Bloemkoolpuree met shiitakes en kerstomaten

Bloemkoolpuree met shiitakes en kerstomaten

Deze bloemkoolpuree met shiitakes en kerstomaatjes kwam tot stand uit tijdsgebrek. Ik wil met weinig ingrediënten toch erg veel smaak in mijn maaltijden steken. Snel, eenvoudig en toch één voor één smaakbommetjes. Dat zijn écht de gerechtjes die ik keer op keer op tafel wil toveren. Sinds ik elke avond pas na zessen thuiskom, daarna ook nog tijd wil maken om te sporten, is snel en gezond absoluut een vereiste. Gezond, lekker en snel klaar! Wat wil je nog meer? 🙂 Deze bloemkoolpuree met shiitakes en kerstomaatjes is daar echt het ultieme voorbeeld van. Shiitakes zijn trouwens mijn lievelingspaddestoelen. De kerstomaatjes rooster ik in de oven zodat ze licht zoet van smaak worden. Je kan dat perfect op voorhand doen. Dan zet je de oven op een lage temperatuur en steek je de tomaatjes er mintens 30 minuutjes is. Eigenlijk mogen ze best een uurtje garen op een zachte temperatuur in de oven. 

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 bloemkool, in roosjes
 • Ricotta
 • 250 g shiitakes
 • 1 bakje kerstomaten
 • een scheutje balsamico
 • fijngesneden bieslook & peterselie
 • peper & grof zout
 • olijfolie van goede kwaliteit

Bereiding

 1. Verwarm de oven op 150°C. Doe de kerstomaatjes in een ovenschaal. Het takje mag je eraan laten omdat dit mooi presenteert. Kruid de tomaatjes met peper en grof zout. Doe er olijfolie over en een scheutje balsamico. Ook een teentje look en wat tijm is daar lekker bij. Ik doe er vaak ook nog wat oregano over.
 2. Snijd de bloemkool in roosjes. Kook ze gaar in licht gezouten water. Giet af en doe de roosjes bloemkool in de cutter. Voeg ricotta toe. Ik denk een lepel of drie, maar je moet echt zien hoe smeuïg je ze wil. Je moet een soort puree krijgen, maar het moet ook niet te lopend worden. Breng op smaak met peper en grof zout. Doe er een scheutje olijfolie in. Maar kies olie van heel goede kwaliteit! Hak bieslook en peterselie en meng onder de bloemkoolpuree.
 3. Bak de shiitakes in olijfolie. Kruid met peper en grof zout. Voeg wat gehakte peterselie toe.
 4. Neem een ring om de bloemkoolpuree in te doe zodat je een mooi torentje krijgt. Werk af met de kerstomaatjes en shiitakes. Doe er nog wat peper en grof zout over en een scheutje olijfolie van goede kwaliteit.

No Comments

Post A Comment