Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Pompoenbrood van Rens Kroes

pompoenbrood

Pompoenbrood van Rens Kroes

Ik hou van brood!! Ja echt, zo een dikke, donkere snee brood, besmeerd met wat boerenboter en grof zout. Ik hou van kaas en wijn avondjes. Liefst met wat knapperig brood met rozijntjes bij. En toch eet ik zeker tijdens de week vrijwel geen brood. Mijn mama is niet voor niets 10 kg afgevallen door minder brood te eten.
Ik zoek allerlei alternatieven om tijdens het weekend zelf een gezond en lekker brood te bakken, zoals dit pompoenbrood uit het kookboek van Powerfood van Rens Kroes. Ik werk altijd met een kleine cakevorm. Dan heb ik een minibroodje want mijn vriend eet hier niet van mee. Je zou de ingrediënten ook kunnen verdubbelen als je een groter brood wil maken.
pompoenbrood
Recept: Rens Kroes ‘Powerfood’

Ingrediënten voor 1 pompoenbrood:

  • 150 g pompoenpuree (geroosterde pompoen uit de oven)
  • 1 el cacaoboter (of kokosolie of plantaardige olie)
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 eieren
  • 125 g amandelmeel
  • 1 el bakpoeder
  • 2 el pompoenpitten
  • 1 el lijnzaad
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl zeezout

Bereiding:

  1. Doe de pompoenpuree, ahornsiroop, vanille-extract, eieren en wat cacaoboter of kokosolie in de blender of in een mengkom. Mix of roer alles glad. Voeg de overige droge ingrediënten toe. Roer alles goed door.
  2. Neem een cakevorm en leg er wat boterpapier in. Of vet in met een beetje kokosolie.
  3. Giet het mengsel in de cakevorm. Zet het in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 45 minuten.
  4. Serveer het brood lauw of koud. Lekker met notenpasta of wat jam. Uiteraard ook gewoon lekker zo, want het is smeuïg en zoet van zichzelf.
Delen maar!
error
7 Comments
  • Vanessa
    Posted at 10:04h, 21 januari Beantwoorden

    Hallo Julie,
    Ik volg jouw blog al een tijdje en heb al hoge ogen gescoord met een aantal van je recepten. Het is een plezier om hier te komen rondneuzen!
    Maar ik heb een vraagje: het viel me op dat je in vele gerechten geen boter maar kokosolie gebruikt en nu zou ik dat ook eens willen proberen. Ik bakte gisteren nl gezonde havermoutkoekjes met appel maar dat is met boter en suiker. Ik zou de boter willen vervangen door een gezond alternatief zoals kokosboter maar ik weet niet hoe ik dat moet gebruiken. Kan jij me eventueel vertellen hoe ik mijn verhoudingen moet zien? is 100 gr boter gelijk aan 100 gr kokosolie? of moet ik véél minder nemen? En welke kokosolie gebruik je? de zuivere, koudgeperste (witte) kokosolie? of de ongeurde? Ik vind het nogal moeilijk om gewoon een pot te kopen dus vraag ik het liever aan een expert!
    Alvast bedankt,
    Groetjes,
    Vanessa

    • julivwee
      Posted at 18:11h, 21 januari Beantwoorden

      Dag Vanessa.
      Persoonlijk vind ik boter niet ongezond. Ik vind de natuurlijke roomboter best wel gezond. Die is niet zo bewerkt als margarine. Qua kcal is kokosolie zeker niet beter of boter. Een nadeel aan kokosolie is de smaak. Die is niet neutraal en voor sommige recepten kan dit wel storend zijn. Tenzij je natuurlijk dol bent op kokos 🙂
      Zelf gebruik ik de zuivere, koudgeperst. Die andere soort heb ik nog niet getest. Je kan zeker dezelfde verhoudingen nemen als boter.
      Wat ik persoonlijk een veel beter alternatief vind, is cacaoboter. Die boter is een poedervorm. Maar smelt net zoals gewone boter als ze warm is. Kan heel hoge temperaturen verdragen EN belangrijkst: cacaoboter bevat veel onverzadigde vetzuren (goede vetten dus), wat met gewone boter iets minder is.
      Langs de andere kant denk ik dan af en toe eens een dessertje, kan geen kwaad he en is zelf nodig om je gezonde levensstijl te kunnen aanhouden. Dan is af en toe wat boter geen probleem 🙂 Het is de suiker die we gebruiken dat veel slechter is voor ons lijf dan de vetten (maar, de slechte vetten die we vooral in gefrituurd voedsel vinden zijn natuurlijk ook niet goed). En de combinatie van de twee is natuurlijk helemaal niet goed (zoals kant-en-klare koekjes).

  • Vanessa
    Posted at 14:17h, 27 januari Beantwoorden

    Bedankt Julie voor je antwoord!
    Ik gebruik in mijn gebak altijd de echte boter, gewoon omdat dit het lekkerste is. Ik wist niet dat de kcal ongeveer dezelfde zijn met de kokosolie. Dus misschien moet ik maar eens op zoek naar die cacaoboter in poedervorm. Hoewel dat me eerlijk gezegd wat afschrikt om te werken met een poeder.
    In elk geval, ondertussen heb ik de koekjes al een paar keer gemaakt en de gezinsleden (en ik!) zijn er zodanig dol op dat ik me de zonde ga toelaten.
    Groetjes,
    Vanessa

  • Karen
    Posted at 11:25h, 25 maart Beantwoorden

    julie,
    ik volg ook al een tijdje je blog. deze morgen zelf de de havermoutpannekoeken gemaakt met gebakken appel/kaneel en wat mango.
    Maar ik zie in je recepten dat je regelmatig bakpoeder gebruikt. Kan je dit vervangen door soda bicarbonaat? moet je er dan nog iets aan toevoegen?

    • julivwee
      Posted at 21:31h, 25 maart Beantwoorden

      Goh, ik zou het niet met 100% zekerheid durven zeggen. het is alleszins niet volledig hetzelfde als bakpoeder. Msh dat het dan iets minder rijst, maar das niet zo erg. Het zal er niet minder lekker op zijn.

    • Helena
      Posted at 10:31h, 31 maart Beantwoorden

      Je kan volgens mij natriumbicarbonaat (baksoda) gebruiken als er zuur in je recept zit (yoghurt, karnemelk,..). Dat zuur reageert met het natriumbicarbonaat waardoor het lucht vormt en je baksels ‘rijzen’. Indien dat niet het geval is, en er dus niks zuur in je recept zit, moet je bakpoeder gebruiken. Dat is natriumbicarbonaat waar zuur aan is toegevoegd zodat het toch reageert. Omdat het daardoor verdund is, zou je wel ongeveer 2,5x de hoeveelheid van baksoda moeten gebruiken. Enfin, zo heb ik het begrepen..

      • julivwee
        Posted at 21:19h, 31 maart Beantwoorden

        Bedankt voor je antwoord Helena. ik begreep het eerst ook niet goed. Nu is het duidelijker 🙂

Post A Comment