
05 okt Gezond rozijnenbrood met spelt en yoghurt
Vandaag een lekker ontbijt om een gezond rozijnenbrood te maken. Lusten jullie graag rozijnenbrood? Ik ben er dol op, maar het is niet echt een gezond brood he. Ik moet toegeven dat ik weinig brood eet, maar ik zou het ook niet uit mijn leven willen bannen. Zo nu en dan een krokant stukje brood met boter en grof zout is toch puur genieten, vind je niet? Ook op zondag heb ik graag wat brood met een lekker stukje kaas erbij. Daarom probeer ik zelf wel eens een gezonde versie voor brood uit zoals dit havermoutbrood of dit lekker zadenbrood.
Vandaag geef ik jullie dit bijzonder recept om een gezonde versie voor rozijnenbrood te maken. Geen brood dat je uren hoeft te kneden en te laten rijzen. Nee, veel beter. Dit is een lekker en gezond alternatief voor rozijnenbrood die enorm snel klaar is. Wat willen we nog meer?
Voor de vulling kan je eigenlijk kiezen wat je er allemaal in gooit. Je hoeft ook niet af te wegen. Het steekt niet op een rozijn meer of minder. Doe er maar genoeg in hoor! Hoe meer rozijntjes, hoe lekkerder toch? Je zou ook stukjes appel of gedroogde vijgen erin kunnen doen. Ik heb hier gekozen voor een mengeling van gedroogde veenbessen, gedroogde bosbessen en bleke en donkere gedroogde rozijnen. Ik koop die gedroogde vruchten altijd in De Noten-boetiek in Gent. Heerlijk winkeltje 🙂
Volg je me al op facebook, twitter, instagram of bloglovin?
Ingrediënten voor 1 brood
De basis
- 250 g speltmeel
- 250 g magere Griekse yoghurt
- 1 ei
- 1 tl baking soda
- 1 tl bakpoeder
- beetje grof zout
De vulling
- gedroogde rozijnen
- gedroogde veenbessen
- gedroogde bosbessen
- 1 el kaneel
Bereiding
- Meng het speltmeel, bakingsoda, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg dan het ei en de yoghurt toe en mix door elkaar heen. Ik deed dit gewoon met een lepel. Het mengsel plakt wel een beetje.
- Voeg de ingrediënten voor de vulling toe. In dit geval zijn dit de gedroogde veenbessen, gedroogde bosbessen en rozijnen. Maar je kan hiermee spelen en variëren. Je mag er zeker en vast genoeg toevoegen. Hoe meer rozijntjes, hoe lekkerder ik dit brood vind. Maak hier een deegbal van.
- Doe het deeg in een cakeblik en zet het 35 minuten in een warme oven op 180°C.
Gracia
Posted at 08:36h, 05 oktoberKan je speltmeel ook vervangen door amandelmeel of kokosmeel of een combinatie daarvan? Lijkt me heerlijk dit brood!
julivwee
Posted at 10:26h, 05 oktoberJa ik vond het ook heerlijk !!! Ik heb het nog niet gemaakt met amandel of kokosmeel, maar volgens mij moet dit wel lukken hoor. Mocht je het testen en het is ook lekker, mag je me dat altijd eens laten weten want ik ben ook wel benieuwd 🙂
Marieke
Posted at 15:14h, 28 maartMijn dochter heeft een koemelkeiwit intolerantie. Is dit brood ook te maken met een zuivelvervanger, bijvoorbeeld soyayoghurt zonder suiker?
Nathalie
Posted at 20:39h, 05 oktoberWat is het verschil tussen bakingsoda en bakpoeder ???
julivwee
Posted at 08:06h, 06 oktoberbakingsoda is bicarbonaat. Hier vind je er een mooi artikel over: http://www.debakparade.nl/2011/03/verschil-baking-soda-en-bakpoeder.html
Helena
Posted at 16:45h, 30 maartIk moet het ook telkens terug opzoeken 🙂 In dit receptje kan je dan toch enkel baking soda gebruiken aangezien er yoghurt in het recept zit? Of begrijp ik het nog steeds verkeerd..?
Paasmaandag is kaas-en wijn dagen dit ja ik zeker en vast eens proberen!
