Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Lamsgehaktballetjes in tomatensaus

lamsgehaktballetjes

Lamsgehaktballetjes in tomatensaus

Er zijn wel 1001 recepten voor lamsgehaktballetjes te vinden. Lamsgehakt is iets magerder dan varkensgehakt. Minder vet, betekent natuurlijk ook iets minder smaak. Want helaas is het wel het vet aan het vlees die de goede smaakt geeft. We gaan de lamsgehaktballetjes dus goed kruiden. Kaneel, munt, komijn, harissa, look, koriander, nootmuskaat, kastanje, oregano, peterselie zijn allemaal smaakmakers die heel lekker zijn bij lamsvlees. Doe er maar bij wat jij lekker vindt.
Ook qua sausjes zijn er heel veel te bedenken die goed passen bij lamsgehakt zoals bijvoorbeeld humus of tzatziki. Vandaag heb ik zin ik een klassieke variatie op de balletjes in tomatensaus. Vroeger maakte mijn oma voor ons altijd balletjes in tomatensaus. Je kent het wel: zo die klassieke, vastere saus op basis van een roux. Gek, hoe ik daar vroeger zo dol op was. Nu eet ik veel liever de ongebonden saus (zonder roux) met pure tomaten. Gewoon een lekkere, simpele tomatensaus gemaakt van verse tomaten, verse kruiden en olijfolie, waar geen boter of bloem aan te pas komt. Mijn mama is trouwens ook afgestapt van de klassieke varkensgehaktballen met tomatensaus op basis van roux. Vervang het lamsgehakt gerust door varkensgehakt als je dit wenst of als je huisgenoten dat beter vinden, maar dan heb je natuurlijk iets minder gezonde balletjes. Daarom niet slechter, want gehakt met het meeste smaak is zeker dat van het varken. Deze foto is trouwens getrokken met de hulp van Myriam van Hap&Tap
lamsgehakt met tomatensaus
 Tip: in de winter gebruik ik iets minder verse tomaten en meer uit blik. In de zomer zijn de tomaten op hun best, dus dan zou je zelfs kunnen kiezen om alleen maar verse tomaten te gebruiken. 
Volg je me al op facebook, twitter, instagram en bloglovin

Voor 4 personen:

  • 1 kg lamsgehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • verse kruiden: peterselie, basilicum, marjolein, bonenkruid, munt (naar keuze)
  • olijfolie
  • 1 eigeel

Voor de saus:

  • 4 verse tomaten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 el ketchup
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 sjalotten
  • verse tijm & laurier
  • snuifje (palm)suiker, je kan ook een scheutje balsamico toevoegen i.p.v. suiker
  • 100 ml groentebouillon
  • olijfolie

Afwerking:

  • 1 aubergine, in blokjes
  • 100 g shiitakés
  • olijfolie

Bereiding:

De gehaktballetjes:

  1. Snij de ui in stukjes. Pers de knoflook. Stoof kort aan in een beetje olijfolie en laat afkoelen. Doe er de verse kruiden bij.
  2. Meng dan alle ingrediënten door elkaar en rol gehaktballetjes. Je zou nu de balletjes kunnen aanbakken in boter en/of olijfolie. Maar ik heb ze rauw laten garen in de saus.

De saus:

  1. Hak de sjalot en look fijn. Stoof aan in een scheutje olijfolie. Snij de tomaten grof en doe ze erbij. Voeg ook het blik tomaten toe. Doe er een takje tijm en blaadje laurier bij. Voeg de ketchup en groentebouillon toe. Eventueel een snufje suiker. Je hoeft er geen suiker in te doen als je dit niet nodig vindt. Ik doe er in plaats van suiker vaak een geutje balsamico in. Das ook een beetje zoet en lekker bij het zure van de tomaatjes.
  2. Voeg de gehaktballetjes in de saus. Laat ze nu garen in de saus.
  3. Laat gedurende 1 uur zachtjes compoteren. Roer regelmatig en mix de saus dan glad. Haal wel de laurier en tijm eruit voor je begint de mixen.
  4. Werk af met peper en zout en fijngesneden basilicum. Een snufje gerookte paprikapoeder is ook altijd lekker door tomatensaus vind ik.

De afwerking:

  1. Snij de aubergine in kleine blokjes. Neem een pan. Voeg er een goede scheut olijfolie in. Aubergine heeft de neiging heel veel vocht op de nemen dus je hoeft niet te zuinig te zijn met je olijfolie. Bak hierin de stukjes aubergine gaar. Ik heb ze dan verder laten garen in de gladde tomatensaus. Maar je kan de aubergine ook gewoon in de pan bakken tot ze gaar is.
  2. In diezelfde pan heb ik dan de shii-takes in een scheutje olijfolie aangebakken. Vergeet ze niet schoon te maken, want er kan wel eens wat zand aan de paddenstoelen hangen.
  3. Serveer de gehaktballetjes met de tomatensaus, de stukjes aubergine en de shii-take. Je kan ook alle groenten eerst onder de saus mengen en dan serveren.
Delen maar!
error
5 Comments
  • Wendy
    Posted at 11:27h, 25 januari Beantwoorden

    Ook heel lekker met kippegehakt en nog magerder dan lamsvlees.

  • Griet VDB
    Posted at 22:53h, 12 februari Beantwoorden

    Is het de bedoeling dat je de gehakt balletjes aanbakt in de pan?
    Alvast bedankt voor uw antwoord
    Griet

    • julivwee
      Posted at 23:05h, 12 februari Beantwoorden

      Dag Griet! Dit mag je zeker doen, maar het hoeft niet persé. De balletjes worden ook gaar in de warme saus. Het is zoals je zelf het liefste eet.

      • Griet VDB
        Posted at 09:57h, 15 februari Beantwoorden

        Goedemorgen, dat was me niet duidelijk. Dus ik laat ze mee een uurtje pruttelen in de saus?
        Fijne zondag, Griet

        • julivwee
          Posted at 13:16h, 15 februari Beantwoorden

          Ja je laat ze garen in de saus. Ik heb het recept een beetje aangepast nu:) Sorry hoor. Soms is het voor mij zo vanzelfsprekend dat ik het er vergeet bij te zetten.

Post A Comment