Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Gezond rozijnenbrood met spelt en yoghurt

speltyoghurtbrood

Gezond rozijnenbrood met spelt en yoghurt

Vandaag een lekker ontbijt om een gezond rozijnenbrood te maken. Lusten jullie graag rozijnenbrood? Ik ben er dol op, maar het is niet echt een gezond brood he. Ik moet toegeven dat ik weinig brood eet, maar ik zou het ook niet uit mijn leven willen bannen. Zo nu en dan een krokant stukje brood met boter en grof zout is toch puur genieten, vind je niet? Ook op zondag heb ik graag wat brood met een lekker stukje kaas erbij. Daarom probeer ik zelf wel eens een gezonde versie voor brood uit zoals dit havermoutbrood of dit lekker zadenbrood.

Vandaag geef ik jullie dit bijzonder recept om een gezonde versie voor rozijnenbrood te maken. Geen brood dat je uren hoeft te kneden en te laten rijzen. Nee, veel beter. Dit is een lekker en gezond alternatief voor rozijnenbrood die enorm snel klaar is. Wat willen we nog meer?
gezond brood met rozijnen
Voor de vulling kan je eigenlijk kiezen wat je er allemaal in gooit. Je hoeft ook niet af te wegen. Het steekt niet op een rozijn meer of minder. Doe er maar genoeg in hoor! Hoe meer rozijntjes, hoe lekkerder toch? Je zou ook stukjes appel of gedroogde vijgen erin kunnen doen. Ik heb hier gekozen voor een mengeling van gedroogde veenbessen, gedroogde bosbessen en bleke en donkere gedroogde rozijnen. Ik koop die gedroogde vruchten altijd in De Noten-boetiek in Gent. Heerlijk winkeltje 🙂
Volg je me al op facebook, twitter, instagram of bloglovin?

Ingrediënten voor 1 brood

De basis
  • 250 g speltmeel
  • 250 g magere Griekse yoghurt
  • 1 ei
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • beetje grof zout
De vulling
  • gedroogde rozijnen
  • gedroogde veenbessen
  • gedroogde bosbessen
  • 1 el kaneel

Bereiding

  1. Meng het speltmeel, bakingsoda, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg dan het ei en de yoghurt toe en mix door elkaar heen. Ik deed dit gewoon met een lepel. Het mengsel plakt wel een beetje.
  2. Voeg de ingrediënten voor de vulling toe. In dit geval zijn dit de gedroogde veenbessen, gedroogde bosbessen en rozijnen. Maar je kan hiermee spelen en variëren. Je mag er zeker en vast genoeg toevoegen. Hoe meer rozijntjes, hoe lekkerder ik dit brood vind. Maak hier een deegbal van.
  3. Doe het deeg in een cakeblik en zet het 35 minuten in een warme oven op 180°C.
Delen maar!
error
38 Comments
  • Gracia
    Posted at 08:36h, 05 oktober Beantwoorden

    Kan je speltmeel ook vervangen door amandelmeel of kokosmeel of een combinatie daarvan? Lijkt me heerlijk dit brood!

    • julivwee
      Posted at 10:26h, 05 oktober Beantwoorden

      Ja ik vond het ook heerlijk !!! Ik heb het nog niet gemaakt met amandel of kokosmeel, maar volgens mij moet dit wel lukken hoor. Mocht je het testen en het is ook lekker, mag je me dat altijd eens laten weten want ik ben ook wel benieuwd 🙂

      • Marieke
        Posted at 15:14h, 28 maart Beantwoorden

        Mijn dochter heeft een koemelkeiwit intolerantie. Is dit brood ook te maken met een zuivelvervanger, bijvoorbeeld soyayoghurt zonder suiker?

  • Nathalie
    Posted at 20:39h, 05 oktober Beantwoorden

    Wat is het verschil tussen bakingsoda en bakpoeder ???

    • julivwee
      Posted at 08:06h, 06 oktober Beantwoorden

      bakingsoda is bicarbonaat. Hier vind je er een mooi artikel over: http://www.debakparade.nl/2011/03/verschil-baking-soda-en-bakpoeder.html

      • Helena
        Posted at 16:45h, 30 maart Beantwoorden

        Ik moet het ook telkens terug opzoeken 🙂 In dit receptje kan je dan toch enkel baking soda gebruiken aangezien er yoghurt in het recept zit? Of begrijp ik het nog steeds verkeerd..?
        Paasmaandag is kaas-en wijn dagen dit ja ik zeker en vast eens proberen!
        Klinkt simpel en snel genoeg (wat met de meeste broden niet het geval is, en mij enorm tegenhoudt)

  • Suus
    Posted at 21:41h, 06 oktober Beantwoorden

    Dit recept ga ik zeker maken. Het ziet er onwijs lekker uit!
    Liefs Suus

    • julivwee
      Posted at 15:48h, 07 oktober Beantwoorden

      Ja was het ook, ben wel enorm benieuwd naar hoe jij het zou stylen, want ik ben altijd zooooo jaloers op je mooie foto’s 🙂

  • Anne
    Posted at 12:59h, 11 oktober Beantwoorden

    Ik heb het net gemaakt, inderdaad heel makkelijk en heerlijk!

