De laatste tijd ben ik echt in mijn pannenkoekenfase. Zondagmorgen staan er pannenkoekjes op het menu. Genieten van een grote kop koffie, de krant en een bordje vol pannenkoekjes. Op dit moment eet ik ze het liefst met gebakken appeltjes. Deze speltpannenkoeken zijn zeker ook een aanrader. Al een tijdje was ik op zoek naar het ideale recept voor havermoutpannenkoeken. Ik had al een paar mislukte pogingen achter tot deze versie me eindelijk kon bekoren. Het allerbeste recept voor yummy havermoutpannenkoeken. Maak een grote portie op zondag, bewaar ze in de frigo en zo heb je de volgende dagen een heerlijk ontbijtje klaar staan.
Op 500 gram havermeel gebruik je best één liter rijstemelk (of een andere soort melk is ook goed hoor) en 3 eieren. Amandelmelk gebruik ik ook heel graag in dit soort recepten. Ik heb het recept gehalveerd en 250 gram havermeel genomen. Mixen en daarbij dan nog 400 ml rijstemelk en 2 eieren doen. Ze waren best dik, maar zo heb ik graag ontbijtpannenkoeken.
Ingrediënten voor 4 personen
(12 pannenkoeken)
250 g havermout, gemalen
400 à 500 ml rijstemelk of andere soort melk (naargelang hoe dik je de pannenkoeken wil)
2 eieren, gescheiden
1 tl tagatese of kokosbloesemsuiker
2 tl bakpoeder
snuifje zout
Topping:
bosbossen
ahornsiroop
Bereiding:
Mix de havermout fijn in de blender. Of gebruik havermeel. Ik heb havervlokken genomen en die in een mixer fijn gemalen.
Scheid de eieren. Klop de eiwitten luchtig op. Hou de eiwitten even aan de kant.
Voeg bij het havermeel, de melk, de dooiers, tagatese, bakpoeder en snuifje zout. Mix alles tot een luchtig beslag. Dit gaat heel goed in een blender. Laat het beslag even staan. Normaal wordt het beslag wat dikker doordat de melk in de havervlokken drengen.
Spatel het eiwit onder het beslag. Zo bekom je luchtige pannenkoekjes. Je hebt nu een vrij dik beslag, want ontbijtpannenkoekjes vind ik het lekkerst als ze goed dik zijn. Dunne pannenkoekjes vind ik ideaal als vieruurtje. Nu kan je beginnen bakken.
Zet een pan op een hoog vuur. Doe er een lepel cacaoboter in (of kokosolie) en schep telkens een kleine pollepel met beslag in de pan. Ik bak meestal 2 kleine pannenkoekjes in één pan. De pannenkoekjes moeten loskomen en er moeten belletjes op het beslag komen vooraleer je ze mag omdraaien. Doe zo verder tot al het beslag op is.
Bak dan in dezelfde pan de bosbessen en blus ze met ahornsiroop.
Wil je meer receptjes in je mailbox? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en krijg wekelijks een recept + voedingstips in je mailbox!
Julie is voedingscoach bij Nutrimedicine en eet zoveel mogelijk plantaardig en gezond. Ik creëer gezonde en plant-based recepten. Daarnaast help ik bedrijven en andere ondernemers met hun digitale marketing. Ik woon in de buurt van Gent en probeer zoveel mogelijk van het leven te genieten. Daarom is de baseline van de blog ook "Hungry for Life". Ik wil iedereen heel veel honger bezorgen. “Honger” om gezond te eten, “honger” om te sporten, “honger” om alles uit het leven te halen. Maar ook “honger” om de beste versie van jezelf te worden. Ik hoop dat ik jou kan inspireren om van gezond eten een feestje te maken. Volg me op Instagram, Facebook en Pinterest, of lees hier meer over mij.
Ik heb eigenlijk geen idee, want heb ze nog nooit in de vriezer gestoken. Lijkt me wel raar. Maar mocht dit makkelijk lukken, mag je me dit zeker eens laten weten 🙂
In de koelkast kan je ze toch een paar dagen bewaren.
