Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Boekweitcake, appel en ahornsiroop met crumble van hazelnoten

boekweit appelcake

Boekweitcake, appel en ahornsiroop met crumble van hazelnoten

Deze boekweitcake met appel is a b s o l u u t één van de lekkerste en verantwoorde cakes die ik ooit al heb gegeten. Ik vond het recept terug op deze Engelstalige blog.

Natuurlijk kan je hem niet vergelijken met een standaard appelcake. Hij is een tikkeltje gezonder dan de cake bij de bakker hoor. Zonder geraffineerde suikers, maar toch gezoet met een scheutje ahornsiroop. Wist je dat Maarten het zelfs niet eens door had dat deze cake anders is? Dat bewijst nog maar eens dat je zonder kristalsuiker heerlijk kan bakken. Deze cake is ook glutenvrij want hij is gemaakt van rijstemeel en boekweitmeel en die meelsoorten bevatten geen gluten. Maar hou je niet zo van deze smaak? Gebruik dan gewone tarwebloem of speltmeel.

Tegen Maarten zei ik dat ik een appelcake had gebakken. Ik stond stiekem op afstand te observeren of de cake in de smaak viel of niet. Hij at het op zonder veel te zeggen en vroeg me mooi nog een stukje. Ik veronderstel dat hij de appelcake lekker vond. Tot op dit moment weet hij nog altijd niet dat het geen gewone standaard cake was.
boekweit appelcake en hazelnoten en appelVolg je me al op facebook, twitter, instagram en bloglovin

Ingrediënten voor 1 taart

  • 80 g boter, zacht
  • 75 ml ahornsiroop
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 60 ml amandelmelk of rijstmelk
  • 60 ml yoghurt
  • 150 g rijstmeel
  • 45 g boekweitmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 75 g geroosterde hazelnoten, grof gemalen

Voor de appelen

  • 2 appelen, in blokjes
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 tl vanille-extract

Voor de topping

  • 75 g geroosterde hazelnoten, grof gehakt
  • 2-3 el ahornsiroop
  • 1 tl vanille-extract

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een springvorm (23 cm) met bakpapier.
  2. Voor de appelen voeg je alles samen in een kommetje en zet het apart.
  3. Meng de droge ingrediënten onder elkaar. Gemalen hazelnoten kan je kopen (hazelnootpoeder). Maar je kan het ook gewoon zelf maken door je hazelnoten de blenden tot het poeder is.
  4. Meng de natte ingrediënten: voeg de boter en ahornsiroop in een kom en klop tot een romig beslag. Voeg één voor één de eieren toe en klop goed tussen elke toevoeging. Meng er de melk en de yoghurt onder en het vanille-extract. Mix tot een egaal dik beslag.
  5. Doe het beslag in een springvorm. Druk goed aan en voeg er nu de stukjes appel bovenop. Ik duw ze graag wat dieper in het beslag. Strooi er nu de topping over.
  6. Bak de taart gedurende 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Tip voor de hazelnoten:
  1. Weeg de hazelnoten samen af in een kommetje want je hebt er nodig voor de topping en voor het deeg. Verwarm de oven op 180°C. Strooi ze uit op een met bakpapier bekleede bakplaat en laat ze roosteren tot ze lichtbruin worden.
  2. Je kan hazelnoten kopen waarvan het velletje er al af is, maar vaak vind je ze in de supermarkt met het bruine velletje nog rond. Als je ze geroosterd hebt, krijg je er het vliesje makkelijk af. Voor deze taart heb ik hazelnoten gekocht waarvan het velletje er al op voorhand van was.
Delen maar!
error
5 Comments
  • Caroline Panis
    Posted at 21:30h, 01 februari Beantwoorden

    Ziet er goed uit. Ik zou het ook wel eens willen proberen voor mijn blog.

  • Els
    Posted at 12:53h, 19 juli Beantwoorden

    Dag Julie, deze taart geprobeerd. Zeer geslaagd! Ik ben normaal niet degene die de zoetigheden bakt, daarom des te contenter dat het gelukt was.

    • Julie vwee
      Posted at 22:58h, 03 augustus Beantwoorden

      Super tof om te horen !

  • Marloes
    Posted at 08:24h, 01 november Beantwoorden

    Hi Julie!
    Het recept ziet er heerlijk uit en ga hem zeker uitproberen! Ik vroeg me alleen af waarom je een mix gebruikt van boekweitmeel en rijstmeel. Doet dit iets speciaals of geeft het een bepaalde smaak? Wat als ik alleen boekweitmeel zou gebruiken? Ben benieuwd 🙂
    Groetjes Marloes

    • Julie vwee
      Posted at 13:18h, 01 november Beantwoorden

      Dag Marloes. Eigenlijk geen idee, want het is een recept dat ik via een Engelstalige blog heb gevonden en daar deden ze het met de twee melen. Volgens mij gebruiken ze een mix omdat boekweitmeel nogal een sterke smaak heeft. Door de mix met rijstmeel wordt de smaak iets zachter.
      Groetjes Julie

Post A Comment