Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Koken met restjes: thaise curry met bloemkool en rijst

Koken met restjes: thaise curry met bloemkool en rijst

Wat ben ik blij !!!! De laatste opdracht voor de Libelle Lekker Foodbloggerscontest is een feit. We zijn nog met drie foodbloggers en streven allemaal voor dat Falcon fornuis. En die eeuwig room op Libelle Lekker natuurlijk. De opdracht luidt: kook met restjes. Of ik blij ben met deze opdracht? Nou en of! Voor mij is koken met restjes wekelijkse kost. Eén keer per week zet ik mijn weekmenu op papier. Dat heeft zo zijn voordelen. Je hoeft niet elke dag naar de supermarkt te hollen. Wat je op zijn beurt tijd en geld bespaart (alhoewel, over dat geld ben ik nog niet zo overtuigd, want ik geef echt teveel geld uit aan eten). Het nadeel van zo’n planning is dat er wel eens iets tussen komt. En dan heb je het zitten en is je koelkast niet leeg op het eind van de week.
Deze blogpost komt trouwens als geroepen. Wist je dat we jaarlijks bijna 15 kg eten per persoon in de vuilnisbak gooien? Doe jij dat ook wel eens? Met deze tips kan je dit alvast oplossen:

  • Eet de rest van je avondmaal de volgende dag als lunch. Restjes pasta of linzen gebruik ik opnieuw voor een lunchsalade die ik afwerk met wat andere ingrediënten zoals stukjes gerookte kip of zalm (want twee keer volledig hetzelfde eten doe ik niet graag).
  • Verwerk restjes groenten in een frittata.
  • Stukjes gebakken pompoen of bloemkool zijn heerlijk door een couscous of risotto.
  • Oud brood is prima geschikt om croutons van te maken of te gebruiken voor een panzanella (Italiaanse broodsalada).
  • Een knolselder is vaak te groot om in 1x de baas te kunnen. Met de rest maak ik knolselderpuree. Idem met pompoen. Mix de overschot van je gekookte pompoen en je hebt een lekkere pompoenpuree.
  • Met een restje ‘droge’ rijst van gisteren maak je de volgende dag gebakken rijst.
  • Maak van overrijpe bananen een bananenbrood.
  • Bewaar je steeltjes van peterselie of koriander in de diepvries. Die doen het prima als smaakmaker in heel wat gerechten. Ook een bouquet garni maak je met tijm, laurier en peterseliestengels. Citroengras en limoenblad bewaar ik trouwens ook in de vriezer.
  • Probeer eens inmaakrecepten zoals peren-, appel- of tomatenchutney.
  • Heb je teveel wraps of pittabroodjes in het pak zitten? Gebruik de rest als bodem voor een pizza. Die pizza kan je gaan beleggen met je overschot aan groenten die nog in de koelkast staan.
  • Met zo’n pot zure room of ricotta heb ik ook altijd teveel. Gebruik de rest van je zure room door geplette aardappelen. Werk af met verse kruiden. Of pof een zoete aardappel in de oven en vul die dan met ricotta, olijven en pijpajuin. Succes gegarandeerd.

En wat zijn jullie tips om voedeselverspilling tegen te gaan? Nog meer nood aan meer inspiratie. Bekijk dan deze blogpost van Dorien.
Terug naar mijn restjes. Ik heb op het eind van de week vaak nog enkele groenten over in de koelkast. En hoe verwerk ik die het liefst? In een groentenschotel of een stoofpotje. Eens kijken wat we nog in huis hebben. Bloemkoolroosjes, wat groene bonen en sluimererwten en oeps daar liggen ook nog shiitakes. Zo’n dure en lekkere paddestoelen. Het zou zonde zijn om die niet op te eten. Ik had ook nog een laatste stukje gember en een Spaanse pepertje liggen. Mooie ingrediënten voor een Thaise curry vind ik. Goh, het lijkt wel of ik die Libelle Foodbloggercontest zo gepland heb. Maar nee, het komt gewoon recht uit mijn koelkast. En wat zijn nu de onmisbare ingrediënten in een Thaise curry? Juist ja, citroengras en limoenblad. Maar die kan je makkelijk invriezen (voilà, nog een tip om de voedselverspilling tegen te gaan). Ik heb deze ingrediënten altijd in mijn vriezer. Currypasta en kokosmelk staan in mijn voorraadkast. En voor de rest gebruik ik de groenten die ik nog liggen heb. Ziezo hopelijk brengt deze Thaise curry me tot bij een artikeltje in Libelle Lekker en dat fornuis ;).

