Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Paddenstoelen, knoflook en sjalotten met ricotta van Ottolenghi

paddestoelen-ottolenghi

Paddenstoelen, knoflook en sjalotten met ricotta van Ottolenghi

Ik ben de laatste tijd dol op twee dingen: Ottolenghi en paddenstoelen. Als je deze twee combineert dan heb je een super heerlijke combinatie. Dat zal je misschien al gemerkt hebben, want de laatste tijd loopt mijn blog over van Ottolenghi. Ik weet het, maar ik kan er niets aan doen. Zo verslavend lekker zijn die recepten. Ondertussen heb ik al drie kookboeken van hem liggen dus er moet nog heeeeeel veeeeeeel uitgeprobeerd worden.

En nu over paddenstoelen, ik hoop dat jij er ook zot van bent. Ik ken wel een aantal mensen die geen paddenstoelen lusten (mijn broer bijvoorbeeld en mijn vriendin Isabelle). ZONDE !!! Wel, dan zou ik ze willen smeken om dit toch eens te proeven. Of misschien kan je beter beginnen met deze paddenstoelenragout en gepocheerd ei. Of deze ragout met linzen, paddenstoelen en zoete aardappel. Wie weet, komt er wel wat liefde voor paddenstoelen, want met deze gerechten heb je niet echt die typische smaak van paddenstoelen in je mond.
Vanaf de herfst zie je ze overal liggen. Ondertussen zijn we al halfweg in de winter (omg wat gaat de tijd snel !!!!) en ze passen uitstekend op deze gure dagen. Ik ben iemand die mijn gerechten laat afhangen van het weer en de seizoenen. Maar ook mijn mood zit ervoor iets tussen. Op maandag mag het altijd iets licht zijn, liefst een low-carb gerechtje. De weekenden zijn meestal zwaar dus probeer ik op maandag terug een beetje in balans te komen. Dit gerecht met paddenstoelen, knoflook en sjalotten is prima om het zware weekend te vergeten en gezond aan de nieuwe week te beginnen.
Kies voor bospaddenstoelen bijvoorbeeld portobello, cantharellen, kastanjechampignons, shiitakés en oesterzwammen. Portobello’s zijn alvast een must in dit gerecht en verder heb ik er nog kastanjechampignons aan toegevoegd.
Het gerecht kan je zo eten als lunch of hoofdgerecht, maar ook als bijgerecht. Voor mijn vriend heb ik er nog een stukje vlees bij gebakken en de paddenstoelen waren sidedish. 
paddenstoelen ottolenghi

Recept: aangepast van Ottolenghi ‘Plenty More’
Volg je me al op facebook, twitter, instagram en bloglovin

Ingrediënten voor 4 personen:

  • olijfolie
  • 6 gepelde sjalotten, in grove stukjes
  • 4 gepelde knoflooktenen, geplet (of meer, naar smaak)
  • 2 takjes tijm
  • 1 kaneelstokje
  • 4 portobello’s, in stukjes
  • 250 g kastanjechampignons, in vieren (1 bakje)
  • 1 tl piment d’espelette
  • 150 ml groentebouillon
  • 100 ml pernod
  • verse kruiden: peterselie en munt en iets minder dragon
  • 250 g ricotto
  • geraspte schil en sap van 1 citroen
  • zout en verse zwarte peper

Bereiding:

  1. Doe een goede scheut olijfolie en/of boter in een sauteerpan. Paddenstoelen slorpen veel vocht op dus je mag niet te zuinig zijn met de olie en/of boter. Zet op halfhoog vuur, doe de sjalotten, knoflook, tijm en kaneelstokjes erin en bak alles tot de sjalotten zacht gaan worden.
  2. Draai de temperatuur iets hoger en voeg nu de stukjes portobello en kastanjechampignons in de pan en bak ze 2 minuten. Kruid met piment d’espelette.
  3. Voeg een beetje bouillon toe en laat borrelend inkoken tot de vloeistof verdwenen is en sjalotten en knoflook gaar zijn. Blus de pan met de pernod en voeg wat zout en versgemalen zwarte peper bij. Laat de alcohol verdampen en roer de gehakte kruiden door de paddenstoelen.
  4. Klop de ricotta en citroenrasp- en sap in een kommetje door elkaar. Verdeel de warme paddenstoelen op vier borden en zet op elke portie een kwart van de risotto. Sprenkel er eventueel wat olijfolie over en serveer.
Delen maar!
error
2 Comments
  • Birgit
    Posted at 01:26h, 14 februari Beantwoorden

    Kan je de Pernod ook door iets anders vervangen? Witte wijn, Sherry…?

    • julivwee
      Posted at 13:25h, 14 februari Beantwoorden

      Hey Birgit. Ja hoor. Je kan dit perfect vervangen door witte wijn of sherry. Groetjes Julie

Post A Comment