Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Salade met gerookte eend, raddicio, venkel en pompelmoes

salade met gerookte eend

Salade met gerookte eend, raddicio, venkel en pompelmoes

Dit was een fijn recept om te maken. Een opdracht voor voor Sweet Florida Fruit. Ze hadden me gevraagd of ik de fotografie en een recept kon maken voor hen met de Florida pompelmoes. Een nieuwe pompelmoes die vanaf nu in de winkelrekken ligt. Eind januari zijn ze op hun best, maar je kan ze nu al kopen. Mijn recept en foto wordt gebruikt in hun media-campagne. Een super leuke opdracht om te doen en waarvan ik er hopelijk meer kan gaan doen in de toekomst.

Eerlijk gezegd ben ik niet zo dol op pompelmoes. De bittere smaak van pompelmoes bevalt me niet altijd zo. Maar ik moest en zou er een lekkere salade mee maken. Salade met gerookte eend en pompelmoes leek me wel een lekkere combinatie. Ik combineerde het bittere van de pompelmoes en de raddichio met het zoete van de eend en sinaasappel. De anijsachtige smaak van venkel vind ik super lekker smaken bij de raddichio en de eend. En omdat we dan toch in de winterperiode zitten, mogen paddestoelen en vijgen niet ontbreken in deze salade. En een salade is pas echt helemaal af als er ook een lekkere dressing bij is. Eentje met het sap van de pompelmoes. En om wat tegenwicht te geven aan de bittere smaak van het pompelmoessap, doe ik er wat granaatappelmelasse in.
salade met pompelmoes, shiitake, vijgen en gerookte eend pompelmoes-11 collage salade pompelmoes

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 1/2 raddichio, flinterdun gesneden 
  • 1 venkel, flinterdun gesneden 
  • 150 g veldsla
  • 100 g shiitaké
  • 4 verse vijgen, in stukjes
  • 1 sinaasappel, in partjes + sap
  • 1 pompelmoes, in partjes + sap
  • 150 g gerookte eend
  • 1 handje walnoten, geroosterd, fijngehakt
  • verse bladpeterselie, fijngesnipperd
  • verse dragon, fijngehakt
Voor de dressing:
  • 5 el olijfolie
  • 2 el frambozenazijn 
  • 1 tl granaatappelmelasse
  • grof zout & zwarte peper 
  • sap van de pompelmoes (naar smaak)

Bereiding:

  1. De radicchio en de venkel heb ik met de mandoline in flinterdunne stukjes gesneden. Neem een mengschaal en bedek met een laagje veldsla. Doe er dan de raddichio en venkel bij. 
  2. Snij de pompelmoes a vif en vang het sap op. Doe hetzelfde met de sinaasappel. Doe de stukjes pompelmoes en sinaasappel bij de salade. 
  3. Maak de shiitakés proper met een borsteltje. Bak ze in een scheutje olijfolie in een pannetje. 
  4. Voor de eend doe ik er het vet af. Snij ik kleine stukjes en voeg bij de salade. 
  5. Breng het slaatje op smaak met peper, zout een goede scheut olijfolie van goede kwaliteit. 
  6. Ondertussen kan je de dressing maken. Neem hiervoor 2/3 olie en 1/3 frambozenazijn (of rodewijnazijn). Doe er 1 tl granaatappelmelasse bij en het sap van de pompelmoes naar smaak. Je hoeft er niet het volledige sap van 1 pompelmoes bij te doen. Kruid met peper en grof zout. De dressing mag best een beetje scherp zijn, maar ook goed zoet door het granaatappelmelassa. Perfect bij het bittere van de pompelmoes en raddichio.
Delen maar!
error
2 Comments
  • Laura - Dagelijkse hap
    Posted at 09:33h, 05 januari Beantwoorden

    Ik heb één keer gerookte eend gegeten, en ik vond het heerlijk 😀 In zo’n lekkere salade zal het voor mij daarom ook echt geen straf zijn 😉

  • Myriam Van Vlasselaer
    Posted at 12:08h, 22 januari Beantwoorden

    Dit lijkt me heerlijk, maar ik heb een maagprobleem en kan niet zomaar rauwe slaatjes eten. Heb je tussen je recepten ook slaatjes staan die voor mensen zoals ik kunnen? Ken je misschien een site waarop ik dat kan vinden? Ik ben gek op slaatjes, maar het is zo moeilijk voor mij…
    Groetjes,
    Myriam

Post A Comment