Klinkt simpel en snel genoeg (wat met de meeste broden niet het geval is, en mij enorm tegenhoudt)
Suus
Posted at 21:41h, 06 oktoberDit recept ga ik zeker maken. Het ziet er onwijs lekker uit!
Liefs Suus
julivwee
Posted at 15:48h, 07 oktoberJa was het ook, ben wel enorm benieuwd naar hoe jij het zou stylen, want ik ben altijd zooooo jaloers op je mooie foto’s 🙂
Anne
Posted at 12:59h, 11 oktoberIk heb het net gemaakt, inderdaad heel makkelijk en heerlijk!
julivwee
Posted at 19:17h, 11 oktoberLeuk om te horen 🙂
Lysanne
Posted at 13:37h, 11 oktoberOehh lekker hoor! Haha ik snap je helemaal met een sneetje geroosterd brood met roomboter en zeezout 😉 Dat is echt zo lekker! Ik ga zeker je brood een keertje maken!
Liefs
Lieve
Posted at 15:36h, 11 oktoberIk heb het brood net uit de oven gehaald. Het deeg is heel makkelijk klaar te maken (ik gebruikte de kneedhaken van mijn mixer) zonder dat van alles vuil hoeft te maken! Ik kon onmogelijk wachten totdat het brood afgekoeld was om al een sneetje te proeven: heerlijk. En boven dien ruikt mijn huis nu ook naar ovenvers brood. Dankjewel voor dit recept.
julivwee
Posted at 19:07h, 11 oktoberDag Lieve ! Wat fijn dat je me dit laat weten. Ik hoor het graag als je dingen hebt gemaakt 😉 Ik vind het ook een heerlijk ontbijt, vooral met een stukje kaas erbij. Groetjes Julie
Anne
Posted at 17:53h, 10 januariHoi,
Ik heb het recept nu twee keer gemaakt en het valt me op dat het deeg wel heel plakkerig blijft. Is dit normaal? De tweede keer heb ik niet eens de volle hoeveelheid yoghurt toegevoegd en nog bleef het heel plakkerig. Maar misschien hoort het wel, want door het toevoegen van meer meel wordt het brood wel weer heel stevig.
Groetjes,
Anne
julivwee
Posted at 18:40h, 10 januariDag Anne
Ja het is normaal dat het een plakkerig deeg is. Maar in de oven komt dit goed. Als het echt nog TE is, kan je gewoon wat meer of minder yoghurt toevoegen of wat spelen met het meel. Veel is ook afhankelijk van de soort yoghurt dat je gebruikt. Ik gebruik Griekse yoghurt, maar per merk zijn daar natuurlijk ook nog verschillen in.
Anne
Posted at 18:49h, 10 januariDankjewel voor je reactie! Hierna nog maar een keer proberen dan 🙂
An
Posted at 17:08h, 19 januariKun je dit brood ook in de broodbakmachine maken? Zoja, moeten er dan aanpassingen gebeuren? Bedankt! Ik kijk al uit naar je antwoord!
julivwee
Posted at 17:56h, 19 januariDag An. Ik heb thuis geen broodmachine, dus ik zou het antwoord niet 100% kunnen zeggen. Normaal moet dit lukken. Volgens mij is het ook handiger met een machine want het deeg is vrij plakkerige om te roeren met de hand 🙂
Groetjes Julie
Marleen
Posted at 23:36h, 16 maartdit brood is superlekker, ik gebruik wel volkoren-speltmeel en 2 eieren ipv 1. Ook al gebakken met een notenmengeling en cacaonibs. Het valt hier ontzettend in de smaak.
Hartelijk dank voor deze gezonde lekkernij 🙂
groetjes, Marleen
Marie
Posted at 10:56h, 25 maartDag Julie,
Ik heb dit brood reeds een aantal keer gemaakt en heb er opnieuw wel zin in. Alleen geen Griekse yoghurt in huis op dit moment. Denk je dat het met gewone yoghurt ook zou lukken? Anders snel ik naar de winkel. 🙂
Groetjes,
Marie
julivwee
Posted at 21:31h, 25 maartJa, gewone yoghurt lukt volgens mij ook wel 🙂
Ik zou wel geen magere yoghurt nemen, want griekse yoghurt is vrij dik en magere yoghurt is een stuk lopender en het brood moet echt een deeg zijn.
