Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Rode quinoa met gebakken zalm

rode quinoasalade

Rode quinoa met gebakken zalm

Het voordeel van quinoa is dat het best veel eiwitten bevat: ruim 16 procent, bijna dubbel zoveel als tarwe en zilvervliesrijst. Deze eiwitsamenstelling van quinoa is vrijwel net zo compleet als die van ei of vlees. Verder bevat quinoa heel wat complexe koolhydraten. Door de ‘Pascale Naessens filosofie’ om koolhydraten uit groenten en fruit te halen, zijn we koolhydraten als de vijand voor een gezond en slank lichaam gaan zien. Door mijn eigen ervaring met voedsel, ben ik stilaan een beetje aan het weggaan van deze gedachte (je kan dit hier lezen). Oké, we zullen inderdaad wel dik worden van teveel koolhydraten. Maar je wordt evengoed dik van teveel vet of teveel eiwitten. Maar met eiwitten en vet hebben we meestal minder moeite om daar niet teveel van te eten. Ik ken niemand die in één maaltijd 4 biefstukken naar binnen zal werpen, maar van pasta, brood, koekjes (allemaal koolhydraten dus) nemen we al snel een extra portie. En dat is net het probleem. Niet de koolhydraten op zich, want die hebben we echt nodig. Door zo koolhydraatarm te eten in combinatie met sporten, kreeg ik juist minder energie. Ik werd moe en uitgeput. Zelf ben ik voorstander van een goede balans. Af en toe kunnen we beter eens koolhydraatarm eten, maar op drukke dagen, kunnen wat gezonde, complexe koolhydraten zeker geen kwaad. 
Hier het recept voor een gezond, voedzaam en toch licht low-carb gerechtje met zalm en quinoa.
rode quinoa met zalm
Voor we beginnen nog wat tips om de perfecte quinoa te maken:

 • Super belangrijk is om quinoa heel goed te spoelen voor je het gaat koken want quinoa zit omhuld door een minder gezond stofje (saponin) wat ervoor kan zorgen dat je quinoa ietwat bitter en zeepachtig smaakt. 
 • Denk zoals risotto. Altijd lekker om eerst een sjalotje te stoven in wat olijfolie, eventueel wat gedroogde kruiden toe te voegen en dan de quinoa even laten meebakken. 
 • Voeg dan je bouillon toe. Verhouding een kop quinoa, twee koppen water/bouillon. Laat 15 minuutjes koken en zet dan het vuur af en laat het deksel er nog een minuut of vijf op. Rode quinoa kan misschien wel wat langer tijd nodig hebben (check de verpakking). Als er te weinig vocht in de pot staat, voeg ik telkens nog wat extra bouillon/water bij. 

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de quinoa:
 • 150 g rode quinoa (maak misschien wat meer, voor de lunch de volgende dag), gespoeld!! 
 • 1/2 bos radijzen, in kleine stukjes
 • 2 stengels bleekselder, in kleine stukjes
 • 1/4 komkommer, zaadjes verwijderd, in blokjes
 • enkele kerstomaten, in vieren
 • peper & gerookt zout
 • sap + zeste van 1/2 limoen
 • een hand verse munt, fijngesnipperd
 • een hand verse peterselie, fijngesnipperd
 • 2 lente-uitjes, fijngesnipperd
Voor de zalm
 • 2 stukken zalm van 150 gram, op vel
 • olijfolie + boter
 • peper en grof zout

Bereiding

 • Kook de quinoa gaar in dubbel zoveel groentebouillon. Als je quinoa maakt, denk dan zoals bij risotto. Het is altijd lekker om eerst een sjalotje aan te stoven in wat olijfolie. Dan de quinoa toe te voegen en dan water of bouillon. Rode quinoa heeft wel een minuut of 20 nodig voor hij gaar is. Persoonlijk vind ik quinoa lekkerst op kamertemperatuur, zeker zoals we hem vandaag gaan maken met de knapperige selder en radijsjes. 
 • Ondertussen hak je de selder en radijsjes in fijne stukjes. Voeg de blokjes komkommer erbij. Als de quinoa wat afgekoeld is voeg je hem erbij. Werk af met verse munt en platte peterselie, lente-ui, peper en grof (gerookt) zout. Voeg wat sap en zeste van een limoen toe en eventueel nog wat olijfolie, mocht je dat nodig vinden. 
 • Verwarm boter met olijfolie in een pan en bak hierin de zalm op de velkant. Kruid met peper en zout. Zorg dat de zalm nog mooi rosé is. Je bakt hem aan op de velkant en dan draai je hem kort nog even om. Zet het vuur uit en laat nog even op het vuur staan. 
Delen maar!
error
3 Comments
 • Divine Vitality
  Posted at 20:30h, 26 mei Beantwoorden

  Heel toevallig dat ik net dit recept van je tegenkom! Vanavond heb ik rode quinoa gegeten, stond al een tijdje in de kast! Ik had een gezonde currypasta, kruiden, groente en een beetje zelfgemaakte pindasaus er door gedaan! Was ook heerlijk, dit recept ziet er trouwens ook goed uit!

  • Julie vwee
   Posted at 20:58h, 28 mei Beantwoorden

   bedankt voor je reactie! leuk om te horen 🙂

 • Elke
  Posted at 19:52h, 02 juni Beantwoorden

  Goed te lezen dat jij ook dat vermoeide gevoel had door je vast te pinnen op de Pascale Naessens-filosofie.
  Ik sport ook heel regelmatig en had ook het gevoel dat ik iets te kort kwam. Zeker mijn vriend had er last van. Hij koerst en kreeg echt krampen door te weinig koolhydraten te eten (ik vermoed dat dat de reden was). We zijn ook overgeschakeld naar een meer evenwichtige voeding en voelen ons veel beter. Nu eens Jeroen Meus, dan eens Pascale en dan weer jouw receptjes. En ook een beetje van mezelf 😉 Nomnom

Post A Comment