Rijstsalade met maatjes

Rijstsalade met maatjes

De Hollandse maatjes zijn er weer dus tijd voor een recept. De smaak van de Hollandse maatjes is licht gezouten, zacht en romig. Ze hebben een vetpercentage van minimum 16%. Hij wordt tussen half mei en eind juni gevangen. Daarvoor is hij te mager, daarna heeft hij te veel hom of kuit. Ik heb de maatjes geserveerd  met een rijstsalade en knapperige groentjes.rijstsalade maatjes

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 zakje wilde rijst
  • 100 g erwtjes, geplancheerd
  • 150 g sluimererwten, geblancheerd
  • 1/4 komkommer, zaadjes verwijderd, in blokjes
  • sap van 1/2 limoen + zeste
  • olijfolie extra vierge
  • witte wijnazijn
  • peper en grof zout
  • verse kruiden: dille, bladpeterselie, munt

Bereiding

  1. Kook de rijst 20 minuten in gezouten water. Koel af onder koud water en laat grond uitlekken. Doe de rijstsalade in een mengschaal.
  2. Blancheer de erwtjes en de sluimererwten in gezouten water. Ik heb dat in dezelfde kom als de rijst gedaan (zo bespaar ik wat afwas). Doe er eerst de sluimererwten bij en dan de erwtjes. Blancheer ongeveer 2 minuten en koel dan af onder koud water. Snij de sluimererwten in kleinere stukjes en doe zowel de erwtjes als de sluimererwten bij de rijst.
  3. Snij de komkommer in kleine blokjes. Haal er wel de zaadjes uit. Meng meng de rijst en de rest van de groenten.
  4. Hak de maatjes in stukjes en leg ze op de rijstsalade.
  5. Kruid de salade met peper en grof zout. Hak de kruiden grof en meng onder de rijstsalade.
  6. Doe de zeste en het sap van de limoen bij de rijst, een klein scheutje witte wijnazijn en wat olijfolie. Proef en kruid indien nodig nog wat bij.
  7. Werk de salade eventueel af met wat geroosterd sesamzaad en himalayazout. Dat zout zorgt voor een lekkere crunch in je salade.
No Comments

Post A Comment