 

thaise curry met bloemkool en rijst libelle lekkerthaise curry bord libelle lekker
Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 rode Spaanse peper, fijngehakt
  • stukje gember, fijngehakt
  • 1/2 bloemkool, in kleine roosjes
  • 100 g groene boontjes, in stukjes
  • 1/2 doosje sluimererwten, in stukjes
  • 100 g shiitake, schoongemaakt
  • gedroogde kruiden: 1 tl kurkuma en 1/2 tl komijn
  • 1 stengel citroengras
  • 1 limoenblad
  • 15 cl witte wijn
  • 2 dl kokosmelk
  • 5 dl groentebouillon
  • 1 el groene currypasta
  • scheutje vissaus
  • enkele druppels sesamolie
  • olijfolie
  • peper en grof zout

afwerking:

  • jasmijnrijst/wilde rijst (als je maar geen snelkookrijst neemt, ben ik al blij)
  • platte peterselie of koriander
  • gesnipperde lente-ui

Bereiding:

  • Verhit olijfolie in een stoofpot. Stoof de stukjes ui, look, Spaanse peper en gember aan. Doe het limoenblad en citroengras erbij. Voeg de kurkuma en het komijnpoeder toe en laat even meebakken. Voeg de stukjes groene bonen en roosjes bloemkool toe en laat meebakken.
  • Blus de pan met witte wijn. Laat de alcohol verdampen. Giet er de kokosmelk en groentebouillon bij.
  • Voeg wat currypasta naar smaak toe. Laat de Thaise curry zo’n 20 à 30 minuten op zacht vuurtje sudderen. De laatste 5 à 10 minuten heb ik er de stukjes sluimererwten en paddestoelen bij gedaan. Die hebben niet veel tijd nodig om gaar te worden.
  • Kruid de pot curry met een scheutje vissaus (is een perfecte vervanger van zout). En als je wenst kan je ook nog enkele druppels sesamolie toevoegen.
  • Kook de rijst zoals op de verpakking staat aangegeven.
  • Serveer de curry met de rijst en werk af met snippers peterselie/koriander en lente-uitjes.

Tip: ook lekker met scampi’s of stukjes vis in. In plaats van groentebouillon, zou ik dan visbouillon nemen. Of laat de bouillon weg en voeg wat meer kokosroom toe. Dan heb je gewoon een vollere smaak in je curry.
thaise curry met rijst en bloemkool libelle lekker
Laat ons nu hopen dat ik die wedstrijd van Libelle Lekker win. Jullie zijn alvast bedankt voor de vele succesberichten, steun en reacties op mijn blog. Als er één ding is waarvoor ik dit allemaal doe, is om jullie – mijn lieve lezers – zoveel mogelijk inspiratie  voor lekkere en gezonde gerechten te bezorgen. En al jullie leuke reacties maakt deze blog nog zoveel beter. Bedankt allemaal !!
Volgen jullie me al op facebook, twitter, instagram en bloglovin?

Delen maar!
error
7 Comments
  • Annelies
    Posted at 10:17h, 17 november Beantwoorden

    Leuk Julie, ziet er superlekker uit! Veel succes! 🙂

  • Leen
    Posted at 10:55h, 17 november Beantwoorden

    Wauw spannend hoor. De 3 laatste die in de running zijn, zijn stuk voor stuk leuke blogsters. Ik ben heel benieuwd wie het wordt en wens je veel succes toe!

  • Wendy
    Posted at 22:08h, 17 november Beantwoorden

    Thai food, I love it! De workshop authentiek Thais koken bij food for Foodies is een echte aanrader, of gewoon eens naar Thailand gaan natuurlijk

  • Nathalie
    Posted at 15:14h, 18 november Beantwoorden

    3 ferme bloggers..heel erg spannend! Maar ben nog steeds overtuigd dat jij het wordt! Duim duim voor mijn favoriete blog dus 😉 Succes!!

  • Kelvin - Dagelijkse hap
    Posted at 12:04h, 19 november Beantwoorden

    Oowh dit ziet er echt superlekker uit! Ik ben gek op curry’s! Ga dit zelf zeker een keertje maken!

  • Anja
    Posted at 13:19h, 20 november Beantwoorden

    Ziet er idd. superlekker uit ! Waar koop je trouwens limoenblad??

    • julivwee
      Posted at 22:48h, 20 november Beantwoorden

      Ja ik heb dat ooit eens in de metro gekocht en dan ingevroren. In speciaalzaken vind je dat ook wel denk ik. Of bij de Aziatische winkel.

Post A Comment