Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Pastinaakfrietjes met humus en groene tahinsaus

pastinaakfrietjes

Pastinaakfrietjes met humus en groene tahinsaus

Een gezonde versie voor friet met mayonaise. Pastinaakfrietjes is echt een must-try mocht je dit nog niet kennen. De aardse, zoete en knapperige smaak van een pastinaak, krokant gebakken en een beetje spannend gemaakt door de toevoeging van wat pittige kruiden. YumYumYum. Serveer ze met een dipsaus en je hebt de perfecte snack of apero. Ik geef jullie vandaag twee dips. Hummus en groene tahinsaus. Allebei een recept van Stephanie Coorevits. Alleen vraagt de hummus wel wat extra werk als je echt wil gaan voor de allerbeste versie.
frietjes van pastinaak
Groene tahinsaus komt uit het Midden-Oosten en is zo hemels van smaak. Het rokerig aroma van tahin, verfrist met citroen en verse, groene kruiden met als uitkomt de groene tahinsaus.
groene tahinsaus
De hummus is een ander paar mouwen om je het water in de mond te doen krijgen. Mijn eerste kennismaking met hummus was door kikkererwten uit blik de mixen met wat sesampasta, olijfolie en citroensap en dat was geen succes. Die kikkererwtendip zag er allesbehalve sexy uit en het smaakte eigenlijk ook niet zo waw. Het zag er ook vies uit. Zo’n beige brolletje dat precies op kots lijkt. Echt niet bevorderlijk voor onze appeteit dus. Maar nu komt het. Onlangs was ik op een kookworkshop met Stephanie Coorevits en daar heb ik nu echt de allerlekkerst hummus gegeten. En oké het ziet er nog steeds beige uit, maar de smaak was hemels, zacht, fluweelachtig en rokerig fris. Helaas om die perfect hummus te bekomen heb je er wel wat werk aan. Tenzij je een thermomix hebt, want dan is het recept in nog geen 5 minuten klaar.
humus

Tip: ook lekker als je wat panko rond de pastinaakfrietjes mengt.
Recept: Stephanie Coorevits

Ingrediënten:

  • 1 pastinaak, in frietjes
  • 1 gedroogde kruiden naar keuze (bv. gedroogde chili, gerookt paprikapoeder of ras-el-hanout)
  • grof zout en peper

voor de groene tahinsaus

  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • sap van 1/2 citroen (of meer, je moet proeven)
  • een scheutje water
  • een snuifje zout
  • olijfolie
  • een handvol frisse, verse groene kruiden (koriander en/of platte peterselie)

Voor de hummus:

  • een blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt *
  • 1-2 el tahin
  • 2 teentjes knoflook
  • grof zout
  • 2 tl (geroosterde) komijnzaadjes
  • mesp cayennepeper (optioneel)
  • olijfolie
  • * heb je geen thermomix dan raad ik je aan om gedroogde kikkererwten te gebruiken. Laat ze een nachtje weken. En kijk dan hier voor Stephanie haar recept voor de perfect hummus

Bereiding:

  1. Schil de pastinaak en snij in frietjes. Strooi er de gedroogde kruiden over. Overgiet met een goede scheut olijfolie. Meng met je handen alles goed door, zodat alles bedekt is met kruiden en olie.
  2. Verwarm je over voor op 190°C. Schud de frietjes uit op een bakplaat. Bak gedurende 15-20 minuten of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  3. Zet eventueel nog wat de grillstand op zodat de frietjes nog wat extra knapperig worden.

Voor de groene tahinsaus:

  1. Mik alle ingrediënten in een blender en meng tot een gladde saus (voeg eventueel wat water toe indien niet lopend genoeg). Proef en kruid bij waar nodig. Je streeft naar een mooie balans tussen fris-zuur-rokerig.

Voor de hummus:

  1. Mik alle ingrediënten in een blender en meng tot een gladde saus (voeg eventueel wat water toe indien niet lopend genoeg). Proef en kruid bij waar nodig. Je streeft naar een mooie balans tussen fris-zuur-rokerig.
Delen maar!
error
No Comments

Post A Comment