjes, fijngesnipperd
  • visfumet
  • 4 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 tomaten, ontpit en ontveld, in blokjes
  • olijfolie
  • 1 tl sambal, naar smaak (of 1 rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngesnipperd)
  • 2 tl pimenton (gerookt paprikapoeder)
  • 400 g tomatenblokjes, uit blik
  • 1 el tomatenpuree
  • zwarte peper
  • fleur de sel
  • 1 bos platte peterselie, blaadjes fijngesnipperd, + de takjes
  • 400 g (volkoren) spaghetti

Bereiding

  1. Zet een grote pan op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie. Snipper de sjalotjes en de 4 teentjes geplette knoflook.
  2. Ontpit en ontveld de vier tomaten en snij ze in kleine blokjes. Doe ze in de pan en laat ze even sudderen zodat ze hun vocht wat verliezen.
  3. Doe er 2 takjes tijm en 2 blaadjes laurier bij. Roer er de tomatenpuree door en laat even meebakken. Blus de pan met 150 ml noilly prat en laat even inkoken. Doe er dan het blik met tomatenblokjes bij.
  4. Doe naar smaak 1 koffielepel sambal bij. Als je de saus pikanter wil, kan je er meer van gebruiken. Je kan ook sjalotjes aanstoven met fijngesnipperde Spaanse peper. Ik had die niet in huis en daarom heb ik sambal gebruikt. Kruid de saus met zwarte peper, zout en pimenton (gerookte paprikapoeder, of kruid met gewoon paprikapoeder). Laat alles op een zacht vuurtje 20 minuutjes sudderen.

Voor de venusschelpen

  1. Laat een grote pan op hoog vuur heet worden en doe er schelpen, 150 ml witte wijn, pernod, plakjes knoflook, tijm en een paar takjes peterselie in. Zet het deksel op de kom en kook de schelpen 4 à 5 minuten tot ze geopend zijn. Schep ze in een vergiet boven een kom. Vang het kookvocht op en doe ervan 1 grote soeplepel bij de tomatensaus.
  2. Doe de schelpen bij de tomatensaus.
  3. Kook de volkorenpasta gaar volgens de verpakking en serveer. Werk af met de fijngesnipperde peterselie.
Delen maar!
error
2 Comments
  • Frank
    Posted at 20:04h, 24 augustus Beantwoorden

    Beste Julie,
    Ik heb het gemaakt naar inzicht…heerlijk.
    Mijn tip is wel om je recepten beter te omschrijven, voorbeeld?
    6 teentjes knoflook, 3 in plakjes, 4 geperst (das 7!)
    Visfond… Ja en waar ga ik die voor gebruiken..?
    350 ml Noilly prat, er staat later maar 150 ml omschreven…
    Ik heb het naar eigen inzicht aangepast maar zou wel duidelijker zijn…
    Groeten,
    Frank (nl)

    • julivwee
      Posted at 11:36h, 25 augustus Beantwoorden

      Bedankt Frank voor de tip! Ik ga het eens opnieuw lezen en aanpassen.

Post A Comment