Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Easy diner: zeeduivel met kerstomaten en olijven

zeeduivel met tomaten

Easy diner: zeeduivel met kerstomaten en olijven

Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd, is samen met de zeewolf een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten. Helaas is hij wel vrij prijzig. De vis heeft wit, stevig vlees dat wat zoetig van smaak is. De ‘staart’ heeft geen graten, enkel een centraal been, en het visvlees is zeer vast en smakelijk. Verder bezit zeeduivel geen graten, alleen een dik bot in het midden. Zeeduivel is een magere vis die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.

Dit recept is trouwens zo gemakkelijk om te maken. Je neemt een ovenschotel en doet er alle ingrediënten in. Steek in een voorverwarmde oven en binnen de 25 minuten staat een heerlijke maaltijd op tafel.
Voor de recept gebruik ik Piment d’Espelete. Het poeder dat voortkomt uit het vermalen van het pepertje  ruikt naar paprika, maar heeft een veel intenser smakenpalet. Het pepertje is niet overdreven pikant. Gebruik het in sauzen en jus, doe een klein beetje in salade, wrijf kip of kalfsvlees er mee in of meng het gewoon met mayonaise.Er worden ook heilzame eigenschappen toegeschreven aan Piment d’Espelette: de chili zou niet alleen de eetlust, maar ook de spijsvertering en zweetafscheiding bevorderen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 moten zeeduivel of andere witte vis
  • 250 kerstomaten, gehalveerd
  • 2 el zwarte olijven, ontpit, gehalveerd
  • 1 grote rode ui, in stukjes
  • een scheutje witte wijn
  • sap van 1/2 citroen
  • olijfolie extra vierge
  • peper en grof zout
  • piment d’espelete
  • verse basilicum
  • 1 takje tijm en rozemarijn
  • 2 teentjes look, geplet

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Halveer de kerstomaten en olijven. Snij de rode ui in grove stukken. Mocht je geen rode ui hebben, zou je ook sjalotten kunnen nemen.
  3. Neem een ovenschotel en leg er de stukken zeeduivel in. Doe er de kerstomaten, olijven en rode ui bij. Plet de teentjes knoflook en doe bij de vis. Leg er nog een takje rozemarijn en tijm bij. Kruid met peper en grof zout en doe op de vis wat pigment d’Espelete.
  4. Doe er een scheutje witte wijn bij, olijfolie en het sap van een halve citroen.
  5. Zet de ovenschotel gedurende 20 à 25 minuten in een warme oven van 180°C.
  6. Werk af met verse basilicum.
Delen maar!
error
7 Comments
  • mireille vereecken
    Posted at 12:07h, 12 augustus Beantwoorden

    Ga ik morgen uitproberen. Hou van zo’n simpele receptjes!!

    • julivwee
      Posted at 16:33h, 12 augustus Beantwoorden

      Leuk om te horen Mireille! Bedankt voor je reactie. Gr Julie

  • Victoria
    Posted at 11:43h, 19 maart Beantwoorden

    Heerlijk en gemakkelijk, een aanrader!

  • Kaat
    Posted at 17:31h, 11 mei Beantwoorden

    Zijn het echt 250 kerstomaatjes, of 250 gram?
    Want zoveel heb ik er nu wel niet liggen 😉

    • julivwee
      Posted at 07:49h, 12 mei Beantwoorden

      Gram 🙂 maar dat steekt niet op een tomaatje meer of minder hoor.

  • Shannen
    Posted at 09:39h, 14 augustus Beantwoorden

    kun je de witte wijn ook weglaten of brand de schotel dan aan in de oven.???

    • Julie vwee
      Posted at 16:41h, 15 augustus Beantwoorden

      Je kan ook gewoon olijfolie nemen, maar die witte wijn maakt het natuurlijk wel lekkerder 🙂

Post A Comment