Fruitige cidercake

cidercake

Fruitige cidercake

Als je mijn blog een beetje volgt, dan weet je dat ik van zondagse ontbijtjes hou. Ontbijt is voor mij echt noodzakelijk. De perfecte zondagse modus is eventjes uitslapen en dan languit aan de ontbijttafel blijven hangen met koffie en de krant. Maar het uitslapen is me de laatste tijd niet meer gegeven. Verschrikkelijk. De laatste keer dat ik volledig in diepe slaap was verzeild, was in de kerstvakantie. Ik logeerde rond kerstmis bij mijn ouders. Met de familie hadden we languit aan tafel zitten kletsen en heerlijke gegeten. Ik was op tijd in bed gekropen en sliep de klok rond. Doet eens deugd. Slapen … slapen … slapen en tegen de middag uit bed rollen en dan beneden komen en een tafel vol lekkers die op me aan het wachten is. Mijn ouders gaan elke zondag naar de bakker om pistolets en koeken en das dan dubbel en dik smullen. Letterlijk hoor. Me dik smullen 😉 Moet kunnen  toch? Suikerbommen zijn het wel want dan beleg ik mijn pistolets met heel veel choco en eet ik chocoladekoeken. En ja … zonder schuldgevoel. Je hoeft je toch nergens schuldig om te voelen? Zolang je dit niet dagelijks eet, is er helemaal geen probleem.

Maar thuis in Gent, verwen ik mezelf met ander lekkers. Verantwoord en gezond. Op zondag mag het wel eens wat meer zijn zijn zoals deze fruitige cidercake. Een lekkere cake gemaakt met amandelmeel, gedroogde vruchten en appelsap.
Dit recept heb ik niet zelf bedacht. Het komt uit het River Cottage boek ‘licht’.

Ingrediënten voor 1 cake:

 • 150 g rozijnen
 • 150 g abrikozen
 • 150 ml appelsap
 • 1 tl tagatese (of laat dit weg, als je het niet in huis hebt)
 • 1 ei
 • 100 g amandelpoeder
 • 100 g boekweitmeel
 • 2 tl bakpoeder 
 • 1/2 tl kaneel of speculooskruiden 

Bereiding:

 1. Doe de rozijnen en gedroogde abrikozen met de tagatesse en schenk het appelsap erover. Meng goed en laat eventjes wellen. 
 2. Verwarm de oven op 175°C. 
 3. Klop het ei los in een kom, schenk er het geweekte fruit bij en roer door elkaar. Roer er het amandelpoeder, boekweitmeel, bakpoeder en speculooskruiden of kaneel door. Schenk het beslag in een ingevet cakeblik en zet het ongeveer 50-55 minuten in de oven of tot een satéprikker, die je voorzichtig in het midden van de cake steekt, er schoon weer uit komt.

1 Comment

Post A Comment