Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Salade met vijgen, pecorino en gekarameliseerde ananas

salade met vijgen

Salade met vijgen, pecorino en gekarameliseerde ananas

Wekelijks ga ik naar de groentenwinkel. Dan krijg ik opnieuw veel inspiratie om in de keuken aan de slag te gaan. Ik vind het ook gewoon leuk om groenten en fruit bij de groenteboer te kopen en niet gewoon in de supermarkt. Verse vijgen. Op dit moment zie je ze overal liggen. Als ik van die heerlijke glimmende vijgen zie, dan krijg ik altijd onmiddellijk zin in een salade met verse vijgen en geitenkaas. Kaas en vijgen is altijd een sublieme combinatie. In deze salade laat ik de kaas niet zo een hoofdrol spelen, maar werk ze gewoon af met wat schilfers pecorino. Heb je geen stuk pecorino liggen? Dan kan je ook gewoon parmezaan nemen, maar pecorino vind ik nog net iets lekkerder. Ik rooster de gandaham in de oven waardoor die lekker knapperig wordt en tegelijk voor een zoute en crunchy bite in de salade zorgt. Heerlijk in combinatie met de zoete ananas en de zoute pecorino. Werk de salade af met wat fijngehakte nootjes en je maaltijd is klaar. 

salade met vijgen, pecorino en ananas-1
salade met vijgen, pecorino en ananas-4

 

Ingrediënten voor 4 personen:

 •  2 el honing
 • 3 el olijfolie
 • 4 à 6 rijpe vijgen
 • 1/4 ananas, in stukjes
 • 4 plakjes gandaham
 • 100 g gemengde salade
 • 1 tl gehakte hazelnoten
 • stuk pecorino, geraspt in schilfers
 • grof zout en peper

Bereiding

 1. Roer de honing en olijfolie door elkaar en breng op smaak met wat peper en grof zout.
 2. Snij de ananas in stukjes. Zet een pan op het vuur en bak hierin de ananas. Karameliseer hem door er wat honing over te doen. Laat dit niet te lang op het vuur staan, want de honing brandt snel aan.
 3. Leg de plakjes gandaham in een warme oven op 180°C. Je kan hiervoor een bakmatje gebruiken of leg de plakjes gewoon zo op de rooster in de oven. Laat in ongeveer 10 minuten knapperig worden.
 4. Snij de vijgen in stukjes. Rasp de pecorino in grove schilfers.
 5. Schik de salade in een mengschaal. Altijd lekker als je er ook nog wat basilicum door doet, of andere kruiden. Salade kruid ik ook altijd eens extra met peper en grof zout. Ook lekker als je er een scheutje notenolie op doet en wat fijngehakte nootjes. Ik heb hier hazelnoten gebruikt, maar walnoten in dit gerecht ook heerlijk. Over de salade doe ik een beetje hazelnootolie en dan doe ik er de rest van de ingrediëten op.
 6. Schik nu alles in een grote schaal. Sprenkel er wat van de honingdressing over en kruid eventueel nog af met wat peper en grof zout.
Delen maar!
error
3 Comments
 • Laura - Dagelijkse hap
  Posted at 12:14h, 18 september Beantwoorden

  Ik ben gek op zulke salades 😀 De combi met vijgen en gekarameliseerde ananas lijkt me ongelofelijk lekker!

 • Sofie
  Posted at 22:05h, 26 september Beantwoorden

  Heb dit slaatje vandaag gemaakt bij een bbq en het is echter super geslaagd. Dankjewel voor dit heerlijke recept

 • Dorien | Luxedy
  Posted at 18:39h, 12 november Beantwoorden

  Deze ziet er echt heerlijk uit! Komt zeker op het menu binnenkort.

Post A Comment