Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Easy no-knit bread: Fruitig sodabrood

sodabrood

Easy no-knit bread: Fruitig sodabrood

Dit ontbijt was een schot in de roos. Man, man dit was lekker. Super heerlijk zacht eigen gemaakt brood. het huis die naar koekjes ruikt en toch weten dat er iets lekkers en gezond in de oven zit. Zelf brood maken is zo leuk, maar ik heb het niet voor recepten waarbij je moet kneden en laten rijzen. Nee, ik wil snel wat ingrediënten samengooien, het deeg de oven in duwen en een halfuurtje later wil ik kunnen smikkelen van een lekker homemade brood. Tijdens de week eet ik zelden brood. Hoewel ik verzot ben op brood, heb ik een jaar of vijf geleden een ontbijt met brood aan me voorbij laten gaan. Waarom? Omdat ik er vaak veel te veel van at en mijn buik is minder opgezwollen zonder brood. Zonder brood heb ik gewoon een platte buik zonder veel moeite te moeten doen. Oké, zo nu en dan een ABS-workout werkt natuurlijk ook goed.

fruitig sodabrood
Er is één minpuntje aan dit brood. Het is zoooooo damn lekker, dat ik er drie plakken van at, waardoor mijn platte buik even zoek is. Gelukkig is dit een verwenontbijtje op zondagmorgen. Ik kan het niet laten om op zondagmorgen uitgebreid te ontbijten met brood, pistolets en koffiekoeken. En heel vaak zoek ik een lekker alternatief voor die ongezonde koffiekoeken en dan is dit fruitig sodabrood een mooi en gezond alternatief. Begin eraan zou ik zeggen!!! Op zo een mieserige dag is het nog zo leuk om iets lekkers te bakken.

Ingrediënten voor 1 brood:

 • 100 g bruin rijstemeel, plus extra om te bestrooien
 • 150 g roggemeel
 • snuifje zout
 • 1,5 tl natriumbicarbonaat
 • 75 g rozijnen (ik neem en mengeling van gele en bruine rozijnen)
 • 75 g gedroogde pruimen, in stukjes gesneden (of gedroogde abrikozen)
 • 100 ml appelsap + 75 ml water
 • 25 g agavesiroop (of honing, of ahornsiroop)
 • 1 el koolzaad- of druivenpitolie

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Roer in een grote mengkom de melen, zout en natriumbicarbonaat goed door elkaar. Meng het gedroogde fruit door het meel.
 • Schenk in een maatbeker het appelsap en voeg water toe zodat je 175 ml hebt. Doe de agavesiroop en olie bij en roer er met een lepel door zodat de agave oplost. Je mag ook honing of ahornsiroop gebruiken, mocht je geen agvesiroop hebben.
 • Schenk de natte ingrediënten door de droge en roer ze snel maar grondig door elkaar tot het een kleverig deeg is.
 • Schraap het deeg uit de kom, leg het op een met bloem bestoven werkvlak en vorm er een dikke worst van. Het is zacht deel dus je kan je handen best met meel bestrooien, zo plakt het minder.
 • Bestrooi met wat extra roggemeel en maak aan de bovenkant 5 à 6 schuine inkepingen. Zet ongeveer 30 minuten in de oven tot het brood een mooie bruine kleur heeft.
 • Haal uit de oven en laat afkoelen. Nu kan je het brood mooi breken in de inkepingen, terwijl het nog warm en kruimelig is.

Tip: lekker met honing, notenspread of jam. Maar ook super zonder iets erop. Voor mij persoonlijk heeft het niets nodig. Het brood blijft zeker een paar dagen goed. Je kan er de volgende dag een plakje van meenemen als lekker tussendoortje. 
Laat je me weten als jullie een recept gemaakt hebben van mijn blog? Alvast bedankt voor alle leuke reacties. Laat gerust een foto na op de tijdlijn van mijn facebookpagina. Stuur me een tweet of tag me via instagram en/of facebook

homemade brood met rozijnen
Inspiratie: Licht van Hugh Fearnley-Whittingstall 

Delen maar!
error
Tags:
,
6 Comments
 • Astrid
  Posted at 09:19h, 30 maart Beantwoorden

  rijstemeel? waar vind je dat?
  het ziet er idd heerlijk uit!

  • julivwee
   Posted at 21:57h, 30 maart Beantwoorden

   Ja is echt heerlijk 🙂 Al zeg ik het zelf. Je haalt dit in de biologische winkel.

 • Marie-Claire
  Posted at 12:52h, 30 maart Beantwoorden

  Hoi,
  Lijkt mij leuk om te maken voor de paasbrunch. Ik vroeg mij wel af waar ik rijstemeel kan vinden? en Roggemeel? Haal ik dat in de gewone winkel?? Je ziet, ik heb niet zoveel ervaring met brood bakken 🙁

  • julivwee
   Posted at 21:56h, 30 maart Beantwoorden

   Het is heerlijk !! En ik bak ook bijna nooit brood, zeker niet brood dat ik moet kneden en laten rijzen. Dit is super makkelijk om te maken. Het kan bijna niet misgaan 🙂
   Rijstmeel en roggemeel vind je in de biologische winkel. In de gewone supermarkt heb ik het nog niet zien staan.
   Groetjes Julie

 • fany
  Posted at 22:26h, 04 augustus Beantwoorden

  ziet er super uit!
  is er vervanger voor roggemeel ivm gluten (bvb amandel,kokos of ander meel)
  wil het graag uitproberen… kan ht ook met wit rijstmeel?
  bedankt en toffe site!

  • Julie vwee
   Posted at 09:07h, 24 augustus Beantwoorden

   Ja je kan het zeker proberen met ander meel. Bijvoorbeeld de helft amandel, de helft rijstmeel.

Post A Comment