Recepten

Dit zijn homemade energierepen. Ik durf wedden dat je er geen meer zal kopen in de winkel als je deze éénmaal hebt geproefd. Ze deden me denken aan de LU koekjes van Granny, maar dan zoveeeeeel beter, al is het maar omdat je ze zelf hebt gemaakt!!! Ze zijn ook gezond want er zit geen suiker in. De dadels maken ze zoet genoeg en zorgen voor een energieboost.

Een gezonde lunchsalade of als lichte avondmaaltijd. Je kan vijgen rauw uit het vuistje eten (ja, de schil is eetbaar), maar ook verwerken in zoete of hartige gerechten. Ze doen het heel goed in desserts zoals bijvoorbeeld in taarten of in fruitslaatjes of zelfs in confituur. Onlangs heb ik nog deze vijgentaart klaarmaakt.

Vijgen zijn ook lekker bij gevogelte; zoals hier bij mijn stoofpotje met kalkoen. Bovendien zijn ze goed te combineren met zoute smaken, zoals geitenkaas of gerookte ham. Vandaar dit gerecht. Ik heb de vijgen opgevuld met geitenkaas, olijven en pancetta en geserveerd met lauwe kerstomaten en wat rucola.
Deze lunch is heerlijk licht en nog eens gezond ook. Linzen zijn vetarm en rijk aan eiwitten. Daarnaast bevatten ze meervoudige koolhydraten, vitaminen B, calcium, magnesium, ijzer, kalium en zink. Linzen hebben geen harde schil, waardoor er dus ook minder vezels in zitten en ze makkelijk verteerbaar zijn. Lekker en gezond, dus! Om na het eten een opgeblazen gevoel te vermijden, kauw je best voldoende op de linzen. Voor een salade gebruik je best groene of grijze linzen. Ze behouden beter hun vorm tijdens het koken. Bruine en rode linzen daarentegen worden eerder papperig en zijn ideaal voor soepen.