    • julivwee
      Posted at 19:17h, 11 oktober Beantwoorden

      Leuk om te horen 🙂

  • Lysanne
    Posted at 13:37h, 11 oktober Beantwoorden

    Oehh lekker hoor! Haha ik snap je helemaal met een sneetje geroosterd brood met roomboter en zeezout 😉 Dat is echt zo lekker! Ik ga zeker je brood een keertje maken!
    Liefs

  • Lieve
    Posted at 15:36h, 11 oktober Beantwoorden

    Ik heb het brood net uit de oven gehaald. Het deeg is heel makkelijk klaar te maken (ik gebruikte de kneedhaken van mijn mixer) zonder dat van alles vuil hoeft te maken! Ik kon onmogelijk wachten totdat het brood afgekoeld was om al een sneetje te proeven: heerlijk. En boven dien ruikt mijn huis nu ook naar ovenvers brood. Dankjewel voor dit recept.

    • julivwee
      Posted at 19:07h, 11 oktober Beantwoorden

      Dag Lieve ! Wat fijn dat je me dit laat weten. Ik hoor het graag als je dingen hebt gemaakt 😉 Ik vind het ook een heerlijk ontbijt, vooral met een stukje kaas erbij. Groetjes Julie

  • Anne
    Posted at 17:53h, 10 januari Beantwoorden

    Hoi,
    Ik heb het recept nu twee keer gemaakt en het valt me op dat het deeg wel heel plakkerig blijft. Is dit normaal? De tweede keer heb ik niet eens de volle hoeveelheid yoghurt toegevoegd en nog bleef het heel plakkerig. Maar misschien hoort het wel, want door het toevoegen van meer meel wordt het brood wel weer heel stevig.
    Groetjes,
    Anne

    • julivwee
      Posted at 18:40h, 10 januari Beantwoorden

      Dag Anne
      Ja het is normaal dat het een plakkerig deeg is. Maar in de oven komt dit goed. Als het echt nog TE is, kan je gewoon wat meer of minder yoghurt toevoegen of wat spelen met het meel. Veel is ook afhankelijk van de soort yoghurt dat je gebruikt. Ik gebruik Griekse yoghurt, maar per merk zijn daar natuurlijk ook nog verschillen in.

      • Anne
        Posted at 18:49h, 10 januari Beantwoorden

        Dankjewel voor je reactie! Hierna nog maar een keer proberen dan 🙂

  • An
    Posted at 17:08h, 19 januari Beantwoorden

    Kun je dit brood ook in de broodbakmachine maken? Zoja, moeten er dan aanpassingen gebeuren? Bedankt! Ik kijk al uit naar je antwoord!

    • julivwee
      Posted at 17:56h, 19 januari Beantwoorden

      Dag An. Ik heb thuis geen broodmachine, dus ik zou het antwoord niet 100% kunnen zeggen. Normaal moet dit lukken. Volgens mij is het ook handiger met een machine want het deeg is vrij plakkerige om te roeren met de hand 🙂
      Groetjes Julie

  • Marleen
    Posted at 23:36h, 16 maart Beantwoorden

    dit brood is superlekker, ik gebruik wel volkoren-speltmeel en 2 eieren ipv 1. Ook al gebakken met een notenmengeling en cacaonibs. Het valt hier ontzettend in de smaak.
    Hartelijk dank voor deze gezonde lekkernij 🙂
    groetjes, Marleen

  • Marie
    Posted at 10:56h, 25 maart Beantwoorden

    Dag Julie,
    Ik heb dit brood reeds een aantal keer gemaakt en heb er opnieuw wel zin in. Alleen geen Griekse yoghurt in huis op dit moment. Denk je dat het met gewone yoghurt ook zou lukken? Anders snel ik naar de winkel. 🙂
    Groetjes,
    Marie

    • julivwee
      Posted at 21:31h, 25 maart Beantwoorden

      Ja, gewone yoghurt lukt volgens mij ook wel 🙂
      Ik zou wel geen magere yoghurt nemen, want griekse yoghurt is vrij dik en magere yoghurt is een stuk lopender en het brood moet echt een deeg zijn.

