Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Auberginegratin met mozzarella

auberginegratin

Auberginegratin met mozzarella

Tomaten uit de moestuin. Love it. Ik kreeg een zakje tomaten recht uit de moestuin, allemaal verschillende vormen. De tomaten waren net iets te rijp om nog zo te eten. Zo van die moesige tomaten heb ik niet graag. Ze waren zo rijp dat ik de schil er gewoon af kreeg, zonder ze eerst in warm water onder te dompelen. Dan maar verse tomatensaus maken. Niets beter dan met overrijpe tomaten een heerlijke tomatensaus te maken. Heel veel ingrediënten heb je niet nodig. Een dikke ui, look, tijm en laurier en heel wat verse tomaten zijn de basis. Eventueel een snufje suiker of ketchup in de saus doen om ze iets minder zuur te maken. Maar vaak is dat in de zomer zelfs niet nodig. Eén onbetaalbaar ingrediënt maakt alles nog een stuk beter en das tijd. Hoe langer je de saus laat staan, hoe beter ze wordt. Laat ze op een zacht vuurtje pruttelen en maak ze de dag voordien, dan is ze nog zo lekker. 
auberginegratin met mozzarella-5
Met de twee aubergines die nog in mijn koelkast lagen, maakte ik dus deze heerlijke auberginegratin. Eline, mijn schoonzus, at mee en ik had met twee aubergines meer dan genoeg voor 2 personen. 
Deze auberginegratin is een super lekker nazomers gerechtje. Ik heb altijd een beetje heimwee als de zomer gedaan is. Gelukkig heeft de herfst ook heel veel lekkere dingen te bieden. Een verse oogst appels en peren, heerlijke verse vijgen, pompoenen en paddenstoelen zijn weer daar. 
Sinds Eline en mijn broer even bij ons wonen, heeft ze ook de loopmicrobe te pakken. Zou het door mij komen? Of gewoon omdat we zo dicht bij de watersportbaan wonen 😉 ? 
auberginegratin met mozzarella-4 collage auberginegratin

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 2 aubergines
  • 1 bolletje mozzarella
  • grof zout, om op de aubergines te strooier
  • peper & ibizazout (te koop op coeur-maison.be)
  • 750 g verse tomaten 
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 1 chilipeper, zonder zaadjes, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 laurierblad
  • snufje kokosbloesemsuiker
  • gedroogde kruiden: paprikapoeder en oregano 
  • verse kruiden: basilicum, oregano en marjolein 
  • afwerking: parmezaanse kaas, om op te schotel te strooien

Bereiding:

  1. Laten we beginnen met de tomatensaus. Die maak je best de dag voordien. Dan is ze nog een stuk lekkerder omdat de smaken kunnen trekken. 
  2. Neem een dikke ajuin. Snipper hem fijn, samen met een teentje look en een chilipepertje. Stoof alles aan in een scheutje olijfolie. 
  3. De verse tomaten kan je eerst ontvellen en dan in de pot doen, maar hoeft helemaal niet als je dat teveel werk vindt. Ik hield van sommige de schil eraan, en bij andere tomaten kwam de schil vanzelf los doordat ze zo rijp waren. Ik maak mijn saus in de thermomix, maar als je geen thermomix hebt, kan dit ook perfect in een blender of met een soepmixer. 
  4. Snij de tomaten in vieren en doe allemaal in de pot. Laat op een zacht vuurtje sudderen. Doe er de takjes tijm en het blaadje laurier bij. Eventueel ook een rozemarijntakje.  Kruid met peper en grof zout. Beetje gedroogd paprikapoeder en gedroogde oregano vind ik ook altijd lekker in tomatensaus.
  5. Laat je gaan met verse kruiden: verse basilicum, verse marjolein en verse oregano gaan hier super goed bij. 
  6. Proef van de saus en doe er een beetje kokosbloesemsuiker bij als je ze te zuur vindt. Beetje ketchup kan ook.
  7. De aubergines heb ik met de mandoline in plakjes gesneden. Ik gebruik graag een mandoline, want dan zijn mijn plakjes allemaal gelijk van grootte. Aubergines laat ik altijd altijd uitlekken op een bord door ze te bestrooien met grof zout en er een hard voorwerp of een andere bord op te plaatsen. Ze geven dan hun vocht af en vind ik ze minder taai. 
  8. Nu kunnen we een torentje maken in een ovenschotel. Een laagje aubergine, tomatensaus, aubergine, mozzarella en opnieuw tomatensaus. Ga zo door tot alle plakjes aubergine op zijn. 
  9. Bestrooi de schotel met goed veel parmezaan. 
  10. Zet de schotel nu 20 à 25 minuten in een warme oven op 185°C. 
Delen maar!
error
3 Comments
  • Marie-Claire
    Posted at 16:05h, 23 september Beantwoorden

    Hoi
    Waar vind ik kokosbloemsuiker?

    • Julie vwee
      Posted at 10:40h, 29 september Beantwoorden

      Dag Marie Claire. Ik de natuurwinkel, maar ik zie het ook al bij Albert Hein en soms in de colruyt en delhaize.

  • Astrid
    Posted at 09:15h, 24 september Beantwoorden

    Door jou geïnspireerd geraakt om nog een verse tomatensaus te maken. Man-man, merkelijk lekkerder dan gepelde tomaten uit blik. De auberginegratin staat voor van het weekend op het menu (als ik een nieuwe pot saus gemaakt heb).
    Groetjes
    Astrid

Post A Comment