Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Tian van mozzarella, courgette, aubergine en tomaat van Pascale Naessens

tian van courgette en aubergine

Tian van mozzarella, courgette, aubergine en tomaat van Pascale Naessens

Vandaag een lekker en gezond recept uit het kookboek van Pascale Naessens Puur eten. Deze tian van mozzarella, courgette, aubergine en tomaat is absoluut de moeite waard om te maken. Nu heb ik het recept een heel beetje anders gemaakt omdat ik niet genoeg tomaten in huis had. Pascale maakt tomatensaus met 10 tomaten en 10 gedroogde tomaatjes op olie. Ze stooft de tomaatjes op het vuur tot je een lekkere tomatensaus bekomt. Ik had slechts twee tomaten in huis. Ik heb hiermee mijn eigen verse passata gemaakt door mijn tomaten in de blender te doen met veel basilicum en peterselie en dan gewoon rauw tussen de aubergines en courgette in de oven te doen. Ook lekker! Zo zie je, dat je recepten echt niet voor de volle 100% hoeft te volgen. Ik heb het altijd lastig om recepten klakkeloos te volgen. Vaak doe ik een beetje mijn eigen ding.

tian van aubergine, courgette en tomaat met mozzarella pascale naessenstian van aubergine courgette en tomaten van pascale naessens

Tip: wil je dit voor je gasten serveren, dan kan je alles klaarzetten op de bakplaat. Steek het dan wel iets langer dan 15 minuten in de oven. Nu waren mijn aubergines, courgettes en tomatensaus lauw toen het de oven in ging dus als dit op voorhand klaarstaat en afgekoeld is, mag je zeker 20 à 30 minuten rekenen.
Volg je me al op facebook, twitter, instagram en bloglovin?

Ingrediënten voor twee personen

  • 1 courgette, in plakken
  • 1 aubergine, in plakken
  • 2 tomaten, ontveld (dan moet je de passata niet meer zeven)
  • 200 g voorgesneden mozzarellaplakjes
  • heel veel verse basilicum en verse peterselie
  • pijnboompitten
  • eventueel wat balsamicoazijn
  • peper & grof zout
  • provençaalse kruiden

Bereiding

  1. De courgette en aubergine
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Snij de aubergine en courgette in plakken met de mandoline. Als je zin en tijd hebt is het niet slecht om de aubergineplakjes eventjes te laten liggen met grof zout erop. Zo haal je het vocht uit de aubergines en heb je minder olie nodig. Ik leg de plakken dan altijd tussen twee borden met tussen elke laag aubergine een velletje keukenpapier. Laat ze zo twintig minuutjes staan en dep het zout er dan af. Het hoeft niet persé. Ik vind dat aubergines gewoon minder taai zijn als je dit op die manier doet.
  4. Leg alle plakken courgette en aubergine op een bakplaat. Wrijf ze in met olijfolie. Kruid met peper, grof zout en Provençaalse kruiden. Zet ze in een warme oven op 180°C gedurende 10 à 15 minuten, of tot ze gaar zijn.

De tomaten

  1. Doe de tomaten in de blender. Ik heb hiervoor twee tomaten gebruikt (gewoon omdat ik er maar twee in huis had, maar misschien toch beter als je een tomaatje extra gebruikt). Ontvel de tomaten eerst. Dit doe je door ze een paar seconden in warm water onder te dompelen. Zo hoef ik straks de passata niet meer te zeven. Mix de volledige tomaten in de blender met veel basilicum, platte peterselie, zout en peper.
  2. Heb je zin en tijd kan je de tomaten ook eerst in de oven roosteren met look, grof zout en peper en wat olijfolie op. Steek ze een halfuur tot een uur in een warme oven op lage temperatuur. Mix dan de geroosterde tomaten in de blender en je hebt een nog vollere smaak van je passata. Dit vind ik echt de allerlekkerst versie !!
  3. Of doe het zoals in het recept van Pascale Naessens: neem 10 tomaten en 10 partjes gedroogde tomaten op olijfolie. Snij in stukjes en stoof ze samen in een flinke scheut olijfolie. Laat de tomatensaus pruttelen op een zacht vuurtje zonder deksel tot het vocht goed is verdampt. Kruiden met peper en grof zout en verse kruien.

