Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Gezond zadenbrood met vijgen

zadenbrood

Gezond zadenbrood met vijgen

Vaak hoor je dat brood dikmakers zijn en dat je brood beter schrapt als je op dieet bent. Ik ben het daar niet volledig mee eens. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat we te veel koolhydraten eten. We eten vaak twee broodmaaltijden per dag. We beginnen de dag met koolhydraten, lunchen met een pastasalade (koolhydraten) en eindigen opnieuw met vis een aardappelen (koolhydraten). Ik ben ervan overtuigd dat koolhydraten bij een gezonde voeding horen, want ons lichaam heeft die nodig. Zelf schrap ik ze dus zeker niet, maar ik probeer slechts 1x per dag een koolhydraatrijke maaltijd te nemen. Soms ’s middags met brood of soms ’s avonds met pasta, rijst of aardappelen. Ik kies ook altijd voor de volkoren variant en eet ook wel minder brood, maar ik zou het echt noooooit uit mijn voedingspatroon kunnen weg denken. Brood vind ik gewoon veel te lekker om niet meer te mogen eten, vooral van dat grof gesneden brood met wat boter en zeezout op. Yummie, zo lekker!!

glutenvrij zadenbrood 4Zondag, bij het ontbijt, eet ik graag iets knapperig zoals een Franse baguette of een lekker stevig donker roggebrood, of gewoon een brood met veel zaden en pitten. Daarom vond ik dit recept ook meteen een succes. Voor dit recept heb ik mijn inspiratie gehaald op de blog My New Roots. Als je het brood groter en dikker zou willen, kan je de hoeveelheden ook verdubbelen.

In dit recept gebruik ik tagatesse. Dit is een ideale suikervervanger. Het bevat heel weinig calorieën en heeft dubbel zoveel zoetkracht. Je hoeft er dus maar de helft van te gebruiken. Ik gebruik meestal zelfs nog iets minder dan de helft als ik de kristalsuiker in een recept wil vervangen. Tagatesse heeft ook een zeer lage glycemische index, waardoor de suikers trager door ons bloed worden opgenomen en minder tot stemmingswisselingen en/of suikerverslaving leidt. Je kan dus met een gerust hard te brood eten bij het ontbijt.

Dit brood is echt een veel gezondere variant dan wat we in de winkel kopen. Het is helemaal geen werk om te maken! Je hoeft het niet te kneden. Je hebt enkel een lepel en een mengkom nodig. Het bevat granen, noten en zaden. Kortom veel proteïnes en vezels. Het is glutenvrij en vegan. It’s soooooo good for you.


Tip: heb je geen tagatesse, kan je ook kokosbloesemsuiker of gewone kristalsuiker nemen.
glutenvrij zadenbrood 2

Ingrediënten voor 1 klein brood

  • 35 g zonnebloempitten
  • 35 g pompoenpitten
  • 50 g lijnzaad
  • 30 g hazelnoten of amandelen (of mengeling)
  • 75 g havermout
  • 20 g speltvlokken
  • 4 à 5 vijgen, in stukjes
  • 1 kleine el tagatesse (suikervervanger)
  • 1/2 el zeezout
  • 1,5 el olie
  • 175 ml heet water

Bereiding

  1. Meng alle droge ingrediënten in een grote mengkom (behalve de vijgen). Giet het hete water en de olie erover en laat een hele nacht (of een aantal uur) staan.
  2. Pureer een gedeelte grof met de staafmixer en roer goed door. Snij de vijgen in stukjes en meng door het deeg.
  3. Bekleed een kleine bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C. Schep het deeg in de vorm en duw stevig aan. Bak 25-30 minuten totdat het goudbruin en stevig is. Laat helemaal afkoelen en snij dan in stukken.
Delen maar!
error
9 Comments
  • Ingrid
    Posted at 11:25h, 08 september Beantwoorden

    Beste,
    Dit recept is absoluut niet glutenvrij!!

    • julivwee
      Posted at 11:31h, 08 september Beantwoorden

      Mischien is het handig dat je me dan even vertelt wat er niet glutenvrij aan is? Ik dacht dat havermout glutenvrij is, maar ik kan me best vergissen natuurlijk.

      • julivwee
        Posted at 11:31h, 08 september Beantwoorden

        *misschien

  • Ingrid
    Posted at 11:52h, 08 september Beantwoorden

    Spelt is om te beginnen niet glutenvrij. De gluten zijn anders dan die in tarwe, maar het zijn toch gluten. Voor iemand die geen of minder gluten wil eten, is dat ok, goed zelfs, want spelt is goed voor je stofwisseling en een stabieler bloedsuikergehalte. Maar voor een coeliakiepatiënt die googelt op recepten is de term glutenvrij gevaarlijk om te gebruiken!
    De meeste havermout die je koopt is niet glutenvrij. Dat verrast natuurlijk, want haver zelf is zonder gluten. Maar de standaard havermout in de supermarkten wordt in fabrieken verpakt waar ook tarwe wordt gebruikt en bevat dus glutensporen. Glutenvrije haver kun je wel vinden in de speciaalzaken.

    • julivwee
      Posted at 14:47h, 08 september Beantwoorden

      Bedankt voor de feedback! Ik ga alvast mijn titel veranderen dan 🙂

  • Lisa Schets
    Posted at 01:35h, 17 februari Beantwoorden

    Ik maak dit elke zondag maar wel steeds met 1,5 x de ingrediënten omdat ik altijd teveel deeg op voorhand opeet… De dag erna is heel het brood al gesneuveld…
    Het fruit erin maakt het ook smuïger, als ik geen vijgen heb gebruik ik frambozen en/of blauwe bessen (die ik steeds op voorraad in mijn diepvries heb steken) en dat werkt ook prima.

    • julivwee
      Posted at 18:20h, 17 februari Beantwoorden

      Bedankt voor de tip. Ga ik eens proberen met de blauwe bessen. Lijkt me lekker 🙂

  • vera
    Posted at 17:56h, 25 maart Beantwoorden

    beste,
    ik ben dol op jouw havermoutbroodje, maar zou dit ook eens willen proberen! Heb een vraagje: welke olie gebruik je hiervoor?
    en je schrijft “pureer een gedeelte grof met de staafmixer”; wat bedoel je hiermee precies?
    met dank!

    • julivwee
      Posted at 21:30h, 25 maart Beantwoorden

      Gewoon een beetje in mixen, maar niet alles hoeft extra fijn te zijn. Gewone olijfolie is goed. Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit.

Post A Comment