Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Healthy blauw bessen cake

blauwbessencake

Healthy blauw bessen cake

Een healthy blauw bessen cake? Mag ik hem zo noemen? Ik weet het niet goed. Ik zou het misschien eerder een verantwoorde guilt-free blauw bessen cake noemen. Is hij suikervrij? Niet helemaal. Ik heb een klein beetje tagatesse gebruikt. De glycemische index (GI) van tagatesse is veel lager dan bij kristalsuiker. Bovendien bevat tagatesse vrijwel geen calorieën. Best healthy dus, want ik vind het vooral belangrijk om mijn geraffineerde suikerinname te gaan beperken. Daar gaat clean eating ook over. Voor de rest bevat deze healthy cake een mengeling van spelt- en amandelmeel, yoghurt en druivenpitolie. Helemaal vetvrij is hij dus niet, maar welke traktatie is dat überhaupt wel?

Conclusie? Vrij healthy in vergelijking met veel andere cakes die boordevol tarwebloem, suiker en boter zitten. Je kan de spelt- en amandelmeel ook vervangen door een andere soort als je dit wenst. Ik heb het niet getest, maar volgens mij moet dit wel lukken. Probeer gerust en laat het mij weten 🙂
Ik vind hem de lekkerste verantwoorde guilt-free cake ooit !!!! Hij is smeuïg, lekker en toch een beetje zoet!

Tip: ik heb 50 g tagatesse gebruikt en vond de cake heerlijk smaken en goed zoet. Dus je zou ook iets minder van de tagatesse kunnen gebruiken, mocht je liever nog wat minder suiker gaan gebruiken. Voor mij was hij perfect zoals hierboven beschreven. Mocht je iets minder tagatesse gebruiken, gebruik dan in de plaats wat meer spelt- of amandelmeel.

Ingrediënten voor 1 cake

  • 150 g speltmeel
  • 50 g amandelmeel
  • snufje zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 125 g yoghurt (ong. 4 à 5 eetlepels)
  • 2 eieren
  • 50 g tagatesse (suikervervanger, je mag ook minder van gebruiken)
  • 100 ml druivenpitolie
  • druppeltje vanille-extract
  • druppeltje amandelextract
  • 100 à 150 g blauwe bessen

Bereiding

  1. Mix het spelt- en amandelmeel, bakpoeder en zout in een kom. In een andere kom meng je de natte ingrediënten nl. de yoghurt, tagatesse, eieren, vanille-extract, amandelextract en druivenpitolie door elkaar. Voeg de inhoud van de twee kommen bij elkaar en spatel tot een beslag.
  2. Meng dan de bosbessen voorzichtig door het beslag.
  3. Giet het beslag in een cakevorm bedekt met bakpapier.
  4. Bak de cake in een voorverwarmde oven op 175°C gedurende 50 à 60 minuten.
  5. Ik hem de bovenkant nog ingesmeerd met wat amandelschilfers en ahornsiroop. Maar je hoeft dit helemaal niet te doen. Volgens mij is hij even lekker zonder die topping.
Delen maar!
error
7 Comments
  • Jill
    Posted at 16:08h, 24 augustus Beantwoorden

    Wat een heerlijke recepten staan er op je blog zeg! Deze blauwe bessen cake ga ik zeker onthouden!

  • Joyce
    Posted at 16:12h, 24 augustus Beantwoorden

    Ik vind het heerlijk uitzien Julie! En ik vind hem prima verantwoord 🙂

  • Mariska
    Posted at 20:26h, 24 augustus Beantwoorden

    Lijkt me echt heerlijk! En wat ziet ie er ook mooi uit zeg 🙂

  • kristel
    Posted at 12:22h, 25 augustus Beantwoorden

    Dag Julie
    Wat een héérlijke cake! Ik heb eens berekend hoeveel calorieën een portie, als je de cake in 10 porties deelt, wat redelijk groot is 🙂 bedraagt. 199 calorieën per portie, goed he!!!!
    Bedankt om al je receptjes en tips te delen
    groetjes Kristel

    • julivwee
      Posted at 16:00h, 25 augustus Beantwoorden

      Dag Kristel! Wat leuk dat je die calorieën eens hebt gerekend. Ben je diëtise ofzo? Ik moet toevoegen dat ik mezelf niet zoveel aantrek van calorieën. Ik kijk altijd naar het geheel en de voedingsmiddelen en goede ingrediënten in zijn geheel. Maar het is wel leuk om te weten dat de cake niet overdreven veel calorieën bevat! Het blijft natuurlijk een cake, dus met mate is altijd de boodschap 😉

  • Barbara
    Posted at 14:40h, 25 augustus Beantwoorden

    Ik heb een koemelkallergie en vroeg me af waardoor ik de yoghurt kan vervangen. Heb jij een ideetje? Merci!

  • Kim
    Posted at 13:50h, 05 oktober Beantwoorden

    Dit ziet er heerlijk uit, dit ga ik zeker een keertje uitproberen.

Post A Comment