De tian

  1. Neem nu een grote ovenschaal om de tian in de zetten of doe het gewoon rechtstreeks op een bakplaat.
  2. Leg een courgetteplak. Doe er wat tomaten op, mozzarella en dan een plak aubergine. Doe nu weer wat tomaten op, mozzarella en dan weer een courgetteplak. Maak een mooi torentje. Steek de tian nog 15 minuten in een warme oven op 180°C.
  3. Werk af met verse basilicum, pijnboompitten en wat balsamicoazijn.
Delen maar!
error
11 Comments
  • Manon
    Posted at 14:05h, 12 november Beantwoorden

    Oeh dit ziet er heel erg lekker uit! 🙂

  • Manon
    Posted at 18:53h, 12 november Beantwoorden

    Dat ziet er echt lekker uit

  • Dionne
    Posted at 21:10h, 12 november Beantwoorden

    Wat ziet dit er heerlijk uit!

  • annelies
    Posted at 12:22h, 30 december Beantwoorden

    kheb dat ook al gemaakt maar khad geen mandoline om ze echt fijn te snijden, de plakken waren te dik, en te taai ook. maar anders wel lekker.

    • julivwee
      Posted at 22:59h, 30 december Beantwoorden

      hey Annelies !!
      Ja, je moet ze echt heel fijn kunnen snijden, anders kan ik me best inbeelden dat het te taai is.
      Ofwel langer in de oven plaatsen als de plakjes dikker zijn.

      • suzy
        Posted at 08:47h, 04 augustus Beantwoorden

        Ik heb ze ook zonder mandoline gesneden, wel met een vlijmscherp mes. Ik heb de plakken iets langer in de oven gelaten, een kleine 25 minuutjes.
        Vond het heel geslaagd.

  • Els
    Posted at 06:19h, 07 februari Beantwoorden

    Gisteren op resto geweest… En het was zo eentje met oma’s keuken, heel lekkere gerechtjes maar niet a la pascale naessens… Er stond er eentje op, scampis met tomaat en feta in de oven, heb dat dan
    Maar genomen maar past dit in haar principe? Groenten en kaas ok en groenten met vis ok maar mag die drie samen? Voel me zo wat schuldig nu… Wie weet of dat mag ?

    • julivwee
      Posted at 23:15h, 07 februari Beantwoorden

      Je mag niet zo streng zijn voor jezelf. Ik eet meestal volgens het principe van PN, maar lig er zeker niet wakker van als ik eens op restaurant ben geweest en daar anders heb gegeten. Soms tijdens de week eet ik ook wel eens iets dat niet volgens het principe is, maar ik geniet ervan en das het belangrijkste. Zolang je maar leeft volgens de 80/20 regel en das 80% van de tijd gezond en bewust eten en die 20% mag je zelf invullen met iets meer comfortfood… 🙂

  • tineke
    Posted at 16:40h, 18 september Beantwoorden

    Dag Julie,
    ik heb dit gerechtje klaar staan om in de oven te gaan, maar doordat ik het op voorhand gemaakt heb is er een heleboel vocht uitgelopen (heb het in een ovenschaal klaargemaakt gelukkig)… heb je enige tips hoe ik dit zou kunnen voorkomen?
    Heb zowel de courgettes als aubergines eerst in oven geroosterd (en aubergines met zout behandeld op voorhand)
    Groetjes
    Tineke

    • Julie vwee
      Posted at 14:50h, 27 oktober Beantwoorden

      Sorry voor mij laat antwoord Tineke. Maar dat heb je altijd wel hoor, met dat vocht. Kweet niet hoe je dat zou kunnen voorkomen 🙁

  • Tian van courgette, aubergine, mozzarella en tomaat – Tuur met pruimen
    Posted at 08:19h, 06 januari Beantwoorden

    […] Bron Geïnspireerd op Pascale Naessens en Hapjesprincess […]

Post A Comment