Chili con carne ovenschotel

chiliconcarne

Chili con carne ovenschotel

Onlangs kwamen mijn vriendinnen eten. Om de zoveel tijd doen we een etentje bij iemand thuis, wat altijd heel gezellig is. Dit keer serveerde ik deze ‘chili con carne’ ovenschotel. Ze waren hier super enthousiast over. Het is eens iets anders dan de klassieke stoofschotel. Ook vind ik het een heel gezond, lekker en voedzaam gerecht. Chili con carne is echt één van mijn favorietjes.

Vorige nacht had ik een minder fijne nacht. Om 23u ging ik naar bed. Ik was moe van de lange werkdag. Ik had van 8u tot 21u gewerkt zonder pauze. Lunchen doe ik meestal aan mijn bureau. Ik besef maar al te goed hoe slecht dat is voor mijn gezondheid. Vooral mentaal dan. Pauze nemen is af en toe goed voor je hoofdje even rust te gunnen. Ik neem alleen pauze om te
sporten. En uiteraard probeer ik in het weekend ook wel leuke dingen te doen. Nieuwe receptjes maken voor de blog wordt terug moeilijker, merk ik. Het frustreert me en ik weet dat het mijn eigen schuld is. Ik neem vaak veel te veel opdrachten aan. Grenzen afbakenen, af en toe “neen” leren zeggen. Echt iets waar ik moet aan werken denk ik. Anders ga ik nooit vooruit geraken en kan ik niet genoeg aan mijn eigen doelen werken. Ik las op medium dit:

“Als je iets gedaan wilt hebben, geef het dan aan een druk persoon.” Zo luidt het oude gezegde. Ik denk eigenlijk dat dit gezegde een verborgen betekenis verbergt. Drukke mensen zijn degenen die het moeilijk hebben om nee te zeggen tegen degenen die eisen stellen aan hun tijd. Daarom zijn ze bezig.”

Ik denk dat dit echt de nagel op de kop is. Onlangs deelde ik op de blog mijn #20voor2020. Beter plannen, meer structuur was één van mijn voornemens. I’m working on it. Al had ik deze week blijkbaar een heel slechte week, zo slecht, dat ik er mijn slaap voor aan het laten was. Het is dus dringend tijd om mezelf te herpakken. Daarom heb ik beslist om samen te werken met Business Coach Amy. Ik wil echt vooruit met mijn zaak. Meer structuur. Beter werken en een duidelijkere visie van waar ik naar toe wil.

Terug naar eten. Dat vrolijkt toch een beetje op, denk ik dan 😉 Hieronder vind je het receptje voor een heerlijke ovenschotel chili con carne.

chili con carne
chili con carne

Ingrediënten voor 4 personen

  • olijfolie
  • 1 ui, in stukjes
  • 1 chilipepertje, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 1 zoete aardappel, in stukjes
  • 2 rode paprika’s, in reepjes
  • gedroogde kruiden: komijn, paprikapoeder, chili
  • 600 g gemengd gehakt (rundsgehakt)
  • 3 takjes tijm & 1 blaadje laurier
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik rode bonen
  • 1 blikje mais
  • 2 potjes zure room
  • 2 eitjes
  • cheddarkaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij de ui, chilipeper & het teentje look in stukjes.

Doe wat olijfolie in een kom en stoof de stukjes ui, chilipeper en teentje look aan. Voeg de blokjes zoete aardappel toe en laat kort meebakken. Voeg dan ook de stukjes paprika toe. Voeg het blik tomatenblokjes toe. Kruid met peper, grof zout en goed wat komijn en paprikapoeder. Roer de groentjes af en toe om zodat ze niet aanbakken. Doe er de bouquet garni bij.

Bak ondertussen in een andere pan het gehakt. Breng op smaak met peper, zout en gedroogde kruiden zoals komijn, beetje kaneel en paprikapoeder. Doe er het blikje tomatenpuree bij en roer goed om zodat het niet aanbakt.

Als het gehakt gebakken is, voeg je het bij de groentjes.

Spoel de rode bonen af in een vergiet. Voeg ze dan bij het gehakt- en groentenmengsel. Laat alles 10 minuutjes zachtjes sudderen. Doe er op het einde ook de mais bij.

Klop de zure room los in een kommetje. Voeg er de eitjes bij (dat zorgt ervoor dat je een korstje krijgt).

Doe het hele mengsel in een ovenschotel. Doe er de zure room bovenop en werk af met een laagje cheddarkaas.

Steek de schotel ongeveer 25 minuten in een warme oven van 180°C.

3 Comments
  • Jess
    Posted at 08:00h, 21 februari Beantwoorden

    Wat js bouquet garni 🙊

    • julivwee
      Posted at 14:14h, 21 februari Beantwoorden

      Da’s een kruidentuintje (tijm, laurier)

  • Nieke V.
    Posted at 12:30h, 10 juni Beantwoorden

    Ik vind jouw recepten echt ontzettend lekker! Nu even dit proberen. Zal ongetwijfeld opnieuw een succes zijn 🙂

Post A Comment