Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Gebraiseerde varkenswangetjes met knolselderpuree

stoverij

Gebraiseerde varkenswangetjes met knolselderpuree

Ondertussen ligt 1 maart alweer een poosje achter ons. Weet jij welke speciale dag voor foodies het toen was? Juist ja, nationale stoofvleesdag. Jeroen Meus riep 1 maart uit als de dag dat we met z’n allen stoverij met frieten gingen maken. Deed jij eraan mee? Ik alvast wel. Super gezond klinkt het niet he, maar ik geloof dat we, om onszelf gezond en lekker in ons vel te voelen, nog alles mogen eten. Mits de juiste verhoudingen. 80% van de tijd eten we puur en 20% van onze voeding is comfortfood en iets minder gezond (soms is het bij mij ook wel eens 70/30 hoor). En geef toe, onszelf eens lekker verwennen met stoofvlees en frietjes moet toch gewoon kunnen?
Ik maak mijn stoverij altijd met varkenswangetjes. Das super mals en heel lekker sappig vlees. Het bier voor de saus kan je zelf kiezen. Jeroen Meus gebruikt Sint-Bernardus. Rodenbach is ook heel lekker om stoverij mee te maken. Mijn mama deed het vroeger met tafelbier van Piedboeuf. En ik heb het deze keer met bruine Westmalle gemaakt. Dit gerecht vraag iets meer werk, omdat ik de varkenswangen braisseer in de oven en ik maak er een sausje bij met madeira. Heerlijke combi. Omdat ik graag ook een beetje groentjes in mijn maaltijd zie, heb ik kastanjechampignons en zilveruitjes in de saus gemengd.

Dit recept vond ik hier op de blog Filet-Pur. Ik maakte het klaar voor vrienden en ze waren heel enthousiast. Al vond Maarten dat ik het met frietjes moest serveren, maar eerlijk gezegd met knolselder was het heerlijk. Die frietjes vond ik zeker niet nodig, maar daarover waren de meningen verdeeld.

Recept: Thomas: www.filet-pur.be

Voor 4 personen:

  • +/- 1 kg varkenswangen
  • 2 uien (fijngesneden)
  • 1,5 teen knoflook (fijngesnipperd)
  • 1 Westmalle dubbel
  • 650 ml kalfsfond
  • 1 el mosterd
  • 2 stuks steranijs
  • 4 jeneverbessen
  • 1 takje tijm
  • peper en zout

Voor de saus:

  • braadvocht van bovenvermelde bereiding
  • 1 sjalotje (fijngesnipperd)
  • 1 teen knoflook ( fijngesnipperd)
  • 100 ml madeirawijn
  • 1 scheut sherryazijn
  • peper en zout
  • een aantal klontjes koude boter
  • voor de knolselderpuree
  • 1/2 knolselder
  • melk
  • citroen
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Bereiding:

Voor de varkenswagentjes:

  1. Kuis de wangen op. Verwijder vet en vliesjes.
  2. Verhit wat olijfolie in een pan en bak daarin de wangen aan alle kanten goed bruin. Kruid met peper en zout. Haal ze uit de pan en voeg alle aromaten en gesneden groenten toe. Stoof 10 minuten op een zacht vuurtje tot ze gaar zijn. Doe er de gebakken varkenswangetjes bij. Bevochtig met het bier en de fond. Laat opkoken tot net aan het kookpunt en verwijder het schuimlaagje met een schuimspaan. Dek de pan af met bakpapier en zet in een op 140°C voorverwarmde oven. Laat ongeveer 1 uur garen. Laat afkoelen in het braadvocht.

Voor de saus:

  1. Verhit wat boter in een pan en stoof daarin de gesnipperde sjalot en knoflook gedurende 5 minuten aan. Bevochtig met de madeira en laat volledig droogkoken. Giet er het braadvocht van de varkenswangen bij en laat tot 1/3 inkoken. Giet de saus door een zeef. Doe er een klontje verse boter bij en een scheutje sherryazijn. Roer goed door.

Voor de knolselderpuree

  1. Schil de knolselder en snij in kleine blokjes. Kook in water + een goede scheut melk en citroensap. Zo krijg je een mooie witte puree.
  2. Na het garen, afgieten en door een passe-vite halen, op smaak brengen met peper en zout, nootmuskaat en eventueel als je dit nodig vindt een klontje boter. Je kan er ook nog een scheutje room bij doen, maar dit hoeft zeker niet. Ik hield het bij puur knolselder.
Delen maar!
error
No Comments

Post A Comment