pastinaakrisotto met spekjes en champignons

risotto met pastinaak

pastinaakrisotto met spekjes en champignons

Deze pastinaakrisotto is geïnspireerd op een receptje van Jeroen De Pauw van Njam.tv.  We hebben er een beetje onze eigen touch aangegeven. Ik moet toegeven dat de selder echt wel een super lekkere smaakmaker is in deze pastinaakrisotto. En uiteraard ook ui, maar dat spreekt voor zich 😉

Iedereen die me op Instagram volgt, kon de bereiding van mijn pastinaakrisotto al in mijn stories volgen (het recept staat ook in mijn hoogtepunten). Pastinaak behoort bij het clubje van de vergeten groenten, maar ik vind het al lang geen vergeten groente meer. De laatste jaren zijn deze groenten helemaal aan hun comeback toe. Net zoals de aardpeer, winterpeen, peterseliewortel, … Je vindt deze groenten één voor één heel makkelijk in de winkelrekken. 

Ik vind pastinaak super lekker. Je kan er eindeloos mee variëren. Denk maar aan frietjes van pastinaak, pastinaakpuree of gebruik de pastinaak in een ovenschotel met allerlei groentenrestjes uit de koelkast zoals in deze groentencrumble. 

Het geheim van een goede risotto zit hem in het vocht. Je moet er voldoende vocht aan toevoegen. De witte wijn, bouillon en pastinaakpuree zorgen in dit recept voor het vocht. Geef de risottorijst genoeg tijd om zoveel mogelijk vocht op te nemen. Risotto kan eigenlijk niet mislukken. Je begint altijd met het fruiten van een uitje en een paar teentjes knoflook. In dit recept zorgt ook selder voor de lekkere smaak van de risotto. Echt waar, ui & selder zijn mijn favoriete smaakmakers in de keuken. Risotto blus je af met witte wijn en daarna koken in bouillon tot de rijst gaar is. Alleen zo krijg je de perfecte risotto. Dit recept is een tikkeltje specialer door de pastinaakpuree, maar dat maakt de risotto net extra romig! Dat maakt het gerechtje dus nog beter. 

Deze risotto met pastinaak is lekker romige van smaak en heeft een heerlijke bite door de spekjes. En paddestoelen passen hier ook helemaal bij! Risotto en paddestoelen is gewoon een standaard combinatie. Aangezien de lente is begonnen, zou je de champignons kunnen vervangen door erwtjes. Ook een heerlijke combinatie.

pastinaakrisotto
risotto met pastinaak

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de pastinaakpuree:

 • 2 pastinaken
 • 1 l kippenbouillon
 • peper & zout

Voor de risotto:

 • 1 ui, fijngesnipperd
 • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
 • 2 stengels selder, fijngesnipperd
 • 200 g spekjes
 • 500 g champignons, in 4 gesneden
 • 400 g risottorijst
 • 1 dl witte wijn
 • 50 g boter
 • 100 g parmezaan

Bereiding:

 1. Maak eerst het soepje van pastinaak. Schil de pastinaak en snij hem in blokjes. Zet de blokjes onder in goed wat kippenbouillon tot de pastinaak gaar is. Mix de pastinaak tot een soepje. Kruid goed af met peper en zout. Hou een beetje kippenbouillon apart om straks bij de risotto te doen. 
 2. Bak de blokjes spek krokant in een scheutje olijfolie. Voeg dan de ui en de selder toe. Laat alles even aanstoven. Voeg de risottorijst toe en blus af met witte wijn. Bevocht dan met de pastinaakpuree. Indien nodig heb je nog wat extra bouillon aan de kant gehouden om nog wat extra te bevochtigen. Zorg dat je genoeg vocht hebt.
 3. Bak ondertussen de champignons apart in een pan met een klontje boter. Voeg dan de champignons toe aan de risotto. 
 4. Roer een klontje boter en de geraspte parmezaan onder de rijst. Kruid goed met peper en zout. Wees niet te zuinig met de peper. 

Heb je dit receptje gemaakt? Laat me een berichtje na via Facebook of Instagram. Of tag mijn account @hapjesprinses in je verhaal. Dat is zo fijn! Ik steek echt heel veel tijd in fotograferen en de gerechtjes uitschrijven. Daarom doen zo’n berichtjes, likes of shares me echt deugd. Dankjewel allemaal. 

No Comments

Post A Comment