Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Gebakken coquilles, fregola met pompoenpuree, pancetta en shiitakés

pompoenrisotto

Gebakken coquilles, fregola met pompoenpuree, pancetta en shiitakés

Onlangs op de kookworkshop van Le Creuset, maakte ik kennis met fregola. Een pastasoort uit Sardinië. Zo enorm lekker! Je kan deze pasta gewoon koken in water met een snuif zout, maar ik vind dat lekkerder als we ze klaarmaken zoals een risotto.

Met een flinke schep pompoenpuree, wat krokant geroosterde pancetta, een lepeltje zure room erdoor en een flinke portie boschampignons erbij! Meer moet dat niet zijn.
Dit gerecht wou ik snel opnieuw maken. Om het nog wat extra vulling te geven (want mijn vriend heeft altijd grote honger als hij thuiskomt), serveerde ik de risotto van fregola met krokant gebakken coquilles. Of doe zoals Myriam en serveer de fregola met een zeeduivelfilet gewenteld in een plakje Gandaham. Ook een topcombinatie. Dit gerecht is zo feestelijk dat het zeker op de kerstmenu zou kunnen staan (niet bij mij, want met kerst zit ik normaal gezien met mijn gat in de zon 😉 )
pompoenrisotto met coquillesTip: Fregola vind je  in een Italiaanse speciaalzaak. Ik heb het gekocht in eetwinkel Vancauwenberghe in Destelbergen. 
Volg je me al op facebook, twitter, instagram en bloglovin?
Recept en inspiratie door Stephanie Coorevits

Voor 4 personen:

  • 200 g fregola sarda
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 teentjes look, geperst
  • scheutje witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 el zure room
  • 4 sneetjes pancetta, knapperig geroosterd in de oven
  • een flinke schep pompoenpuree
  • Italiaanse schapenkaas (pecorino), geraspt
  • peper en grof zout
  • 200 g shiitakes
  • Platte peterselie
  • Boter
  • 8 coquilles

Bereiding:

  1. Leg de sneetjes pancetta op een bakplaat en schuif die in de oven op 180° C. Bak tot ze krokant zijn.
  2. Doe wat olijfolie in een ruime kookpot en stoof hierin de sjalotjes en look aan. Schep vervolgens de fregola in de kookpot. Roer even door en blus met witte wijn. Laat de alcohol volledig verdampen.
  3. Schep met een pollepel de warme groentebouillon door de fregola en roer voorzichtig met een houten lepel tot alle vocht is opgenomen. Voeg dan een nieuwe lepel bouillon toe en doe dit verder tot de fregola gaar is. Het kan zijn dat je niet alle groentebouillon nodig hebt!
  4. Roer de zure room en pompoenpuree door de gare pasta. Rasp er wat pecorino bij. Voeg er de krokante stukjes pancetta bij en kruid af naar smaak met peper (en grof zout).
  5. Kruid de coquilles met peper en grof zout. Ik bak de coquiles in cacaoboter (mycryo) omdat die tegen hoge temperatuur kan. Cacaoboter zit trouwens vol gezonde vetten. Heb je geen mycryo, gebruik dan ararchideolie. Belangrijk als je coquilles bakt, is dat je pan erg heet is en dat je de coquilles kort aanbakt.
  6. Maak de shiitakes schoon en bak ze kort en krachtig in een klontje boter gaar in de pan. Kruid ze met peper en grof zout.
  7. Meng de paddenstoelen onder de risotto. Werk af met gehakte peterselie en serveer met de coquilles.
Delen maar!
error
6 Comments
  • Laura - Dagelijkse hap
    Posted at 23:14h, 10 december Beantwoorden

    Het ziet er echt verrukkelijk uit!! Het water loopt me in de mond 🙂

  • Nathalie
    Posted at 09:30h, 12 december Beantwoorden

    Dat ga ik ook eens uitproberen. Ik ontdekte (door StephanieC.) ook de handgerolde couscous…ook lekker hoor en lijkt een beetje op die fregola.
    Naar de zon met kerst lijkt me super! 🙂

  • Maxime Kimberley
    Posted at 12:55h, 15 december Beantwoorden

    Ziet er goeeed uit!
    XO MK.

  • Luypaert Iris
    Posted at 20:22h, 23 maart Beantwoorden

    Waar kan je deze fregola vinden? In Delhaize?

    • julivwee
      Posted at 21:31h, 23 maart Beantwoorden

      Nee, in speciaalzaken, delicatessenwinkel of de Italiaanse winkel. Ik weet niet van waar je bent, maar in de eetwinkel in Destelbergen hebben ze dit.

  • Luypaert Iris
    Posted at 12:18h, 28 maart Beantwoorden

    Bedankt voor de tip. Ben ook van Gent, dus proberen we zeker eens uit 🙂

Post A Comment