Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Kruidig pompoenbrood met rozijnen en kaneel

pompoenbrood

Kruidig pompoenbrood met rozijnen en kaneel

Op koude dagen wordt mijn bakdrang alleen maar groter. Ik hou van brood, maar probeer bewust minder brood te eten tijdens de week. Op zondag heb ik graag een stukje brood bij mijn ontbijt. Ik zoek naar allerlei alternatieven voor een gezond stukje brood, liefst zonder tarwe. Zoals dit havermoutbrood of dit zadenbrood. Pompoenbrood was iets dat ik nog nooit eerder maakte, maar het resultaat is absoluut de moeite waart om ook thuis eens te maken. Helemaal niet moeilijk. Handig is om op voorhand een basis pompoenpuree in huis te hebben. Met de overschot aan pompoenpuree kan je bijvoorbeeld een lekkere lasagne maken. Of deze fregola met paddestoelen. 

Pompoenbrood – of pumkin bread want dat klinkt leuker – is een soort bananenbrood, maar dan van pompoen. Het hangt een beetje tussen cake en brood in. Verwacht geen zoete cake. Er zit geen geraffineerde suiker in. Hoogstens een beetje ahornsiroop. Je zou het dus ook hartig kunnen eten. Alhoewel de specerijen en kaneel erdoor maken het weer wat zoeter van smaak, maar verwacht dus geen zoete cake, anders zal je teleurgesteld zijn.
Het pompoenbrood is helemaal detoxproof, want het recept is zonder gluten en geraffineerde suikers. Er gaat zelfs geen olie doorheen, dus niks ongezonds aan. Het recept vond ik bij Yellow Lemon Tree
Het is heerlijk met zelfgemaakte jam, honing, appelstroop of zelfs met een plakje oude geitenkaas of pecorino.
pompoenbrood-3Recept: Yellow Lemon Tree

Ingrediënten voor 1 pompoenbrood

  • 200 gram boekweitmeel (of ander soort meel)
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 50 gram rozijnen (mag ook wat meer zijn)
  • snufje grof zout
  • 400 gram pompoenpuree
  • 4 eieren
  • 1 tl appelazijn
  • 4 el ahornsiroop
  • 1 tl vanille extract
  • 75 gram pompoenpitten

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een cakeblik van diameter 20 met bakpapier.
  2. Pompoenpuree maak je zo: maak de pompoen schoon (schil kun je laten zitten), snijd in blokjes en kook de pompoen in ongeveer 15-20 minuten gaar. Laat afkoelen en prak de pompoen tot puree met een vork of staafmixer. Je kan dit ook in de oven doen zoals hier. Dit vind ik persoonlijk wel makkelijk.
  3. Doe alle droge ingrediënten – het boekweitmeel, bakpoeder, baking soda, specerijen, rozijnen en zeezout – in een kom.
  4. Kluts de eieren, de appelazijn, ahornsiroop en vanille extract door elkaar. Roer de pompoenpuree hierdoor heen. Doe bij de kom met droge ingrediënten en meng tot een mooi beslag.
  5. Doe het beslag in het cakeblik. Bestrooi met de pompoenpitten. Bak het pompoenbrood in 45-50 minuten in de oven op 180°C.
  6. Laat het pompoenbrood afkoelen voor je het aansnijdt.
  7. Eet het pompoenbrood met jam, honing of appelstroop als ontbijt.
Delen maar!
error
2 Comments
  • Julie
    Posted at 00:25h, 08 december Beantwoorden

    Mmm ziet er zalig uit! Bij zo’n recepten ben ik vaak bang dat het eindresultaat te droog zal zijn, maar hier maakt de pompoenpuree het waarschijnlijk wel smeuïg genoeg?

  • Sara
    Posted at 11:45h, 17 december Beantwoorden

    Bedankt voor dit recept! Ik heb het gemaakt en het is een perfect alternatief voor brood bij het ontbijt. Ik heb het in stukken gesneden en de sneetjes ingevroren zodat ik er elke dag eentje uit de diepvries kan nemen. Even in de microgolf opwarmen en ik heb een heerlijk vers en warm ontbijt!

Post A Comment