Monique Van Dyck
Posted at 23:18h, 30 maartIk heb dit receptje gemaakt gisteren en het brood is verrukkelijk!
Het is een gezond rozijnenbrood, da’s altijd mooi meegenomen.
Bedankt voor dit leuke recept en de leuke site!
Monique
julivwee
Posted at 21:20h, 31 maartSuper Monique! Leuk om te horen 🙂
André
Posted at 11:09h, 07 meiLeuk en simpel recept, ik ga het zeker snel proberen te maken met een beetje sinasappelrasp en wat extra hazelnoten erdoor. Vooral de sinasappelschil moet hem nog iets extra’s geven in de smaak. Ik ga laten weten of het mij ook lukt 🙂
julivwee
Posted at 13:56h, 08 meiGoede tip van die sinaasappelrasp 🙂
André
Posted at 11:43h, 10 meiDe smaak met de rasp is goed. Had alleen geen bakingsoda en heb twee theelepels wijnsteenbakpoeder gebruik. Van de week nog eens een poging doen want het brood is nu gewoon niet luchtig.
julivwee
Posted at 13:18h, 10 meiDag André. Ik denk dat het eigen is aan een brood met yoghurt. Moeilijk om het luchtig te krijgen. Maar mocht je hier tips voor hebben, hoor ik het graag 🙂
André
Posted at 20:04h, 10 meiHet brood op je foto’s is wel een stuk luchtiger dan wat ik heb gecreëerd…..
Astrid
Posted at 16:33h, 10 decemberOverheerlijk!!!! Ik heb het met gewone magere yoghurt gemaakt, 1 pakje bakpoeder, half speltmeel en half speltbloem, 4 el rozijnen en cranberries én wat cacaonibs. Mmmm lekkerder dan de kant-en-klare mikkeman die de Sint gebracht had, echt waar! Dit ga ik zeker nog eens maken. En het was erg luchtig ja!
Dit wordt een blijver 🙂
Recept: Moederdagontbijtje – Miss Havermout
Posted at 21:07h, 04 juli[…] Ik vind zelfgebakken brood een van de lekkerste dingen die er zijn. Wat is er nu beter dan wakker worden en de geur van vers gebakken brood ruiken. Helaas is het best veel werk om zelf brood te bakken. Je moet het deeg een hele tijd kneden en dan moet het ook nog eens twee keer rijzen. Maar ik heb goed nieuws voor je, dit yoghurt rozijnenbrood is super makkelijk. Je maakt het met bakpoeder en baking soda (te koop in de supermarkt van het merk Dr. Oetker) in plaats van gist waardoor je het brood na het mengen van de ingrediënten meteen kunt afbakken. Het receptje voor dit gemakkelijke brood vind je hier. […]
Diana
Posted at 18:04h, 04 juliGemaakt met volkorenmeel en walnoten…..heerlijk!!
Meriam
Posted at 13:29h, 31 julilekker, makkelijk te maken. Mag iets voller van smaak ga het zeker nog eens maken dan met 2 eieren. En las de tip met sinasappelschilrasp dat ga ik ook proberen. Maar voor de eerste keer was het een s6. dankjewel voor het recept 🙂
De comeback van oude granen | Florette
Posted at 14:49h, 03 augustus[…] Gezond rozijnenbrood met spelt en yoghurt […]
Laura
Posted at 18:00h, 01 novemberSuper lekker! Vond het een beetje cake achtig.. . Mjam!
Marieke
Posted at 15:28h, 28 maartMijn dochter heeft een koemelkeiwit intolerantie. Is dit brood ook te maken met een zuivelvervanger, bijvoorbeeld soyayoghurt zonder suiker?
Julie vwee
Posted at 20:19h, 28 maartHey Marieke, dit mag je zeker doen ! Groetjes Julie
Marieke
Posted at 10:12h, 04 aprilDat ga ik dan zeker proberen! Ik ben benieuwd.
els
Posted at 14:36h, 31 maartHéérlijk brood,mijn man bakt al jaren zelf( gewoon) brood. Hij was een beetje sceptisch toen ik dit brood ging maken. Maar zijn reactie was héél positief. Bedankt voor het recept te delen, ga het zeker nog maken.
groetjes