  • Monique Van Dyck
    Posted at 23:18h, 30 maart Beantwoorden

    Ik heb dit receptje gemaakt gisteren en het brood is verrukkelijk!
    Het is een gezond rozijnenbrood, da’s altijd mooi meegenomen.
    Bedankt voor dit leuke recept en de leuke site!
    Monique

    • julivwee
      Posted at 21:20h, 31 maart Beantwoorden

      Super Monique! Leuk om te horen 🙂

  • André
    Posted at 11:09h, 07 mei Beantwoorden

    Leuk en simpel recept, ik ga het zeker snel proberen te maken met een beetje sinasappelrasp en wat extra hazelnoten erdoor. Vooral de sinasappelschil moet hem nog iets extra’s geven in de smaak. Ik ga laten weten of het mij ook lukt 🙂

    • julivwee
      Posted at 13:56h, 08 mei Beantwoorden

      Goede tip van die sinaasappelrasp 🙂

    • André
      Posted at 11:43h, 10 mei Beantwoorden

      De smaak met de rasp is goed. Had alleen geen bakingsoda en heb twee theelepels wijnsteenbakpoeder gebruik. Van de week nog eens een poging doen want het brood is nu gewoon niet luchtig.

      • julivwee
        Posted at 13:18h, 10 mei Beantwoorden

        Dag André. Ik denk dat het eigen is aan een brood met yoghurt. Moeilijk om het luchtig te krijgen. Maar mocht je hier tips voor hebben, hoor ik het graag 🙂

        • André
          Posted at 20:04h, 10 mei Beantwoorden

          Het brood op je foto’s is wel een stuk luchtiger dan wat ik heb gecreëerd…..

  • Astrid
    Posted at 16:33h, 10 december Beantwoorden

    Overheerlijk!!!! Ik heb het met gewone magere yoghurt gemaakt, 1 pakje bakpoeder, half speltmeel en half speltbloem, 4 el rozijnen en cranberries én wat cacaonibs. Mmmm lekkerder dan de kant-en-klare mikkeman die de Sint gebracht had, echt waar! Dit ga ik zeker nog eens maken. En het was erg luchtig ja!
    Dit wordt een blijver 🙂

  • Recept: Moederdagontbijtje – Miss Havermout
    Posted at 21:07h, 04 juli Beantwoorden

    […] Ik vind zelfgebakken brood een van de lekkerste dingen die er zijn. Wat is er nu beter dan wakker worden en de geur van vers gebakken brood ruiken. Helaas is het best veel werk om zelf brood te bakken. Je moet het deeg een hele tijd kneden en dan moet het ook nog eens twee keer rijzen. Maar ik heb goed nieuws voor je, dit yoghurt rozijnenbrood is super makkelijk. Je maakt het met bakpoeder en baking soda (te koop in de supermarkt van het merk Dr. Oetker) in plaats van gist waardoor je het brood na het mengen van de ingrediënten meteen kunt afbakken. Het receptje voor dit gemakkelijke brood vind je hier. […]

  • Diana
    Posted at 18:04h, 04 juli Beantwoorden

    Gemaakt met volkorenmeel en walnoten…..heerlijk!!

  • Meriam
    Posted at 13:29h, 31 juli Beantwoorden

    lekker, makkelijk te maken. Mag iets voller van smaak ga het zeker nog eens maken dan met 2 eieren. En las de tip met sinasappelschilrasp dat ga ik ook proberen. Maar voor de eerste keer was het een s6. dankjewel voor het recept 🙂

  • De comeback van oude granen | Florette
    Posted at 14:49h, 03 augustus Beantwoorden

    […] Gezond rozijnenbrood met spelt en yoghurt […]

  • Laura
    Posted at 18:00h, 01 november Beantwoorden

    Super lekker! Vond het een beetje cake achtig.. . Mjam!

  • Marieke
    Posted at 15:28h, 28 maart Beantwoorden

    Mijn dochter heeft een koemelkeiwit intolerantie. Is dit brood ook te maken met een zuivelvervanger, bijvoorbeeld soyayoghurt zonder suiker?

    • Julie vwee
      Posted at 20:19h, 28 maart Beantwoorden

      Hey Marieke, dit mag je zeker doen ! Groetjes Julie

      • Marieke
        Posted at 10:12h, 04 april Beantwoorden

        Dat ga ik dan zeker proberen! Ik ben benieuwd.

  • els
    Posted at 14:36h, 31 maart Beantwoorden

    Héérlijk brood,mijn man bakt al jaren zelf( gewoon) brood. Hij was een beetje sceptisch toen ik dit brood ging maken. Maar zijn reactie was héél positief. Bedankt voor het recept te delen, ga het zeker nog maken.
    groetjes

Post A Comment