Verslag halve marathon Oostende

halve marathon

Verslag halve marathon Oostende

In mijn vorige blogpost kon je al lezen hoe mijn voorbereiding op de halve marathon Oostende was gegaan. Ik was er qua afstand en snelheid best klaar voor, maar dat ik die halve marathon met zo een gemak en snelheid zou lopen, had ik eigenlijk niet verwacht. Maarten had het dan weer net iets lastiger 😉 Best wel grappig dat hij me niet kon volgen, hihi. Lezen jullie mee hoe het zondag is gegaan?

halve marathon oostende 3
Mijn doel onder de twee uur blijven
Met mijn doel om de halve marathon in Oostende onder de twee uur te lopen, stond ik zondagochtend om 9.30 aan de start in Oostende. Mijn schoonzus, Willy en Maarten waren er volledig klaar voor. Ondanks Maarten zijn slechte voorbereiding (de laatste maanden had hij eigenlijk niet meer dan 5K gelopen) was hij in form en eigenlijk wel overtuigd dat hij het ging halen. Ik had eerlijk gezegd een beetje schrik dat hij zich zou overdoen, want ik weet dat hij zich op sportief vlak niet zou laten doen en zeker niet door zijn eigen lief en zus 😉 !
 
Top weertje
Het leek goed te beginnen. Het was niet echt koud en de zon scheen. De weersomstandigheden waren alvast geen excuus om mijn doel niet te halen. Aan de start was het vrij druk, maar iedereen kon zich snel loslopen waardoor ik makkelijk een comfortabel tempo kon aannemen. Het gevoel zat meteen goed. Ik liep een goeie 5 minuten over 1 kilometer en kon dat tempo makkelijk vasthouden. Mijn ontbijt lag niet om mijn maag. Ik had me ook wel wat inhouden. Normaal durf ik al eens een stuk of 4 pistolets met choco eten op zondagochtend (voel ik me de rest van de dag wel niet zo goed hoor), maar nu had ik het bewust bij één pistolet met choco en een kleintje met kaas gehouden. En voor de rest had ik gewoon nog een portie fruit gegeten.
Echt genieten van het parcours zat er niet in. Het was saai en ééntonig. Weinig publiek en niet veel aanmoedigen. Al bij al was er niet veel sfeer. Jammer hoor, want sfeer tijdens het rennen, kikt je op en zo haal je het beste uit jezelf. Hier zou ik alvast geen marathon willen rennen.
Werken wordt beloond
Het lopen ging goed. Heel goed zelfs. Mijn lichaam voelde goed aan en ik had er zin in. Na 10K zat ik op een goeie 51 minuten. Ik besefte dat ik mijn PR op de 10K met ongeveer 3 minuten had verbeterd. Nu wist ik het zeker: dit gaat hem worden. Ik ga voor een recordtijd, zelfs al zou dat nog heel wat moeite gaan kosten. Al bij al koste me het echt niet veel moeite. Ik rende gewoon met gemak verder. Mijn hartslag zat laag en de fysiek was top.
halve marathon oostende 6
Een heel ander verhaal bij mijn vriend. Tot op 10K kon hij nog goed mee, maar daarna koste elke stap vooruit hem enorm veel energie. Ik zag hem helemaal wegtrekken en naar adem zoeken. Tja, hoe had hij het nu ook in zijn hoofd gehaald om zonder training, zonder enige voorbereiding (zijn laatste lange duurloop was 15K in juni en voor de rest had hij af en toe nog eens een snelle 5K gelopen) eventjes een halve marathon te rennen. En toen zei hij iets dat ik nooit had verwacht ‘loop maar door’. Oké, dit zag ik niet aankomen, Maarten die zich laat verslaan door ik, hihi. Stiekem vond ik het wel grappig. Ik stond er niet lang bij stil en ging keihard verder. Misschien zou hij straks wel zijn tweede adem vinden en me weer inhalen. Maar helaas, hij zat echt op het einde van zijn krachten. Eerlijk, zou ik me ook wel slecht gevoeld hebben, mocht Maarten zonder enige voorbereiding met gemak mij kunnen volgen. Ik heb mezelf een maand op deze wedstrijd voorbereid door bewust aan mijn snelheid te werken. Voor mij een mooi bewijs dat wie hard werkt, beloond wordt! (Geldt niet alleen voor lopen, maar ook bij school, werk, afvallen. Je krijg niets zomaar en het hard voor iets werken, wordt vroeg of laat beloond met resultaat; vinden jullie ook niet?)
Resultaat: plaats 25 bij de dames
Met een gemiddelde snelheid van 11,5 km per uur en een eindtijd van 1.49u heb ik mezelf ruimschoots overtroffen. Een dikke 5 minuten later strompelde Maarten helemaal dood over de finish en nog eens 5 minuten later kwamen Evelien en Willy aan. Ook zij kwamen net onder de twee uur aan de finish. Maarten zijn kracht en energie was volledig op en dat stond ik schril contrast met hoe ik er nog springlevend en helemaal niet moe bij liep.
halve marathon oostende 28:9
Ik wandel nog even goed uit en dan komt de euforie. Wat ben ik blij met mijn eindtijd en wat heeft deze wedstrijd weer voor hernieuwde hardloopenergie en motivatie gezorgd.
halve marathon oostende 8
Sorry hoor, voor dit verschrikkelijk lange verslag! Hardlopen maakt mij gewoon heel enthousiast.
halve marathon oostende 12halve marathon oostende 9halve marathon oostende 4 halve marathon oostende 5
Voor de rest wil ik alleen nog dikke proficiat zeggen aan mijn liefje die toch heeft door gezet tot het einde. Eveline en Willy die ook een schitterend PR hebben gelopen en aan iedereen die mee heeft gedaan !!
Hoe ging het bij jullie?
Volgen jullie me al op facebook, twitter, instagram of bloglovin?

