Provençaalse groententian

groententian

Provençaalse groententian

Dit is een typische zuiders gerecht. Je komt deze groentenschotel in heel wat Italiaanse en Mediterraanse kookboeken tegen.

Je kunt de tian een dag van tevoren maken en op kamertemperatuur eten of warm hem op in een oven van 160°C gedurende 30 minuten.
Het is een heerlijk bijgerecht bij vis of een gegrild stukjes vlees. Het barst van de gezonde ingrediënten vol van smaak en vitamines.

Tip: Haal het vocht uit de aubergine door ze eerst enkele minuten te laten staan met grof zout. Bestrooi alle plakken aubergine met grof zout en schik ze op een bord met keukenpapier tussen elke laag aubergines. Zet er een hard voorwerp op zodat de aubergines makkelijker hun vocht loslaten. Laat ongeveer 30 minuten zo staan. Je zal zien dat het keukenpapier heel vocht wordt.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 rode ui, in dunne ringen
 • 2 teentjes knoflook, gepeld en geperst
 • 3 takjes verse tijm
 • 2 el olijfolie
 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 3 stevige tomaten (pruimtomaten)

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Bak in een pan met een scheutje olijfolie de uien, knoflook en tijm zacht en net goudbruin.
 3. Snij intussen de aubergine en courgette met de mandoline in ronde schijven van ongeveer 2 mm. Snij ook de tomaten in dunne plakjes.
 4. Doe de gebakken ui, knoflook en tijm in een ronde ovenschaal en leg er een paar plakjes groenten op, zodat er een recht oppervlak ontstaat. Schik de overige plakjes er in afwisselende kleuren cirkelvormig en rechtop in de vorm. Besprenkel het gerecht met de resterende olie en bestrooi met wat zout. Bak de tian 45 à 60 minuten in de oven of tot de groenten zacht en goudbruin zijn.
8 Comments
 • Simone
  Posted at 08:43h, 07 mei Beantwoorden

  Dit ziet er heerlijk uit! Lekker kleurig en gezond natuurlijk?

  • Simone
   Posted at 08:44h, 07 mei Beantwoorden

   Sorry dat vraagteken moest natuurlijk geen vraagteken zijn…:)

 • Suzanne
  Posted at 21:14h, 07 mei Beantwoorden

  Mmmmm ziet er heerlijk uit! lekker kleurrijk!

 • Mandy
  Posted at 09:12h, 12 september Beantwoorden

  Erg lekker! Komt hier zeker nog eens op het menu te staan.

  • julivwee
   Posted at 17:36h, 12 september Beantwoorden

   Leuk om te horen Mandy 🙂

 • Quirina
  Posted at 11:27h, 03 oktober Beantwoorden

  Hoi Julie,wat heb je een leuk blog! Het is alleen niet netjes om een recept uit een kookboek zonder bronvermelding hier neer te zetten.Ik heb mijn franse keuken van Rachel Khoo er even bij gepakt en behalve kleine aanpassingen in de hoeveelheden en de verwoording heb je het recept letterlijk gekopieerd. ik vind dat niet heel erg maar het is wel plagiaat zonder bronvermelding en je kan er flink voor beboet worden!

  • julivwee
   Posted at 18:10h, 03 oktober Beantwoorden

   Oei, ik denk dat jij dat helemaal verkeerd voor heb. Dat boek heb ik namelijk nog nooit in mijn bezit gehad, laat staan gelezen. Ik heb mijn bron vermeld in de inleiding en das Jeroen Meus. Met de restjes die ik nog had, heb ik dan een ander gerecht gemaakt namelijk deze lasagne. Kan ik weten dat nog iemand dat zelfde idee had. Eerlijk gezegd, als je eens goed rondkijkt op internet of in boeken, dan bestaan er toch enorm veel gelijkaardige recepten. Iedereen haalt zijn idee wel ergens van. bij dit gerecht was ik echt geïnspireerd door Jeroen Meus. Tomatensaus bijvoorbeeld staat ik zoveel boeken en op zoveel blogs en iedereen zal dat ongeveer hetzelfde maken, maar das dan toch ook geen plagiaat? Er staan ook geen auteursrechten op een recept, ander verhaal als je exact alles woord voor woord kopieert, maar dat zou me hier verwonderen aangezien ik dat boek nog nooit heb gelezen.

  • julivwee
   Posted at 18:12h, 03 oktober Beantwoorden

   Oeps ik zie dat je het over dit gerechtje hebt. Maar ook hier zelfde verhaal hoor. Ik heb dat boek niet gelezen. Maar groententian vind je overal online en in boeken dus als dat allemaal plagiaat zou zijn….

Post A Comment