Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Stoofpotje met hondshaai, venusschelpen en feta

stoofpotje van hondshaai

Stoofpotje met hondshaai, venusschelpen en feta

Dit stoofpotje met hondshaai is een schitterend gerecht perfect voor etentjes, omdat je alles op voorhand kan klaarmaken. Serveer met rijst of couscous, maar persoonlijk zou ik er lekker, knapperig stokbrood bij serveren om te doppen in de intense tomatensaus. Hondshaai ziet er een beetje uit zoals paling. Maar van smaak helemaal anders. Ook bevat hij veel minder vet dan de paling. Een hondshaai heeft een kraakbeen, er zitten dus geen graten in. De vis kent een uitgesproken smaak dus mag je hem zeker combineren met sterke smaken. Heel lekker bijvoorbeeld in een stoofpotje met rode wijn of curry.

Ik maak er een getomateerd sausje bij met feta en venusschelpen. Super lekker zo’n tomatensausje met feta. Het is dan misschien niet helemaal volgens de regels van mevrouw Naessens, maar dat hoeft ook niet altijd. Soms heb ik gewoon nood om buiten de lijntjes te kleuren en alle regels aan mijn laars te lappen en gewoon te eten waar ik zin in heb. En geef toe, zo ongezond is het nu ook niet hé.

TipIk heb het recept uitgeschreven voor ongeveer 6 personen. Voor mij is het altijd een beetje moeilijk om daar hoeveelheden op te zetten, want de ene persoon eet al meer dan de andere. Ik heb het thuis voor 2 personen gemaakt met 300 g venusschelpen en twee stukken hondshaai, maar geen idee hoeveel gram dit was. Ik denk 300 à 400 gram.  
Sinds ik een oproepje gedaan heb om me te laten weten wat wanneer je iets hebt klaargemaakt, krijg ik de laatste tijd heel veel reactie. Heel leuk om te lezen. Ik krijg vaak foto’s via instagram en facebook toegestuurd. Bedankt! Das gewoon heel leuk om feedback te krijgen.
 

Ingrediënten voor 6 personen

  • 2,5 dl witte wijn
  • 1 kg venusschelpen, schoongemaakt
  • olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 kg verse tomaten, ontveld, in grove stukken
  • 1 tl (palm)suiker (afhankelijk van hoe zuur de tomaten zijn)
  • verse oregano
  • 1 citroen
  • 1 kg hondshaai, in stukjes
  • 120 g feta, in stukjes gebroken
  • 3 bosuien, in dunne ringen
  • peper & grof zout

Bereiding:

  1. Maak de venusschelpen schoon. Spoel ze zeker 3 à 4x in koud water zodat er geen zand meer in zit.
  2. Giet de wijn in een pan en laat hem zachtjes tot ongeveer eenvierde inkoken. Doe de venusschelpen erin, sluit de pan direct en kook de schelpen 2 minuten op hoog vuur. Schud de pan regelmatig tot de schelpen open zijn. Giet ze in een vergiet dat op een kom is gezet en bewaar het kookvocht. Gooi de schelpen die nog gesloten zijn weg en haal de overige schelpdieren uit de schelp. Hou er een paar in de schelp voor de garnering.
  3. Verhit de oven voor op 200°C.
  4. Bak in een grote stoofpot de knoflook en ui in olijfolie op halfhoog vuur. Voeg de stukjes verse tomaten toe, de tomaten uit blik, een beetje van het schelpdierenvocht, suiker, oregano en een beetje zout en peper. Rasp een beetje zeste van de citroen en voeg ook in de pan. Voeg er de stukken hondshaai bij. Laat de saus 25 à 30 minuten pruttelen op halfhoog vuur. Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Het kan best zijn dat je er ook nog een beetje suiker moet aan toevoegen. Das echt afhankelijk van hoe zuur je tomaten zijn. Overdrijf ook niet met de citroenzeste. Een paar schilletjes zijn genoeg. Je haalt ze er beter weer uit.
  5. Voeg op het laatste de venusschelpen in de saus en doe het hele gerecht in een ovenschaal. Laat de stukjes feta in de saus zakken en bestrooi met de bosuitjes. Zet de schaal nu nog een dikke 5 minuten in de oven tot de bovenkant licht gekleurd is. Neem de schaal uit de oven en knijp er wat citroensap over. Besprenkel met wat olijfolie en verse oregano.

TipIk heb het recept uitgeschreven voor ongeveer 6 personen. Voor mij is het altijd een beetje moeilijk om daar hoeveelheden op te zetten, want de ene persoon eet al meer dan de andere. Ik heb het thuis voor 2 personen gemaakt met 300 g venusschelpen en twee stukken hondshaai, maar geen idee hoeveel gram dit was. Ik denk 300 à 400 gram.  

Delen maar!
error
2 Comments
  • Claudia
    Posted at 10:36h, 04 maart Beantwoorden

    Ziet er heel lekker uit! Heb ooit bij Griek zo eens een heerlijke combinatie van tomatensaus met feta en look gegeten, dus ik ben ervan overtuigd dat deze combinatie heel lekker is met die hondshaai en venusschelpen!

    • julivwee
      Posted at 20:54h, 06 maart Beantwoorden

      Ja het is echt top deze combi. vond ik ook 🙂

Post A Comment