Hardlopen en afvallen: de valkuilen #2

Hardlopen en afvallen: de valkuilen #2

In mijn vorige artikel over hardlopen en afvallen, kon je al lezen dat het belangrijk is om te variƫren in training. Geen eentonige trainingssessie waarbij je uren en uren traag loopt. Joehoe !!! Je hoeft dus niet elke dag twee uren gaan lopen om op termijn gewicht te verliezen. Wist je dat het ook belangrijk is om voldoende te eten? Mooi meegenomen toch. Intensief sporten en een dieet gaan eigenlijk niet samen.

Je spieren hebben voedsel nodig. Goed voedsel natuurlijk šŸ™‚

live love run

Valkuil 2: geen snack na het hardlopen

Laat jij wel eens je tussendoortje omdat je dan denkt minder calorieƫn binnen te krijgen en zo hoopt om sneller af te vallen? Grote fout, want na een workout schreeuwt je lichaam om brandstof. Onderzoek toont aan dat de inname van zowel koolhydraten als eiwitten na een training de glycogeen voorraad helpt aanvullen en je spieren helpt herstellen. De koolhydraten zijn vooral belangrijk bij langdurige en intensieve training. Eiwitten zijn dan weer goed na het sporten.
Als je deze snack overslaat, kunnen je spieren dus niet goed te herstellen. Wat op zijn beurt betekent dat je volgende workout weinig zal uithalen om sneller of beter te trainen. Je lichaam is dan immers nog niet goed hersteld van de vorige sessie. Om vet te verliezen, moet je jouw lichaam telkens opnieuw uitdagen om net dat tikkeltje verder te gaan, maar als je niet genoeg energie hebt om jezelf te ‘challengen’, zal je gewicht niet veranderen.
Na mijn hardlooptraining eet ik vaak een appel met yoghurt en amandelschilfers. Als ik een lange duurloop plan, dan eet ik altijd een banaan vooraf omdat dit snel energie geeft. Als je gewoon een uurtje of minder gaat rennen, dan hoef je in principe geen snack vooraf. Onder normale omstandigheden heeft het lichaam voldoende energievoorraad om goed te kunnen presteren. Het is dus veel belangrijker om na het sporten een klein tussendoortje te nemen.

Oplossing: Eet een snack van MAXIMUM 200 calorieƫn 30 minuten tot een uur na de training.

Dit zijn goede opties:

  • Een smoothie gemaakt met amandelmelk, banaan en eventueel andere vruchten.
  • Een appel met twee blokjes cheddar kaas.
  • Twee sneetjes kalkoenfilet en een handvol bosbessen.
  • Een rijstkoek met beleg zoals zalm of kip

Het spreekt voor zich dat een ‘twixx’, ‘mars’ of vanillewafeltjes van 200kcal GEEN goede keuzes zijn.
Volg je me al op facebook, twitter, bloglovin of instagram?

Bron: Women’s Running & Foto’s: Pinterest

1 Comment

Post A Comment