Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Gevulde aubergines met lamsgehakt en pijnboompitten

aubergine met lamsgehakt

Gevulde aubergines met lamsgehakt en pijnboompitten

Dit is een gerechtje voor de vleesliefhebbers. In tijden van 40 dagen zonder vlees is het misschien niet ideaal om dit recept nu te posten, maar het is zo ongelofelijk lekker. Ik doe niet mee aan 40 dagen zonder vlees. Mijn papa zou dit ├╝ber slechte reclame vinden ­čÖé (mijn ouders hebben een vleesgroothandel, mocht je dit nog niet weten). Ik eet sowieso weinig vlees, maar zo nu en dan smaakt een stukje vlees me wel.
Dan denk ik aan de gerechten van bij mijn mama. Als we bij mijn ouders gaan eten, dan vraag ik zelfs vaak om een rosbiefke klaar te maken. Das toch gewoon super lekker. Heel traditioneel klaargemaakt met erwtjes. En ja, dan doe ik daar goed wat bruine saus over en eet ik er graag gratin dauphinois of kroketjes bij. Gelukkig is dit geen dagelijkse kost voor mij. Doorgaans eet ik gewoon heel gezond met gerechtjes zoals vandaag. Ik ben gewoon niet zo streng voor mezelf. Af en toe de traditionele, Vlaamse kost, is voldoende en eerder de uitzondering in mijn eetpatroon. Nu we het toch over Dagelijkse Kost hebben. Jeroen Meus heeft 1 maart trouwens uitgeroepen als dag dat we met z’n allen stoverij met friet moeten maken. Ik maak stoverij altijd met varkenswangetjes, vind ik heerlijk mals vlees. Dit staat vanavond op het menu, zonder frietjes weliswaar. Maarten keikwaad op mij dat ik geen frietjes maak, maar ik wil het met knolselderpuree serveren. Ik heb nog een halve knolselder in de koelkast liggen en die moet echt op.
Maar nu terug naar deze gevulde aubergines. Het is zo simpel om te maken. Aubergines halveren, roosteren in de oven en er het gehaktmengsel op doen. Maarten vond het heerlijk! Het was nochtans lamsgehakt en volgens mij had hij het niet door. Ik heb het gehakt getomateerd en er gedroogde kruiden aan toegevoegd.
Inspiratie recept: Ottolenghi uit het boek Jeruzalem
Volg je me al op facebook, twitter, instagram en bloglovin

Ingredi├źnten voor 4 personen:

  • 4 aubergines, overlangs doormidden gesneden
  • peper & grof zout
  • olijfolie
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 1,5 tl komijn
  • 1,5 tl paprikapoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 el tomatenpuree
  • 600 g lamsgehakt
  • 50 g pijnboompitten, geroosterd
  • verse kruiden: platte peterselie & munt

Bereiding:

  1. Leg de halve aubergines met de schilkant in een braadslee waarin alle auberginehelften tegen elkaar aan liggen. Bestrijk het vruchtvlees royaal met olijfolie en kruid het met grof zout en zwarte peper. Rooster de aubergines 20 minuten in een warme oven van 185┬░C.
  2. Maak de vulling. Verhit olie in een stoofpot. Vermeng komijn, paprikapoeder, kaneel en pijnboompitten met de ui in de pan. Hou nog een paar pijnboompitten over om de schotel mee af te werken. Laat alles 5 minuten smoren op halfhoog vuur. Doe er de tomatenpuree bij. Laat even meebakken. Voeg nu het lamsgehakt toe en laat 10 minuutjes op halfhoog vuur bakken tot het gehakt gaar is. Kruid met zout en peper. Meng er op het laatste moment de verse kruiden bij.
  3. Haal de aubergines uit de oven. Verlaag de temperatuur naar 175┬░C. Verdeel het gehaktmengsel erop en zet nu nog 8 minuten in de oven. Zorg dat de aubergines zeker gaar zijn. Voor ik de schaal in de oven steek, doe ik er nog wat pijnboompitten en grof zout bovenop.
  4. Serveer met een slaatje. Lekker met rucola, rode ui en kerstomaatjes. En gewoon op smaak brengen met peper, grof zout, olijfolie en balsamico.
Delen maar!
error
2 Comments
  • Wesley's Reisverslaving
    Posted at 09:01h, 02 maart Beantwoorden

    Ziet er echt heerlijk uit!

  • Agnita
    Posted at 22:56h, 17 maart Beantwoorden

    Daar ik geen vlees eet heb ik de aubergines gevuld met een groentenmengsel en dat smaakte heerlijk!

Post A Comment