Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Hapje met gerookte sprot, tomatensalsa en guacamole

Hapje met gerookte sprot, tomatensalsa en guacamole

Een aperitief hapje met gerookte sprot geïnspireerd op een recept van Jeroen Meus. Hij maakte bijna net hetzelfde klaar op een stukje getoast brood, een bruschetta dus. Maar aangezien ik het iets lichter en gezonder wil houden, maak ik dit hapje gewoon in een glaasje of potje. Niet dat ik nu wil zeggen dat brood ongezond is, maar ik eet gewoon bewust wat minder brood. Vandaar dat ik dit hapje maak zonder brood en ik mis die toast eronder helemaal niet.
Het lijkt veel werk omdat het een lange ingrediënten lijst is, maar het is eigenlijk snel klaar. Ik vind het overzichtelijker om mijn ingrediënten wat op te splitsen in deeltje, daarom lijkt het misschien wat veel voor een hapje. Dit hapje met gerookte sprot is heel eenvoudig en toch een tikkeltje speciaal door de gerookte smaak van de sportfilets en de gemarineerde sjalotten.
Volg je me al op facebook, twitter, instagram en bloglovin?

Ingrediënten voor 4 personen

voor de gemarineerde sjalot
  • 1 sjalot
  • 1/2 dl sherryazijn
de guacamole
  • 1 rijpe avocado
  • 1/2 sap van limoen
  • peper & grof zout
  • 1 teentje look, geplet
de tomatensalsa
  • 2 trostomaten, in blokjes
  • peper & grof zout
  • scheutje sherryazijn of wittewijnazijn
  • olijfolie
  • pijnboompitten, geroosterd
  • verse kruiden zoals basilicum of platte peterselie
afwerking
  • 6 gerookte sprotfilets, in stukjes

Bereiding

  1. Snij de sjalot in dunne ringen. Maak de ringen wat los en leg ze in een schaaltje samen met de azijn. Laat de sjalot zo lang mogelijk marineren in de azijn. Je kan dit dus zeker de dag ervoor doen.
  2. Maak de guacamole met rijpe avocado en het teentje look. Ik vind guacamole het lekkerst als je alles plet met een vork in een kommetje of in een vijzel. Wil je het met de mixer of blender doen, dan kan dit ook, maar zet dan de toerenstand niet te hoog. Voeg meteen het sap de limoen toen wat die zorgt dat je de groene kleur houdt. Kruid met peper en zout. Ook lekker met een snufje piment d’espelette erbij.
  3. Ontvel en ontpit de tomaten door ze enkele seconden in warm water te leggen en nadien onmiddellijk onder koud water te spoelen. Nu kan je de pel er makkelijk afhalen. Haal de zaadjes eruit en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe ze in een schaaltje en kruid met peper en grof zout. Schenk er wat witte wijnazijn en olijfolie bij. Hak er verse platte peterselie en basilicum onder. Meng dan de geroosterde pijnboompitjes onder de tomatenblokjes.
  4. Doe in elk glaasje of potje een beetje guacamole. Schep daarbovenop wat van de tomatensalsa en bovenaan wat stukjes gerookte sprot. Werk af met de gemarineerde sjalot.
Delen maar!
error
2 Comments
  • tatjana
    Posted at 14:20h, 07 december Beantwoorden

    Hmmmm, deze komt misschien op mijn kerstmenu! Waar koop jij de gerookte sprot in de supermarkt?

    • julivwee
      Posted at 15:41h, 07 december Beantwoorden

      Hey Tatjana. Ik ben eigenlijk iemand die heel graag naar viswinkels en slagerijen gaat. Meestal koop ik nooit al mijn ingrediënten in 1 winkel. Gewoon omdat ik liever naar de lokale winkels ga.
      Deze sprotjes komen dus van de viswinkel. Bijna in elke viswinkel liggen die in de toonbank. Maar je vindt ze natuurlijk ook in de supermarkt. In delhaize heb ik ze ook al zien liggen. Maar ik vind het gewoon leuk om ze vers verpakt te krijgen en niet voorverpakt 🙂

Post A Comment