9 Comments
 • Inge
  Posted at 08:50h, 01 oktober Beantwoorden

  Wauw wat knap zeg! Ik zou dat echt niet kunnen.. En wat ben je mega bruin! Ontzettend leuke blog, ik volg je nu via bloglovin! XO

  • julivwee
   Posted at 17:47h, 01 oktober Beantwoorden

   Ja int echt ben ik zo bruin niet hoor. Ik denk dat het aan de belichting van de foto ligt. Hihi. En het is natuurlijk nog september 😉

 • Patrick
  Posted at 10:55h, 01 oktober Beantwoorden

  Heel knappe prestatie van alle vier.
  Zondag in Brussel loop ik mijn eerste officiele halve marathon. Hoop ook onder de 2 uur te eindigen op een toch wel zwaar parcours.
  Heb er alleszins alles aan gedaan 🙂
  Mooie blog trouwens die ik pas onlangs ontdekt heb.

  • julivwee
   Posted at 17:46h, 01 oktober Beantwoorden

   Dat Patrick
   Wat leuk om te horen dat je mijn blog leuk vindt. Oostende viel goed me qua parcour. In bxl heb ik daar geen idee van. Maar als je een goede voorbereiding hebt gehad, zal het wel geen probleem vormen 🙂

 • yens
  Posted at 14:26h, 04 oktober Beantwoorden

  zeer goede prestatie hé!! zeer knap gedaan! ik zelf heb ook mijn pr verbetert met 1:30minuut. en idd het parcour was eigenlijk best wel saai :p en ocharme uwe vriend , vroeger was ik ook zo , maar dat is nu wel wa verandert.
  nog veel plezier in u loopleven 🙂

 • jemke
  Posted at 14:19h, 07 oktober Beantwoorden

  amai, chapeau! ik ben in maart beginnen lopen, maar door kniepijn momenteel even gestopt en door de zomer ook minder gelopen, maar ik wil me weer herpakken, al is dit weer niet mijn favoriete weertje om te lopen… excuses! i know! proficiat met je prestatie! ook voor maarten, want chapeau dat hij heeft doorgezet en jou de kans gaf om door te gaan !

  • julivwee
   Posted at 15:47h, 07 oktober Beantwoorden

   Spijtig van je knie. Ik loop het liefst in de lente of in de herfst (als het niet te veel regent), maar toch verplicht ik mezelf om door de regen te gaan hoor, met de juiste kledij heb ik er dan meestal niet zoveel last van 🙂 Veel succes verder met het lopen !

 • Heleen
  Posted at 10:26h, 05 december Beantwoorden

  Crazy! En supergrappig, ik stond op het moment dat jij aankwam aan de eindmeet, want ik had de 8km gelopen. Ik dacht nog ‘mooi meisje’ en ‘die ziet er niet moe uit’ 😀

  • julivwee
   Posted at 19:25h, 05 december Beantwoorden

   haha wat leuk om te horen 🙂 ik bloos.

Post A Comment