Groetjes Julie
Geen probleem om de Pannekoeken in te vriezen. Ik leg er telkens wel een vel boterhampapier of vershoudfolie tussen. Zo kan je ze vlot uit elkaar halen.
Ok, bedankt voor de info! Ik ga het proberen zodra ik een beetje ‘extra’ tijd heb. Het is omdat ik geen tagatese of kokosbloesemsuiker in huis heb en het niet speciaal wil gaan kopen omdat ik dat eigenlijk voor niks anders gebruik…
Fantastisch lekker !!! heb de pannekoekjes gemaakt zonder bakpoeder en met amandelmelk en een schepje meer kokosbloemsuiker, de havermoutvlokken nog vrij grof
Hééééééérlijk !
Bedankt hapjesprinses Julie !
🙂
m aj
Hey! Dat heb ik nog niet gedaan, dus geen idee. Maar hoe langer je het deeg zal laten staan, hoe pappiger en dikker het zal worden (de havervlokken nemen het vocht op).
Je zou de pannenkoekjes wel al kunnen bakken op voorhand. Die blijven wel een paar dagen goed in de koelkast. Gewoon de volgende ochtend even opnieuw in de pan doen, of in de microgolf.
Groetjes Julie
Eindelijk een goed en makkelijk recept dat lukt met havermout! Ze waren super lekker en ik heb ze zelfs in het wafelijzer kunnen bakken en zo kon mijn zoontje extra lekkere dierenwafeltjes smullen als ontbijt!
Super receptje! Ik maak de mijne meestal met havermout, melk, bananaan en ei… Na een tijdje was ik deze soms wat beu gegeten en jouw recept is een perfect afwisseling!
wauw wat een heerlijk receptje! Lang gezocht naar een lekker en gezond alternatief voor pannekoeken! wat een fijne blog ook! ik ben fan en ga nog een aantal dingen uitproberen!
Hoi Julie!!
Ik heb zelf ook al veel recepten geprobeerd, maar dit is recept is echt het beste! Heel lekker en gemakkelijk!!
Ik heb het gemaakt met amandelmelk en een beetje agave erbij! Goed gelukt!
Bedankt !
Hoi Julie !
Nu mijn docheter in de blokperiode zit, verwen ik haar af en toe ’s morgens met deze heerlijke pannenkoekjes ! Ze zijn superlekker, zeker met appeltjes.
Ik volg je blog al een tijdje, en ik vind dat je dat supergoed doet !
Hallo Julie vandaag op je blogje gekomen door de havermout pannekoeken 🙂 ga vanmiddag achter boodschappen en dan zeker vanavond eens bakken..ben stapel op de sandra kookboeken en het gezonde eten.
gr Karin
Deze morgen lekker ontbeten met deze pannenkoeken!
Ik ben geen fan van havermout maar in andere vormen dan pure vlokken (pannenkoeken, muffins) vind ik het wel heel lekker.
We gebruiken cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Accepteer
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Mmmm lekker! Ik eet ook graag pannekoekjes voor ontbijt, maar helaas ben ik zelf een ramp in die te bakken…
Hallo
Eindelijk recept voor havermout pannenkoeken. Juist vraagje. Hoe lang kan je ze bewaren id koelkast en kan je ze invriezen?
Bedankt. Grtjs
Ik heb eigenlijk geen idee, want heb ze nog nooit in de vriezer gestoken. Lijkt me wel raar. Maar mocht dit makkelijk lukken, mag je me dit zeker eens laten weten 🙂
In de koelkast kan je ze toch een paar dagen bewaren.
Groetjes Julie
Geen probleem om de Pannekoeken in te vriezen. Ik leg er telkens wel een vel boterhampapier of vershoudfolie tussen. Zo kan je ze vlot uit elkaar halen.
Kan je de tagatese of kokosbloesemsuiker ook vervangen door honing of agavesiroop? Of gaat dat niet met bakken?
Dag Liesbeth. Ja hoor, normaal is dat geen probleem. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar volgens mij zal dit zeker lekker zijn.
