Tartaar van gerookte makreel met gemarineerde groentjes en peterselie-spinazie-olie

tartaar van makreel

Tartaar van gerookte makreel met gemarineerde groentjes en peterselie-spinazie-olie

Deze tartaar van gerookte makreel is voor mij absoluut een voltreffer. Je zou het perfect als voorgerecht kunnen serveren als je gasten op bezoek hebt. Het lijkt veel werk, maar je kan eigenlijk heel wat dingen op voorhand doen. Zo kan je de peterselie-spinazie-olie op voorhand maken en blancheer je best al de sluimererwten, zodat ze zeker goed koud zijn. Op die manier heb je de avond zelf ook minder werk.

Ik vind het vaak moeilijk om hoeveelheden op een gerecht te zetten. Meestal doe ik het een beetje op het gevoel, maar lezers hebben nu éénmaal graag een hoeveelheid en toch zou ik je willen vragen alles ook gewoon op je eigen gevoel te doen. Ik heb dit gemaakt als avondmaal voor 2 personen. Het is net teveel voor twee, maar waarschijnlijk ook net te weinig voor vier. Daarom heb ik het maar gehouden op een voorgerecht voor 4 personen 🙂

tartaar makreel, appel, komkommer, sluimererwten en peterselie olie
Ik was niet alleen tevreden met dit gerecht, maar ook met mijn foto’s.

Ingrediënten voor 4 personen (als voorgerecht)

 • 1 gerookte makreelfilet
 • sluimererwten, geblancheerd
 • 1 groene appel, in kleine blokjes
 • 1/4 komkommer, in kleine blokjes
 • 1 tomaat, ontpit & ontveld, in blokjes
 • sap van 1 limoen
 • 3 el sushi-azijn
 • fijngesnipperde groene kruiden: bieslook & platte peterselie
 • peper & grof zout
 • 300 g spinazie (iets meer dan helft voor de olie gebruiken; de rest aanstoven met 1 fijngesnipperde sjalot)
 • 1 bussel platte peterselie
 • 1 dl druivenpitolie

Bereiding

 1. Zet een stoofpotje op het vuur. Snipper een sjalotje fijn en bak aan in een scheutje olijfolie. Doe er de spinazie bij (iets meer dan de helft hou je over voor de olie te maken). Bij spinazie is look ook lekker. Plet een teentje look en steek er je vork door en roer zo door de spinazie, zodat de spinazie de smaak van de look opneemt.
 2. Blancheer in gezouten water de sluimererwten kort tot ze beetgaar zijn. Koel ze onmiddellijk in ijswater. Laat ze goed uitlekken.
 3. Voor de peterselie-spinazie-olie: blancheer de peterselie- en spinazieblaadjes kort in kokend, licht gezouten water en laat onmiddellijk afkoelen in ijswater. Pers goed uit en mix met de druivenpitolie. Zeef de olie en bewaar in de koelkast. Het lekkerst als je het koud kunt serveren. Je kan het dus best op voorhand maken.
 4. Maak de marinade met de sushi-azijn, limoensap en een beetje olijfolie (niet te veel olie, want we hebben straks de peterselie-spinazie-olie om het gerecht af te werken).
 5. Snij de komkommer, appel en tomaat in kleine blokjes. Als de sluimererwten afgekoeld zijn, snij je ze in kleinere stukjes en doe bij de rest van de groentjes. Doe alles samen in een mengschaal met een beetje van de marinade. Kruid met wat peper en grof zout.
 6. Ontdoe de makreel van het vel en haal er voorzichtig de graat uit. Je kan er gemakkelijk de graat op zijn geheel uithalen. Trek het visvlees in grove stukjes en doe in een mengschaaltje met peper en een beetje grof zout. Doe er de rest van de marinade bij.
 7. Werk nu de borden af. Zet een serveerring op een bord en doe daarin een beetje spinazie, dan stukjes makreel en dan wat groentjes. Haal de ring eraf en werk af met wat peterselie-spinazie-olie en eventueel nog wat grof zout. Ik heb wat Himalayazout gebruikt.
2 Comments
 • George Lernout
  Posted at 20:48h, 10 februari Beantwoorden

  Heerlijk fris gerecht en gemakkelijk te maken, positieve resultaten en reacties.

 • lex
  Posted at 21:52h, 15 oktober Beantwoorden

  moet de spinzie warm geserveerd worden?

Post A Comment