Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Vegetarische versie voor Boeuf Bourguignon: Biet Bourguignon

Vegetarische versie voor Boeuf Bourguignon: Biet Bourguignon

Wat keek Maarten zuur toen hij thuis kwam en deze biet bourguignon voor zijn neus zag staan. Enkele minuten ervoor belde hij. Maarten: “Wat eten we?” Ik: “Een vegetarisch stoofpotje” Maarten: “Ah, ik dacht dat het stoverij met frietjes ging zijn.” Ik: “Nee, das voor morgen.”

Ik had al een beetje medelijden met hem dat ik deze veggie groentencassoulet voor zijn neus zou gaan zetten en spijt tegelijk dat ik er niet wat stukjes rundsvlees had bij gebakken. De hele dag had hij uitgekeken naar zijn portie stoverij met frieten en dan kreeg hij deze vegetarische stoofpot met bietjes en linzen. Hoe erg kan een thuiskomst zijn voor een man ??
De opdracht was dus zwaar. Een man tevreden stellen met een vegetarische versie van boeuf bourguignon. Als het allemaal nog niet erg genoeg is, serveer ik dit stoofpotje met linzen. Linzen vind ik persoonlijk lekker, tenminste als je ze goed op smaak brengt. In tegenstelling tot Maarten die het vies en naar aarde smakende platgetrapte smurrie noemt.
Met lange tanden begon hij aan zijn bordje biet bourguignon. Ikzelf hoef je niet meer te overtuigen van deze lekkere winterse stoofpot met rode biet en rode wijn. De portobello’s zorgen voor het vlezige effect en de rode wijn geeft de stoofpot een warme, winterse en intens smakende boost. En Maarten? Er stond een leeg bordje voor zijn neus met de woorden “eigenlijk best wel nog lekker”.

Recept: The Green Kitchen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 4 kleine bietjes, of 2 grote (als het grote bieten zijn, gaar je ze best voor)
  • 6 wortelen, in stukjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 klein doosje tomatenpuree
  • 250 ml rode wijn
  • 500 ml groentenbouillon
  • 200 g linzen
  • 2 portobello’s, schoongemaakt, in stukken
  • 10 champignons, schoongemaakt, in schijfjes
  • 10 zilveruitjes, gepeld en geblancheerd
  • grof zout en peper

Bereiding:

  1. Verhit olijfolie in een pan. Bak de ui en knoflook lichtjes aan tot ze zacht zijn. Voeg de bietjes, wortels, laurier en tijm toe. Een takje rozemarijn past hier ook goed bij. Als het kleine bietjes zijn, dan hoef je ze niet voor te garen. Ik had grote, winterse bieten. Die heb ik op voorhand in de oven gepoft. Dit doe je door ze schoon te wrijven, in te pakken in aluminiumfolie en ongeveer een uur in de oven te laten garen.
  2. Roer er de tomatenpuree door en laat even meebakken. Blus met rode wijn.
  3. Voeg de groentebouillon toe. Breng de stoofpot aan de kook en laat 20 à 30 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met peper en grof zout.
  4. Kook ondertussen de linzen gaar in water. Ik voeg er altijd een stuk wortel en selder bij, als ik dat toevallig in de koelkast heb liggen. Een takje tijm en laurier mag je ook bij de bouillon van de linzen doen. De laatste 10 minuten voeg ik wat zout toe. Giet af en hou de linzen warm op een zacht vuur. Werk af met goede olijfolie, peper en grof zout.
  5. Proef van het stoofpotje en voeg eventueel extra wijn, bouillon of kruiden toe als je dat nodig vindt.
  6. Vis er de laurier, tijm en rozemarijn uit. Serveer met de linzen.
Delen maar!
error
2 Comments
  • Manon
    Posted at 08:20h, 06 januari Beantwoorden

    Oeh dit ga ik zeker onthouden! Als mannen het hebben goedgekeurd is het goed haha, hier keurt mijn vriend ook alle recepten goed voordat ik ze op m’n blog plaats 🙂

    • julivwee
      Posted at 18:44h, 10 januari Beantwoorden

      Die van mij is echt een moeilijke want die eet liever ongezond 🙂

Post A Comment