Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Salade met geroosterde bloemkool en hazelnoten van Donna Hay

salade van geroosterde bloemkool

Salade met geroosterde bloemkool en hazelnoten van Donna Hay

Toen ik nog thuis woonde, stond vaak de typische Vlaamse kost met bloemkool op het menu: overgoten met smeuïge witte saus als compagnon voor een chipolataworst of varkenskotelette. Niet alleen ongezond, maar ook zonde om zo’n lekkere en veelzijdige groente als bloemkool te bedekken met een wit tapijt vol verzadigde vetten, want laat ons eerlijk zijn: bechamelsaus met als basis bloem en boter kan echt geen lichte en gezonde maaltijd worden.
Maar het ergste vanal is dat die saus ook nog eens de pure smaak van de bloemkool wegneemt. Ik heb het op mijn blog vaak over puur eten. Wat ik hiermee bedoel is om mijn ingrediënten zo weinig mogelijk te bewerken. Ik hou van de pure smaak van bloemkool. Veel poespas heeft deze veelzijdige groente echt niet nodig. Je kan er ook nog eens oneindig veel richtingen mee uit. Zo is bloemkool heerlijk als puree of stoemp. Doorheen een curry of gegrild. Maar ook rauw bij de apero met een dipsaus of geserveerd zoals een couscous.
In het kookboek van Donna Hay vond ik een heerlijke salade met geroosterde bloemkool die smeekte om uitgetest te worden. Resultaat was overheerlijk. Weinig ingrediënten en snel op tafel. Zo’n gerechtje maak ik graag klaar tijdens de week, want ook bij mij is het vaak te druk om uren in de keuken te staan.
salade met geroosterde bloemkool en hazelnoten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1/2 bloemkool, in roosjes
  • olijfolie
  • 1 rode ui, in partjes
  • 50 g hazelnoten, gehakt, zonder velletje
  • 100 g zachte blauwe kaas of geitenkaas
  • 2 ruime handen veldsla
  • verse bladpeterselie, fijngehakt
  • grof zout en versgemalen zwarten peper

Voor de dressing:

  • 1 dl (soja)room
  • 1 el citroensap
  • 2 tl graantjesmosterd
  • grof zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Zet een ruim pot met water en zout op het vuur en breng tot het kookpunt. Blancheer de bloemkoolroosjes 1 à 2 minuten. Giet ze af en laat uitlekken. Doe de bloemkoolroosjes in een ovenschaal. Doe er de partjes rode ui bij. Kruid met peper en grof zout. Voeg een scheut olijfolie toe en meng eens goed zodat alles goed omhuld is met de olie. Zet de ovenschotel in de warme oven gedurende 20 à 25 minuten. Voeg de noten toe en bak nog 5 minuten in de oven tot de bloemkool gaar is en de noten geroosterd zijn.
  3. Klop voor de dressing de (soja)room, citroensap en mosterd op. Sojaroom bevat een lager vetpercentage dan gewoon room dus ook een stuk moeilijker om op de kloppen. Wanneer ik voor de dressing toch sojaroom gebruik, voeg ik er vaak nog een lepel zure room bij waardoor de dressing wat dikker wordt.
  4. Breng de veldsla op smaak met wat versgemalen peper en grof zout en een klein beetje hazel- of walnootolie en eventueel een kneepje citroensap. Meng en verdeel de salade over de borden.
  5. Schep er het bloemkoolmengsel, de kaas en de dressing over. Bestrooi met grof zout en peper. Ook lekker om je bordje af te werken met een klein beetje gerookt zout. Sinds ik gerookt zout in mijn kast heb staan, kan ik het echt niet laten om vele bordjes wat extra pit te geven met wat gerookt zout.
Delen maar!
error
2 Comments
  • Martine
    Posted at 19:42h, 31 januari Beantwoorden

    Hoi Julie,
    Lijkt me idd een lekker recept.
    Vraagje: Is dat veldsla op de foto? Of rucola?

    • julivwee
      Posted at 21:36h, 02 februari Beantwoorden

      Het is rucola. Maar je zou ook veldsla kunnen nemen 🙂

Post A Comment