Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Ovenschotel met kip, artisjokken en krielaardappelen

Ovenschotel met kip, artisjokken en krielaardappelen

Deze ovenschotel met kip, artisjokken en krielaardappelen is super makkelijk om klaar te maken. Het duurt maar heel even om deze schotel klaar te zetten en je hebt een perfect gezonde maaltijd. Ik gebruik in deze schotel aardappelen. Die hebben de laatste tijd een erg slechte reputatie gekregen, want aardappelen zijn zogezegd dikmakers. Dik van aardappelen word je heus niet. Een aardappel bevat nauwelijks vet. In vergelijking met rijst is de aardappel zelfs een stuk lichter. Om optimaal te profiteren van de gezonde voedingstoffen van aardappelen, moet je ze in de schil koken of stomen. Zo verliezen ze minder mineralen, vitaminen en smaak. Borstel ze wel grondig schoon onder stromend water.
Dit gerecht heb je twee mogelijkheden. Je kan de aardappelen 10 minuten voorkoken of je steekt de schotel met de aardappelen 20 minuten in de oven zonder de kip.
ovenschotel met kip, artisjokken en krielaardappelen-2

Ingrediënten voor 4 personen

  •  2 el olijfolie
  • 200 g artisjokharten, op olijfolie
  • 4 sjalotten, in dunne ringen
  • 2 tenen knoflook 
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 500 g krielaardappelen, in vieren
  • 1/2 citroen, in vier parten 
  • grof zout & verse peper 
  • 4 kippenfilets
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 2 el gedroogde tijm
  • 1 el oregano 

Bereiding:

  1. Neem een ovenschotel. Snij de krielaardappelen in vieren en leg ze in de schotel, samen met de artisjokken. De grote artisjokharten heb ik eerst nog eens gehalveerd. Snij de sjalotten in ringen en doe ze erbij. Ze hoeven niet heel fijn te zijn. Doe er de laurier en verse tijm bij en een geplet teentje knoflook. Giet wat van de olie uit de artisjokken (want daar zit veel smaak in) rond de aardappelen in de schotel. Kruid met peper en grof zout (Sal de Ibiza). Als de aardappelen niet zijn voorgekookt, steek je nu de schotel 20 minuten in de oven zonder de kip. 
  2. Ondertussen gaan we de kip kort aanbakken. Neem een mengschaaltje en doe er 2 eetlepels olijfolie in. Doe er peper, grof zout, gedroogde tijm en (gerookt) paprikapoeder bij. Een snuifje cayennepeper en oregano mag er ook best bij. Snipper het teentje knoflook fijn en meng bij de kruidenolie. Pers er het sap van 1/2 citroen door en roer eens goed door. Wrijf hiermee de kip in. Ideaal is om deze kip zo een nachtje te laten staan. Maar 10 minuutjes is ook al goed als je weinig tijd hebt.
  3. Bak de kip kort aan in een hete pan zodat een een korstje krijgt.  
  4. Na 20 minuten kan je de schotel terug uit de oven halen en de kip er bovenop leggen. De rest van de kruidenolie mag je samen met de kip in de ovenschotel leggen. Zet nu nog 20 minuten in een warme oven op 180°C. 

Tip: eventueel wat groene olijfjes zou ook heel lekker zijn in deze ovenschotel.

Delen maar!
error
No Comments

Post A Comment