Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Lasagne met gegrilde groenten en ricotta zonder pasta

lasagne zonder pasta

Lasagne met gegrilde groenten en ricotta zonder pasta

Voor dit recept komt mijn inspiratie van Jeroen Meus. Hij maakt een traditionele lasagne met groenten, pastavellen en ricotta. Ik had eerst zijn volledig recept gemaakt. Ik wil je wel waarschuwen dat het best veel werk is!! Het is een ideaal gerecht voor het weekend wanneer je veel tijd hebt om te koken. Je zorgt ook best voor een grote en diepe ovenschaal. De mijne was niet diep genoeg want ik kreeg er maar 2 lagen in. Met als gevolg: veel ‘geklunnel’ en een smerige oven.
Ik had dus nog een heleboel restjes gegrilde groenten over en besloot om daar een nieuwe lasagne zonder pasta mee te maken. En eerlijk, ik mis die pastavellen helemaal niet. Het recept is minstens even lekker zonder de pasta. Hier komt mijn gezondere versie voor de lasagne met gegrilde groenten van Jeroen Meus. Jeroen grilt de groenten één voor één in een grillpan, maar ik raad je aan om de groenten allemaal op een bakplaat de leggen en zo in de oven te bakken. Dat gaat een stuk sneller.

Volg je me al op facebook en instagram?  

Ingrediënten voor 6 personen

Voor de tomatensaus
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 1 rode chilipeper, fijngesnipperd (zonder zaadjes)
  • 1 dl wijn
  • 400 g tomatenblokjes (vers of uit blik)
  • 500 g tomatenpulp
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 takje tijm
Voor de gegrilde groenten
  • 1 aubergine, in plakken
  • 1 courgette, in plakken
  • 2 rode paprika’s, geroosterd
  • 300 g verse spinazie
Voor de afwerking
  • 400 g ricotta
  • 100 g parmezaanse kaas
  • optioneel: 1 bolletje mozzarella
  • Provençaalse kruiden
  • peper & grof zout
  • olijfolie

Bereiding

De groenten voorbereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Ik begin eerst met de aubergines in plakjes te snijden. Dit gaat het makkelijkst met de mandoline. Bestrooi de plakken aubergine met grof zout en leg ze tussen keukenpapier tussen twee borden. Het is goed om wat gewicht erop te leggen door middel van een bord. Zo haal je het vocht uit de aubergine en zal je bij het bakken minder olie nodig hebben en zal ze minder taai zijn.
  2. Leg de 2 paprika’s in een ovenschaal. Zet ze in de oven gedurende 30 minuten of tot ze wat zwart geblakerd en verrompeld zijn. Draai ze halverwege. Steek ze dan in een plastic zakje en haal ze er na 20 minuten uit. Nu kan je er makkelijk het velletje van doen. Verwijder de zaadjes en snij de paprika’s in de lengte in slierten.
  3. Snij ook al de courgette in plakken en laat even aan de kant liggen.

De tomatensaus

  1. Doe een scheutje olijfolie in een stoofpot. Stoof de gesnipperde uien, geplette look en Spaanse peper in ongeveer 5 minuten. Schep er de geconcentreerde tomatenpuree bij en laat kort meestoven. Doe er de tomaten en kruiden bij. Je mag tomatenblokjes uit blik nemen, maar in de zomer gebruik ik ook vaak verse tomaten. Vaak doe ik de combinatie. Nu heb ik 2 tomaten ontveld en in grove stukjes gesneden en dan nog een blik tomatenblokjes bij gedaan.
  2. Schenk er een scheut witte wijn bij en laat de alcohol verdampen. Voeg dan de tomatenpulp toe.
  3. Laat de saus minimum een halfuurtje pruttelen op een zacht vuurtje. Hoe langer je ze laat pruttelen, hoe lekkerder ze wordt.
  4. Ondertussen doe je verder met de groenten.

De groenten grillen

  1. Leg de plakken aubergine en courgette op een bakplaat. Wrijf ze in met olijfolie. Kruid met peper en grof zout en eventueel wat provençaalse kruiden.
  2. Steek ze in de oven tot ze gaar zijn (ongeveer 10 minuten op 180°C).

De afwerking

  1. Spoel de blaadjes spinazie.
  2. Rasp de Parmezaanse kaas. Neem een mengkom en roer daarin de ricotta en Parmezaanse kaas tot een stevig smeuïg mengsel. Kruid met peper. Zout hoeft niet, want parmezaan is al vrij zout.
  3. Snij de mozzarella in dunnen plakken. Dit is een optie. Je hoeft de mozzarella niet te gebruiken, maar het is natuurlijk wel lekker erin!
  4. Neem een diepe ovenschaal. Schep een laagje tomatensaus op de bodem. Bedek de ovenschotel met een laagje groenten. Puzzel ze samen, zodat de diverse groenten evenredig zijn. Strijk daarbovenop een laagje van het kaasmengsel. Leg een laag verse spinazieblaadjes op de kaas en opnieuw wat groenten. Kruid eventueel wat extra met peper, grof zout en Provençaalse kruiden. Herhaal de handelingen. Bovenaan doe je nog wat tomatensaus en leg bovenop de plakken mozzarella. Indien je geen mozzarella gebruik, kan je eventueel nog wat extra parmezaan er bovenop raspen.
  5. Steek de schotel in een warme oven op 180°C gedurende 30 tot 40 minuten.
Delen maar!
error
10 Comments
  • Joyce
    Posted at 08:28h, 03 oktober Beantwoorden

    Ik had toevallig ook een groentelasagne gemaakt met ricotta voor mijn huisgenootjes, die vonden het heerlijk! De jouwe is net iets anders, maar daarom nog niet minder lekker 🙂

  • Eliza
    Posted at 08:56h, 03 oktober Beantwoorden

    Wauw Julie! Topblog, je hebt een nieuwe fan!

  • Amber Stassijns
    Posted at 12:10h, 06 oktober Beantwoorden

    Suuuper lekker!!

  • Anouk
    Posted at 01:25h, 07 oktober Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Dit recept ga ik zeker eens proberen 🙂

  • Wendy
    Posted at 21:23h, 24 oktober Beantwoorden

    Heb mij hierdoor laten inspireren en vandaag een lekkere groentelasagne gemaakt. Heb wel verwezen naar je blog. Zeer lekker en gezond.
    Wendy

    • julivwee
      Posted at 12:10h, 26 oktober Beantwoorden

      Leuk wendy 🙂 Bedankt!

  • Nele
    Posted at 22:22h, 18 juli Beantwoorden

    Ik heb vandaag deze lasagne gemaakt maar dan zonder mozarella, spinazie en paprika want dat had ik niet in huis. Bij de ricotta heb ik nog feta gedaan. Super lekker! Zelfs vriendlief, doe zo houdt van de klassieke lasagne, vond het lekker! Het was wel efkes improviseren want ik had geen grof zout en geen keukenpapier in huis. Maar het is gelukt. http://www.hapjesprinces.be/lasagne-met-gegrilde-groenten-en-ricotta/

    • Julie vwee
      Posted at 22:58h, 03 augustus Beantwoorden

      Super leuk om te horen.

  • Karolien
    Posted at 22:25h, 02 december Beantwoorden

    Vandaag 2de receptje van jouw blog geprobeerd….lekker!!! En idd, de pasta mis je helemaal niet! Past goed in mijn Pascale Naessens “dieet”.

  • Nanda
    Posted at 16:02h, 15 oktober Beantwoorden

    Heel erg lekker en helemaal mijn ding!!!

Post A Comment