Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Winterse salade met rode kool, walnoten en geitenkaas

salade met rode kool

Winterse salade met rode kool, walnoten en geitenkaas

Eerst en vooral een GELUKKIG NIEUWJAAR gewenst !!! Hoe was jouw 2014?
Bij mij goed, maar een tikkeltje saai. Mijn 2014 is gewoon rustig z’n gangetje gegaan. Zo heb ik nog altijd hetzelfde lief (waar ik uiteraard nog altijd heel gelukkig mee ben), ben ik nog altijd ongehuwd, kinderloos en doe ik nog altijd dezelfde job als toen ik afgestudeerd ben. Geen spectaculaire veranderingen dus.

2015 mag voor mij best wal vurige worden. Op één of andere manier hoop ik dat er in 2015 wat verandering komt. Zo zou een eigen huis of een verloving wel leuk zijn. Op professioneel vlak zou een nieuwe job best welkom zijn. Ik ben op mijn huidige job als medisch afgevaardigde een beetje uitgekeken. En verder hoop ik nog veel leuke en nieuwe recepten online te kunnen plaatsen en hoop ik dat er nog heel wat volgers voor mijn blog bij komen.
Ik begin het nieuwe jaar alvast met een winterse salade met rode kool. Een lekkere, lichte maaltijd na die zware dagen is dan ook ideaal om mee te starten.

Nu het licht ’s avonds om 17 uur al uit is, wordt het tijd voor winterse warme maaltijden. Deze salade heeft alles. Een zuurtje door de mosterddressing waarin je de rauwe rode kool lekker laat marineren waardoor de kool minder koolachtig en zachter van smaak wordt. Een zoete toets door de stukjes appel en honing. Knapperig en houtachtig door de geroosterde walnoten en vol van smaak door de geitenkaas. Je mag die ook vervangen door blauwe kaas als je het allemaal wat sterker wilt.
En de ster van deze salade is ongetwijfeld de rode kool. Een groente die echt ondergewaardeerd is. Ik denk dat dit komt doordat de kool vaak wordt gekookt als pap of als ze rauw wordt gegeten in dikke stukken wordt gesneden waardoor je jezelf net een konijn voelt bij het knabbelen aan de lange, dikke slierten kool. In dit recept wordt de kool in dunne, kleine slierten gesneden en gemarineerd in een heerlijke zoetzure dressing met mosterd en honing.
salade rode koolTip: Om een complete maaltijd te maken, kan je deze salade mengen met gekookte wilde rijst.
Volg je me al op facebook, twitter, instagram en bloglovin?

Voor 4 personen:

De dressing:
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 2 el walnootolie
  • 2 el graanmosterd
  • 1 el honing
  • 1 el appelazijn
  • 4 el sherryazijn (+ wat extra)
De salade:
  • 1 rode ui, in blokjes gesneden
  • 1/2 van de rode kool, in dunne linten
  • 1 appel, gehakt in stukjes
  • een paar handenvol rozijnen (of andere mollig, gehakte gedroogde vruchten)
  • walnoten (of geroosterde hazelnoten, of pompoenpitten of zonnebloempitten …)
  • fijne korrel zeezout (fleur de sel)
  • geitenkaas of blauwe kaas, verkruimeld (volledig optioneel)

Bereiding:

  1. Maak de (zurige) dressing die de rodekool een koude garing zal geven. Kruid de dressing met peper en grof zout. Proef en voeg zo nodig nog wat ingrediënten toe. De dressing mag best zuur zijn (dat is nodig om de rodekool in te ‘garen’).
  2. Snij de rode kool in dunne, kleine slierten. Lepel wat van de vinaigrette over de stukjes kool. Laat de groente hierin marineren. Voeg eventueel wat extra azijn toe, zodat de kool voldoende fris smaakt en een koude garing krijgt.
  3. Snij de rode ui in kleine stukjes en voeg bij de rode kool.
  4. Snij de appel, walnoten en geitenkaas in stukjes. Meng er een deel van bij de salade. Breng op smaakt met meer zout indien nodig en nog wat extra dressing.
  5. Serveer de salade bovenaan met de resterende rozijnen, geitenkaas en walnoten.
Delen maar!
error
6 Comments
  • Manon
    Posted at 11:34h, 04 januari Beantwoorden

    Mmmm klinkt goed zeg! Ik eet het inderdaad ook bijna nooit, moet eens verandering in komen 🙂

  • Marie-Claire
    Posted at 11:37h, 10 januari Beantwoorden

    Hoi,
    Als die kool moet marineren, kan je dat dan op voorhand maken of niet?

    • julivwee
      Posted at 17:27h, 10 januari Beantwoorden

      Ja hoor, dit kan perfect op voorhand en is zelfs beter als je de kool even de tijd laat om te marineren.

  • Lien
    Posted at 21:17h, 15 januari Beantwoorden

    Dit weekend klaar gemaakt en zowel ik als bezoek kregen er niet genoeg van!

  • Wendy
    Posted at 22:00h, 15 januari Beantwoorden

    Heerlijk die dressing. Rode kool staat te marineren om morgenmiddag te eten. Ik kijk er al naar uit!

  • veerle
    Posted at 07:06h, 16 januari Beantwoorden

    ga ik zeker eens proberen, ziet er super uit en eens iets anders. Denk niet vaak aan rode kool om als salade te eten

Post A Comment