Zomerse tomatensalade met burrata

tomaten met burrata

Zomerse tomatensalade met burrata

Met dit gerecht gaan we recht de zomer in. Nog een paar dagen en de zomer is begonnen. Zomer en tomaten dat gaat goed samen. De allerlekerste tomatensalade at ik een paar maanden geleden op vakantie in Marbella. Met het paasverlof zijn we samen met mijn ouders, broer en schoonzus op reis geweest. Het was super leuk en gezellig! Het weer was toen nog niet echt zomers, maar we hebben toch een leuke tijd gehad. En het allerbelangrijkse van de hele reis was wel dik in orde: HET ETEN! Echt waar, slecht weer en slecht eten kan mijn humeur op vakantie onder het vriespunt brengen. Maar gelukkig was één van de twee toch vet oké.

In Zuiderse landen zijn de tomaten echt zoveel beter. Die zijn zo vol van smaak. Bij ons vind ik tomaten soms wat papperig en waterachtig. Kies voor deze salade dus de beste tomaten die je kan krijgen. Ga misschien eens voor bio. Biologische tomaten vind ik vaak een stuk beter dan voorverpakte tomaten in de supermarkt.
Eigenlijk zou ik heel graag tomaten zelf kweken. Ik denk dat het zalig is om je eigen tomaten in de tuin te hebben, maar helaas heb ik geen groene vingers. Zelfs mijn bloemen in huis vergeet ik water te geven. Ik denk dat ik me gewoon eens mooie valse bloemen ga kopen. Die blijven tenminste mee gaan. 

Burrata is dan weer de koning onder de mozzarella. Als ik heel eerlijk met jullie moet zijn, is hij helemaal niet light. Maar who cares? Wat eten het met een tomatensalade. Dus dan kan het heus geen kwaad toch?
Burrata is een verse kaas die in feite een mix is tussen mozzarella en room. Burrata komt uit Pulgia en is nu een ware delicatesse. Hij is superromig en een echte traktatie. Als je geen burrata kan vinden, kan je die ook vervangen door buffelmozzarella. Een tip: bij Albert Heijn hebben ze burrata.
Voilà, we gaan eraan beginnen: de zomer start vandaag echt met deze tomatensalade.
tomatensalade

Ingrediënten voor 2 personen

 • Tomaten, in verschillende vormen en kleuren 
 • 1 bol burrata (of buffelmozzarella)
 • 1 rode ui, fijngesnipperd
 • 1/4 komkommer, pitjes verwijderd, in kleine stukjes
 • handvol verse basilicum
 • handje verse munt
 • balsamico
 • olijfolie van goede kwaliteit

Bereiding:

 1. Neem kerstomaten in verschillende kleuren en halveer ze. Doe ze in een mengschaal. Grote tomaten kan je het best ontpellen. Dompel ze daarvoor 20 seconden onder in koud water (als je daar geen zin in hebt, mag je de schil er ook gewoon aanlaten, maar het resultaat is het allerlekkerst zonder pel). Snij de grote tomaten in kleine hapklare stukjes. 
 2. Haal de zaadjes uit de komkomer en snij in kleine blokjes. 
 3. Snipper de rode ui fijn en voeg bij de rest van de ingrediënten. 
 4. Werk af met verse kruiden, balsamico en olijfolie van goede kwaliteit
1 Comment
 • Naomi de Jong
  Posted at 10:01h, 09 juni Beantwoorden

  Lijkt me heerlijk, echt zomers én gezond ook. Ben dol op de combinatie van tomaten, verse kruiden, balsamico en Mozzarella . Burrata heb ik nog niet gegeten in een salade, ga ik nu zeker doen!
  Groetjes, Naomi

Post A Comment