Hapje glaasje met gerookte paling, rode biet en appel

hapje met gerookte forel

Hapje glaasje met gerookte paling, rode biet en appel

Wat was ik blij toen ik een mailtje van Libelle Lekker in mijn mailbox kreeg. Joepie !! Ik mag door naar de volgende opdracht voor de Libelle Lekker foodbloggerscontest. Na mijn salade met pompoen en het dessertje met peer, stond er nu een aartsmoeilijke opgave voor mij klaar. Laat ons zeggen dat het ‘foodgedeelte’ een makkie is, want er wordt een aperitiefhapje in een glaasje verwacht. Als hapjes-princess zou ik voor dit gedeelte toch echt niet mogen falen. Maar voor deze opdracht ligt de focus vooral op de foto. En das iets wat ik nog niet volledig onder de knie heb. Er is wel verbetering in de maak want volgend jaar heb ik twee foodfotografie workshops gepland, maar das nu nog even wachten… *zucht*. Betekent dus dat jullie het voor de rest van het jaar nog met mijn onprofessionele foto’s moeten doen.
Ik heb een beetje geïnvesteerd voor deze opdracht. Vlug nog eens bij Blokker geweest voor leuke tafelstylingobjecten. Een paar servietjes, onderbordjes, leuke lepeltjes, tafellinnen en het doet al heel veel op de foto. En voor de rest heb ik hulp gevraagd aan mijn collega op het werk die in haar vrije uurtjes graag achter de camera staat. Ik sta er eigenlijk nog het liefste voor, haha 🙂 ! En ik geef toe, zonder haar hulp, stond mijn hapje zeker niet zo mooi op de foto. Dan was het enkel lekker geweest 😉
Maar voor een examen, mogen we ons toch ook goed voorbereiden en een beetje meer moeite mag toch best? Wel, in deze opdracht zijn wat extra uurtjes tijd in de foto’s geslopen. Vandaar dat het hapje gewoon heel simpel en makkelijk is.
Foodfotografie is echt helemaal niet zo simpel als het lijkt. Je denkt al snel … ik neem even een foto’tje en klaar. Maar nee, de styling, het licht, de scherptediepte, de ruimte, de kleur, … allemaal dingen waar je op moet letten. Je bent er soms wel een paar uurtjes zoet mee. Maar ’t is echt zo leuk en ik wil me vanaf nu meer gaan focussen op fotografie. Mijn volgende aankoop wordt alvast een goed statief voor mijn camera. Oja en ik wil ook nog een fotohoekje in mijn huis. Zo’n kleine setting waar ik dan gewoon mijn bordje in moet zetten en waar wat leuke objecten rond liggen. Camera op statief en ‘klik’ …. een foto met het water in de mond als resultaat. Das mijn volgende doel, echt waar!
Nu terug naar het hapje. Zoals ik zei heel simpel: rode biet, appel en gerookte paling. Een combinatie die niet mis kan gaan.
hapje glaasje met appel, rode biet, gerookte paling
Dit is ongetwijfeld de allermooiste foto die ooit op mijn blog is terecht gekomen. Vinden jullie ook niet?

Bedankt aan Fabienne om me te helpen bij de foto en ook aan mijn lezers voor de vele leuke hapjestips die ik van jullie heb gekregen.

Ingrediënten voor 4 glaasjes

 • 1 gekookte rode biet, in blokjes
 • 1 rode appel, in blokjes
 • 2 gerookte palingfilets, in kleine stukjes
 • sap van 1/2 citroen
 • zure room
 • olijfolie, goede kwaliteit
 • peper en grof zout
 • enkele takjes dille

Bereiding

 1. Snij de appel in kleine stukjes. Ik laat er de schil aan, wat das mooi voor de kleur. Pinklady vind ik een heerlijk sappige appel, maar Jonagold moet ook niet onder doen. Doe de stukjes appel in een mengschaaltje. Voeg er citroensap bij.
 2. Snij de gerookte palingfilets in kleine stukjes.
 3. Snij de rode biet in kleine stukjes. Ik heb in de winkel gewoon bietjes die al gekookt zijn gekocht.
 4. Doe alles in een glaasje. Eerste wat blokjes appel, dan de rode biet en de gerookte paling leg je bovenaan je glaasje.
 5. Kruid elke glaasje met een beetje peper en grof zout. Voeg een toefje zure room bovenop. Werk af met een beetje dille en wat olijfolie van goede kwaliteit.
4 Comments
 • Jantien
  Posted at 12:16h, 07 november Beantwoorden

  De foto is inderdaad geslaagd! En het hapje zelf ziet er natuurlijk ook lekker uit!
  Vraagje: waar ga je die foodfotografie workshops volgen? Ik zou er graag ook eens eentje volgen binnenkort, maar heb tot nu toe nog niet veel (in de buurt) gevonden dat de moeite lijkt.

 • Manon
  Posted at 13:52h, 07 november Beantwoorden

  Ik vind het echt prachtige foto’s geworden 🙂

 • Judith - myfoodblog.nl
  Posted at 18:43h, 07 november Beantwoorden

  Lekker, veel succes en plezier bij de wedstrijd :-)!

Post A Comment