Ok, bedankt voor de info! Ik ga het proberen zodra ik een beetje ‘extra’ tijd heb. Het is omdat ik geen tagatese of kokosbloesemsuiker in huis heb en het niet speciaal wil gaan kopen omdat ik dat eigenlijk voor niks anders gebruik…
Fantastisch lekker !!! heb de pannekoekjes gemaakt zonder bakpoeder en met amandelmelk en een schepje meer kokosbloemsuiker, de havermoutvlokken nog vrij grof
Hééééééérlijk !
Bedankt hapjesprinses Julie !
🙂
m aj
Super leuk om te horen 🙂 Ik ben blij dat het gesmaakt heeft.
Zonder bakpoeder, wordt dit dan nog luchtig?
Ja, maar bakpoeder kan er zeker ook bij hoor 🙂
kan je de bakpoeder niet vervangen door bicarbonaat ?
Das niet volledig hetzelfde. Je zou het wel eens kunnen proberen. Ze zullen msh iets minder dik zijn, maar zeker niet minder lekker.
Lekker en makkelijk receptje ! Beter dan die eerste versie met slechts 50g meel 🙂
Kan men het deeg de dag ervoor al maken ? Dan hebben we zondag wat meer tijd om ervan te genieten.
Hey! Dat heb ik nog niet gedaan, dus geen idee. Maar hoe langer je het deeg zal laten staan, hoe pappiger en dikker het zal worden (de havervlokken nemen het vocht op).
Je zou de pannenkoekjes wel al kunnen bakken op voorhand. Die blijven wel een paar dagen goed in de koelkast. Gewoon de volgende ochtend even opnieuw in de pan doen, of in de microgolf.
Groetjes Julie
Eindelijk een goed en makkelijk recept dat lukt met havermout! Ze waren super lekker en ik heb ze zelfs in het wafelijzer kunnen bakken en zo kon mijn zoontje extra lekkere dierenwafeltjes smullen als ontbijt!
Geweldig lekker recept en simpel! Heel erg geslaagd (behalve de eerste pannekoek ☺️)
Leuk om te horen! Ja de eerste pannenkoek mislukt vaak 🙂
Super receptje! Ik maak de mijne meestal met havermout, melk, bananaan en ei… Na een tijdje was ik deze soms wat beu gegeten en jouw recept is een perfect afwisseling!
wauw wat een heerlijk receptje! Lang gezocht naar een lekker en gezond alternatief voor pannekoeken! wat een fijne blog ook! ik ben fan en ga nog een aantal dingen uitproberen!
Hoi Julie!!
Ik heb zelf ook al veel recepten geprobeerd, maar dit is recept is echt het beste! Heel lekker en gemakkelijk!!
Ik heb het gemaakt met amandelmelk en een beetje agave erbij! Goed gelukt!
Bedankt !
Zijn deze pannenkoeken ook lekker koud? Of op te warmen in de microgolfoven? Iemand ervaring mee?
Koud nog niet geprobeerd, maar je kan ze zeker opwarmen in de micro.
Hoi Julie !
Nu mijn docheter in de blokperiode zit, verwen ik haar af en toe ’s morgens met deze heerlijke pannenkoekjes ! Ze zijn superlekker, zeker met appeltjes.
Ik volg je blog al een tijdje, en ik vind dat je dat supergoed doet !
Super leuk om te horen 🙂 Thx !!!
wat bedoel je met de eiwitten luchtig kloppen? dat ze volledig schuim zijn en je ze onderste boven kan houden boven je hoofd?
Hallo Julie vandaag op je blogje gekomen door de havermout pannekoeken 🙂 ga vanmiddag achter boodschappen en dan zeker vanavond eens bakken..ben stapel op de sandra kookboeken en het gezonde eten.
gr Karin
Leuk om te horen ?
Deze morgen lekker ontbeten met deze pannenkoeken!
Ik ben geen fan van havermout maar in andere vormen dan pure vlokken (pannenkoeken, muffins) vind ik het wel heel lekker.
Tof
Eindelijk een super receptje voor luchtige havermoutpannekoekjes gevonden, zonder bananen! Door iedereen goedgekeurd deze morgen bij het ontbijt 😉
leuk 🙂