Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Zoete aardappelfrietjes met harissa en portobelloburgers met halloumi

zoete aardappelfrietjes

Zoete aardappelfrietjes met harissa en portobelloburgers met halloumi

Heerlijke frietjes van zoete aardappel met komijn en harissa. Eerlijk gezegd hoef je me voor frietjes niet wakker te maken. Ik ben helemaal geen typische Belg die wekelijks zijn bakje friet van het frituur wil. Op zich niets verkeerd met af en toe een frietje, maar ik heb zo mijn andere zwaktes. Mijn ultieme guilty pleasures zijn desserts en chocolade. Helaas …. ­čÖü

Frietjes maken zonder frietex is nogal moeilijk, maar ik wil het toch proberen. En dat met zoete aardappel. We gaan de zoete aardappelfrietjes niet goudbruin bakken in een hete friteuse, maar wel roosteren in een warme oven op 200┬░C. Vergeet de echte frietjes want je krijgt niet zo een knapperige goudbruine stokjes. Toch vind ik het resultaat met de zoete aardappel ook heerlijk. Het zijn vooral de specijeren die ze zo lekker maken. 
Daarbij serveer ik een portobelloburger met halloumi. Portobello’s zijn hele grote vlezige paddestoelen. Een heerlijk alternatief die je kan gebruiken als vlees- en broodvervanger. Je kan deze burgers eigenlijk niet echt burgers noemen. Het broodje vervang ik door portobello’s en de burger door een dikke plak halloumi. Heel simpel, weinig ingredi├źnten en zo klaar. 

Ingredi├źnten voor 4 personen:

Voor de zoete aardappelfrietjes:
 • 4 kleine zoete aardappelen, in partjes
 • 1 tl harissa
 • 1 tl komijn
 • 2 tl tijm
 • 6 el olijfolie (of meer)
 • peper en grof zout
 • ev. nog wat koriander of platte peterselie
Voor de portobelloburger:
 • 4 portobello’s
 • olijfolie
 • 1 grote tomaat
 • 150 g halloumi
 • beetje salade, voor ertussen
 • grof zout en zwarte peper
Afwerking
 • 1 avocado
 • 1 rood pepertje
 • 1 teentje knoflook

Bereiding:

Voor de zoete aardappelfrietjes:
 1. Verwarm de oven voor op 210┬░C. Neem een bakplaat en bekleed ze met bakpapier. Schil de zoete aardappel en snij in dikke frietjes.
 2. Meng in een kommetje de harissa, tijm, komijn en peper en zout door elkaar. Bedek hiermee de frietjes. Zorg dat ze allemaal bedekt zijn met een laagje olie. De rest van de olie hou je bij om de frietjes op het einde nog wat mee af te werken. Heb je geen olie meer over. Doe gewoon nog wat extra olie in je kommetje en die ‘kleeft’ dan opnieuw rond de harissa.
 3. Spreid de frietjes uit over de bakplaat. Bak ze 10 minuten in een warme oven, schep ze om en bak ze nog eens 5 à 10 minuten tot ze een beetje knapperige zijn. Helemaal knapperig, zoals echte frietjes, krijg je ze niet.
 4. Spoel de koriander (of platte peterselie als je niet zo’n korianderfan bent) en hak de blaadje grof. Werk de frietjes ermee af en doe er de rest van de gekruide olijfolie met harissa over.
Voor de portobelloburger:
 1. Verwarm de oven op 180┬░C. Zet de portobello’s op de rooster. Smeer ze in met wat olijfolie (eventueel nog met wat harissa-olie). Rooster ze tot ze sappig worden. Ongeveer 10 minuutjes.
 2. Snij de halloumi in dikke plakken. Leg ze kort op de grill of op de rooster van de oven tot de kaas lichtjes begint te smelten.
 3. Snij de tomaat in dikke plakken.
 4. Beleg de portobello’s met een plak halloumi en tomaat. Kruid met wat Proven├žaalse kruiden. Doe er de salade tussen. Snij eventueel de avocado in dikke plakken en doe hem ook tussen de burger. Maar ook lekker om de avocado te pletten met een peper, citroensap, look en peper en zout en als een soort dip te gebruiken.
Delen maar!
error
No Comments

Post A Comment