Huur me in!

Jules-Communication

Follow us

Chili met zoete aardappel, rode biet en rode wijn en bloemkoolcouscous

chili met zoete aardappel

Chili met zoete aardappel, rode biet en rode wijn en bloemkoolcouscous

Deze chili met zoete aardappel en rode biet is nog een laatste warm gerecht voor we de zomer in gaan. Als ik hier, vanachter mijn bureau, naar de stralende blauwe lucht naar buiten kijk, lijkt het wel zomer. De weinige wolken geven de zon alle vrijheid en ik voel de warmte van de zon op mijn hoofd schijnen terwijl ik achter het venster zit. Dit voelt zo goed, bijna zoals in de zomer, maar dan zit er meestal geen venster tussen :). Als ik achter het venster in de wagen zit, voel ik ook die eerste warmte van de zon. Zet ik mijn zonnebril op en zie ik precies allemaal vrolijke mensen die net als ik genieten van de eerste zonnestralen. ‘s Morgens hoor ik al de vogeltjes. Sinds we de klok een uurtje voorruit hebben gedraaid en het ‘s avonds een uurtje langer licht is, voel ik me terug herboren. Ik ben een zomerkindje. Geboren in het midden van de zomer en dus op mijn allerbest bij warmere temperaturen. 

Maar als ik dan uit mijn auto stap, voel ik aan de snijdende wind dat het lang nog geen zomer is. Dit weekend liep ik de 21 kilometer op de Havenloop in Gent en de temperatuur was echt ondermaats. Het weer was guur, koud, nat en echt allesbehalve aangenaam om te lopen. Dus laat ons de keuken induiken om nog even tijd te nemen voor de laatste wintergroenten die ons goed kunnen opwarmen. Binnenkort ben ik weer in de ban van de erwtjes, asperges en aardbeien. Maar voorlopig nog even de pompoen, bieten, knollen en winterwortelen want het lijkt wel terug even herfst. Daar maak ik deze heerlijke chili met zoete aardappel, rode bonen en rode biet mee klaar. Echt een winterse stoofpot. Geblust met rode wijn en op smaak gebracht met kruidnagel, kaneel en komijn.

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngesnipperd
  • 3 wortelen, in kleine blokjes
  • 1 rode paprika, geschild, in stukjes
  • 2 zoete aardappelen, in grove stukjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 tl komijn
  • 2 tl kurkuma
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 1,5 dl rode wijn
  • 750 ml groentenbouillon
  • 1 grote rode biet, gegaard, in stukjes
  • 1 blik rode bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • peper & grof zout
  • verse koriander
Voor de bloemkoolcouscous
  • 1 bloemkool, fijngemalen in de cutter
  • 1 komkommer, zonder zaadjes, in stukjes
  • 1 doosje kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 groot hand babyspinazie, grof gehakt
  • 100 g sluimererwten, fijngesnipperd
  • 1 avocado
  • verse kruiden: koriander, munt, platte peterselie
  • 75 gr pistachenootjes, grof gehakt
  • sap van 2 limoenen
  • olijfolie
  • witte wijnazijn
  • peper en grof zout

Bereiding

  1. Stoof de uien, look en chilipeper aan in een scheutje olijfolie. Voeg dan de stukjes wortel toe en laat 5 minuutjes op een zacht vuurtje mee sudderen. Daarna kan je er de stukken zoete aardappel en paprika bijdoen (deze groenten hebben niet zoveel tijd nodig om gaar te worden, dus ze mogen in grovere stukken dan de wortel).
  2. Voeg het blikje tomatenpuree erbij en laat kort meebakken. Dan mogen de gedroogde kruiden erbij: kurkuma, cayennepeper, komijn, het kaneelstokje en de kruidnagel.
  3. Blus nu met de rode wijn en laat de wijn kort uitkoken. Verhoog nu het vuur een beetje. Voeg de groentenbouillon erbij. En laat alles op een zacht vuurtje ongeveer 30 minuten pruttelen zodat de smaken kunnen vermengen en het vocht wat kan uitkoken. Op het einde voeg je dan de gare stukjes rode biet toe en het blikje rode bonen. Laat nog kort even mee sudderen. Werk af met peper, grof zout en verse koriander.
Voor de bloemkoolcouscous
  1. Hak de bloemkool met de cutter fijn. Meng met de andere ingrediënten. Het is even wat snijwerk, maar wel heel lekker. Breng op smaak met peper, grof zout en de verse groene kruiden. Voeg wat olijfolie, witte wijn en sap van limoen toe.
Delen maar!
error
1 Comment

Post A Comment