Groene linzensalade met erwtjes, asperges en geitenkaasdressing

linzensalade

Groene linzensalade met erwtjes, asperges en geitenkaasdressing

Linzen zijn er in alle kleuren en vormen. Ze zijn ideaal als vleesvervanger omdat ze veel proteïnen bevatten. Ze zijn ook vetarm. Nog een voordeel dus. Eigenlijk is er geen reden om dit gerecht niet te maken? Tenzij je niet van linzen en geitenkaas houdt natuurlijk. Maar het is vooral de garnituur die een gerecht met linzen doet boosten. En deze linzensalade met erwtjes en een heerlijke romige dressing van asperges en geitenkaas roept de lente echt naar binnen. Lente in je huis, is altijd leuk. Vooral dagen dat het raam open kan en wanneer de fel rode avondzon nog haar laatste zonnestralen in huis laat piepen. Mijn woonkamer is zuid georiënteerd. Zalig is dat! Alleen mis ik nu zo hard een tuin. De avonden worden echt wel heel lang. Wat droom ik ervan om later ’s avonds buiten te kunnen eten op een zalige zomeravond. Juni is aangebroken en dat betekent dat de langste zomernacht nu heel dichtbij komt. Dit is zo’n luchtig gerechtje om buiten in het avondzonnetje van te genieten. Na een lange werkdag en liefst met een glaasje rode wijn erbij. Meer hebben we toch niet nodig om intens gelukkig te zijn?groene linzensalade met erwtjes en asperges
Deze linzensalade heb ik geserveerd met gegrilde zeetong. Laat een tong fileren bij de visboer. Wrijf ze in met wat olijfolie, peper en grof zout en leg in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 5 à 7 minuten.
linzensalade met zeetong  

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 400 g linzen (type naar keuze)
 • 1 handvol platte peterselie
 • 1 handvol rucola
 • 150 g champignons
 • 100 g erwtjes
 • 1 bussel groene asperges
Dressing:
 • 1⁄2 dl honing
 • 4 cl appelazijn
 • 1 scheutje notenolie
 • 4 takjes tijm
 • olijfolie of druivenpitolie
 • 1 bussel lente-uitjes
 • geitenkaas + de helft van de asperges (niet de topjes)

Bereiding:

 1. Kook de linzen gaar zoals aangegeven op de verpakking. (Laat de linzen indien nodig vooraf weken in koud water. De duurtijd kan sterk verschillen. Kijk daarvoor op de verpakking.) Giet de gekookte linzen af en spoel ze onder koud water. Zet de peulvruchten opzij.
 2. Blancheer de groente groenten. Ik schil de groene asperges altijd (eigenlijk hoeft het niet echt, maar in deze bereiding is het beter om ze te schillen omdat we de helft van de asperges voor de dressing gaan gebruiken). Hak de topjes van de asperges. De topjes komen bij de linzensalade en de rest ga je mixen voor de dressing.
 3. Bak de champignons in olijfolie.
 4. Intussen kan je de dressing maken. Neem hiervoor een kom en meng daarin de honing, de ciderazijn, de notenolie en de druivenpitolie. Je mag ook olijfolie gebruiken. Rits de blaadjes van de takjes verse tijm en hak ze fijn. Voeg de tijm toe aan de vinaigrette en kruid naar smaak met peper van de molen en een snuifje zout. Mix geitenkaas en de helft van de asperges in een blender. Meng de vinaigrette onder de afgekoelde linzen.
 5. Hak de lente-ui fijn. Snipper ook de bladpeterselie in fijne stukjes en doe hetzelfde met de blaadjes rucola. Hak de asperges in stukjes. Voeg bij de linzen, samen met de champignon en erwtjes. 
 6. Ik serveer deze linzensalade met zeetongetjes die ik gewoon op de bakplaat in de oven heb gegaard. Kruiden met peper en grof zout. Een scheutje olijfolie over en 7 minuten in de oven.
No Comments

Post A Comment