Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Thaise rode linzensoep met chiliolie van Ottolenghi

thaise-rodelinzensoep

Thaise rode linzensoep met chiliolie van Ottolenghi

Ik moet mezelf dringend een nieuw kookboek aanschaffen, want vandaag staat Ottolenghi weer op het menu. Zo’n frisse en romige rode linzensoep zet ik graag op koude winterdagen op tafel. De rode linzen zorgen voor een dikke en goed vullende soep. Je mag de soep gerust mixen als je een meer gladde versie wilt. Heb ik vandaag niet gedaan omdat ik een beetje te lui ben. Zelf hou ik er wel van als er nog wat structuur in de soep zit. Dan krijg ik meer het gevoel dat ik aan het eten ben. Ik vind zo’n voedzame rode linzensoep ideaal als lunch. Meestal heb je van zo’n kom nog wel wat over en dan heb je de volgende dag ook onmiddellijk al een lunch klaar. Je zou de soep perfect vegetarisch kunnen eten, maar aangezien ik thuis nogal met een grote vleeseter zit, heb ik er wat stukjes gebakken kip bij geserveerd.

rode linzensoep met kip
Tip: Je kan de soep afwerken met wat stukjes gebakken kip. Ideaal voor de vleesliefhebbers 🙂
Volgen jullie me al op facebook, twitter, instagram en bloglovin?
bron: Yotam Ottolenghi ‘Plenty More’

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 120 g sluimererwten
  • 1 rode paprika, geschild, in reepjes
  • 1 gele paprika, geschild, in reepjes
  • 3 el olijfolie
  • 1 middelgrote uit, in dunnen ringen
  • 1,5 el rode currypasta (of meer naar smaak)
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 4 verse blaadjes kaffir (citroenblaadjes)
  • 200 g rode linzen
  • 250 ml kokosmelk
  • sap van 1/2 citroen
  • 1,5 el sojasaus
  • verse koriander,
  • zout

Voor de chili-olie

  • 150 ml druivenpitolie
  • 1 sjalot, grofgesneden
  • 1 teen knoflook, grofgehakt
  • 1 tl verse gember, grofgehakt
  • 1 rode chilipeper, grofgehakt
  • 2 tl currypoeder
  • 1 tl tomatenpuree
  • geraspte schil van 1/2 citroen

Bereiding:

De chili-olie

  1. Verhit 2 el olie in een kleine pan. Voeg sjalot, knoflook, gember, chilipeper en curry toe en smeer alles 5 minuten op laag vuur. Roer af en toe tot de ui glazig is.
  2. Bak de tomatenpuree 2 minuten mee. Roer de overgebleven olie erdoor, en ook de citroenrasp en laat de saus 30 minuten op heel laag vuur pruttelen. Laat de olie afkoelen en giet hem door een zeef.

Voor de soep:

  1. Verhit olie in een grote stoofpot en smoor de ui op laag vuur. Roer tot de ui boterzacht is. Voeg de rode currypasta toe en bak 1 minuut mee. Voeg de stengels citroengras, limoenblaadjes, rode linzen en 700 ml water toe.
  2. Voeg de paprika en sluimererwten toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten zachtjes koken tot de linzen botergaar zijn.
  3. Haal het citroengras en de limoenblaadjes uit de soep. Roer er de kokosmelk, limoensap, sojasaus en 1/2 tl zout door. Laat op halfhoog vuur nog even doorkoken.
  4. Werk af met verse koriander. Je kan de koriander ook vervangen door peterselie. Sprenkel over elke portie soep 1/2 tl chiliolie.
Delen maar!
error
6 Comments
  • Marie
    Posted at 15:51h, 10 februari Beantwoorden

    Ziet er bijzonder lekker uit! Uit zijn laatste nieuwe boek? Ik heb hier Plenty staan maar het komt daar niet uit, volgens mij, of toch?!

    • julivwee
      Posted at 23:18h, 10 februari Beantwoorden

      Het komt uit Plenty More. Persoonlijk vind ik het boek Plenty het mindere van hem 🙂 Ik bedoel dat de andere boeken gewoon leuker zijn.

      • Marie
        Posted at 09:12h, 13 februari Beantwoorden

        Hoog tijd dus om me een nieuw boek aan te schaffen. Welk vind jij dan persoonlijk het beste: Jerusalem of Plenty More?

        • julivwee
          Posted at 19:41h, 13 februari Beantwoorden

          Plenty More zijn enkel groenten. Jerusalem is ook met vlees, vis, enz. Ik heb Plenty, Plenty More en Jeruzalem. Persoonlijk vind ik Plenty More en Jeruzalem twee toppers !!!! Je kan met deze dus zeker niets verkeer doen. Plenty vind ik de mindere boek.

  • annelies
    Posted at 18:07h, 11 februari Beantwoorden

    Daarnet gemaakt, echt heerlijk!!

  • Ben Youssef Sarah
    Posted at 15:43h, 23 augustus Beantwoorden

    Super lekker. Bedankt Julie !

Post A Comment